Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом НУХТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

47

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення дисципліни

і виконання контрольної роботи

для студентів спеціальностей напряму 0907

“Харчова технологія та інженерія”

заочної форми навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

охорони праці,

цивільної оборони

і будівельної справи

Протокол №6

від 11.12.01р.

Київ НУХТ 2002

Охорона праці в галузі: Метод. вказівки до вивч. дисципліни і викон. контрол. роботи для студ. напряму 0907 “Харчова технологія та інженерія” та 0906 “Хімічна технологія та інженерія” денної та заочної форми навчання. Уклад.: М.П.Гандзюк, М.П.Купчик, В.С.Гуць. К.: НУХТ,2001,26с.

Укладачі : М.П.Гандзюк,

М.П.Купчик,

В.С.Гуць, доктори техн. наук

Відповідальний за випуск В.С.Гуць, д-р техн. наук, проф.

I. Загальні відомості

Методичні вказівки призначені для полегшення самостійного вивчення студентами різних технологічних спеціальностей особливостей галузевої організації охорони праці на підприємствах харчової та переробної промисловості, що є основним фактором у опануванні дисципліни.

Методичні вказівки створені відповідно до робочої програми дисципліни «Охорона праці в галузі» і висвітлюють тільки дві теми: «Організація охорони праці на підприємствах галузі» і «Вимоги до території харчових і переробних підприємств, будівель, споруд та виробничих приміщень». Інші теми робочої програми так чи інакше відбиваються в матеріалах методичних вказівок, що містять приклади нормування санітарних умов праці й рекомендації щодо захисту працівників від впливу шкідливих і небезпечних чинників виробництва.

У методичних вказівках зібрані й висвітлені всі питання безпеки, що дає студентові можливість вибрати тему контрольної роботи і самостійно її виконати. Наведені списки нормативної документації і літератури сприяють орієнтуванню в матеріалі.

2. Мета і завдання дисципліни

Дисципліна «Охорона праці в галузі» є обов'язковою для студентів напрямів 0907 «Харчова технологія та інженерія» та 0906 «Хімічна технологія та інженерія» освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст».

«Охорона праці в галузі» – дисципліна, що вивчається з метою формування у майбутніх спеціалістів, необхідного в подальшій професійній діяльності рівня знань безпеки та у проектуванні, будівництві, реконструкції, монтажі, налагодженні, ремонті, технічному діагностуванні та експлуатації обладнання підприємств, господарств, установ та організацій, у тому числі науково-виробничих об’єднань, проектних та науково-дослідних інститутів, спеціальних конструкторських бюро та лабораторій, що виробляють харчові продукти, незалежно від форми власності та виду господарської діяльності.

Практичні заняття передбачають поглиблене знайомство з особливостями організації охорони праці у відповідній галузі, що її студент обрав для майбутньої діяльності. Матеріали, що вивчаються на практичних заняттях, повинні базуватися на особливостях технологічних процесів і устаткуванні, характерних для відповідної галузі промисловості.

На вивчення дисципліни передбачається 27 годин, що розподіляються так: 14 годин – аудиторні практичні заняття з викладачем; 6 годин – самостійна підготовка студентів до практичних занять з теми, визначеної викладачем; 7 годин – виконання студентом розрахунково-графічної роботи з обраної теми. У кінці семестру передбачено іспит.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

знати

вимоги безпеки до території підприємств будівель і споруд та виробничих приміщень відповідної галузі, що її він вибрав для своєї подальшої діяльності;

вимоги безпеки до технологічних процесів, устаткування і виробництв;

організацію охорони праці в галузі;

вимоги безпеки до зберігання матеріалів, тари, сировини, готової харчової продукції та інших речовин, які застосовуються на підприємствах галузі;

вимоги пожежної безпеки та електробезпеки при роботі підприємств по випуску продукції, що характеризує галузь;

специфічні вимоги безпеки до життєво небезпечних і вибухопожежонебезпечних виробництв.

уміти

зробити аналіз виробничого травматизму на підприємстві; провести аналіз стану пожежної безпеки та електробезпеки виробництва;

оцінити санітарні умови безпеки праці виробництва та їх відповідність державним і галузевим санітарним нормативним актам;

розробити пропозиції по покращенню охорони праці (стану умов праці) на виробництві (цеху, дільниці, тощо).

3. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Згідно з робочою програмою для студентів-заочників технологічних спеціальностей передбачені: практичні заняття і самостійна підготовка до них, контрольна розрахунково-графічна робота та іспит.