Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом с рамками.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
167.27 Кб
Скачать

Зміст дипломного проекту

Реферат.

Зміст

Вступ

  1. Техніко – еколого – економічне обґрунтування впровадження технології очищення стічних вод.

  2. Технологічна частина.

    1. Характеристика підприємства.

    2. Сировинна база. Вимоги до якості та безпеки сировини і продукції.

    3. Опис апаратурно – технологічної схеми виробництва.

2.3.1. Стадії техногічного процесу.

3. Спеціальна частина.

3.1 Джерела утворення стічних вод на підприємстві.

3.2 Характеристика стічних вод та вимоги до очищеної води.

3.3 Обгрунтування вибраної технології очищення.

3.3.1 Придатність стічних вод до біологічного очищення.

3.3.2 Сутність процесу анаеробного очищення.

3.4 Принципово – технологічна схема очищення стічних вод.

3.5 Опис апаратурно – технологічної схеми очищення стічних вод.

3.6 Контроль та регулювання процесів очищення.

4. Матеріальний баланс.

5. Обгрунтування вибору обладнання.

5.1 Розрахунки очисного обладнання.

5.1.1 Розрахунок решіток.

5.1.2 Розрахунок пісковловлювачах.

5.1.3 Розрахунок первинних і вторинних відстійників.

5.1.4 Розрахунок аеротенку.

5.1.5 Розрахунок метантенку.

5.1.6 Розрахунок мулового майданчику.

5.1.7 Розрахунок піскового майданчику.

6. Охорона навколишнього природного середовища.

6.1 Характеристика джерел викидів.

6.2 Характеристика відходів.

6.3 Заходи щодо зменшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище.

7. Автоматизація, контроль та регулювання процесу.

8. Охорона праці.

9. Будівництво.

10. Цивільна оборона.

11. Економічна частина.

Висновок.

Список використаної літератури.

Реферат

Вступ

  1. Техніко – еколого – економічне обґрунтування впровадження технології очищення стічних вод

Поняття стічні води та необхідність їх очищення з'явилося дуже давно у зв’язку з розвитком промисловості. Але спочатку і для промислових і для міських стічних вод застосовувалися прості механічні методи очищення - осадження грубодисперсних домішок та прояснення стічних вод, шляхом видалення завислих часточок. Так як з’ясувалося, стічні води, навіть звільненні від грубодисперсних і завислих домішок, спричиняють негативний вплив на водойму, у яку скидаються, через наявність у них розчинених органічних речовин, від яких неможливо звільнитися механічними чи фізико-хімічними методами. Розчинені речовини необхідно руйнувати безпосередньо в стічних водах перед скидом. Шкода органічних речовин полягає у тому, що на їх деструкцію мікрофлорою водойми йде велика кількість кисню, що необхідний для життєдіяльності гідробіонтів. У воді річок кількість розчиненого кисню складає невелику цифру (4-5 мг О2/л), тому наявність органічних речовин є пагубною. Доцільним способом для очищення стічних вод від цих речовин є застосування того ж процесу, що відбувається в природі, тобто застосування біологічного методу.

Існує багато різних методів очищення стічних вод, що включають механічне, хімічне, біологічне та інші види очищення. Методи біологічного очищення ґрунтуються на застосуванні різних мікроорганізмів. Розрізняють аеробний процес, який здійснюється за наявністю кисню, і анаеробний – без доступу кисню. Анаеробне очищення застосовують як перший ступінь для підготовки до наступного аеробного очищення стічних вод з високою концентрацією органічних забруднень.

Так як стічні води забійного цеху відносяться до висококонцентрованих, то для їх ефективного очищення доцільно використовувати спочатку анаеробне

очищення, а потім аеробне, як доочищення.

Сучасний тип метантенка являє собою залізобетонний резервуар, круглий в плані, з конічним дном і з герметичним перекриттям. В метантенках створюються оптимальні умови для метанового бродіння стічних вод, а саме їх підігрів та перемішування. Оптимальними температурами збродження є для мезофільного бродіння – 320 С, для термофільного – 530 С. Термофільний процес має переваги перед мезофільним, так як при його використанні відбувається більш інтенсивне зброджування стічних вод, а також у знищенні гельмінтів, що в свою чергу має велике санітарне значення. Але при термофільному збродженні витрачається більша кількість тепла на підігрів метантенку. Пропонується впровадження наступної схеми, що включає механічне і біологічне очищення. Стічна вода поступає на гратки, де відбувається відділення грубодисперсних домішок. Потім стічна вода надходить у пісковловлювачі, де відбувається відокремлення піска із стічної води. Пісок потрапляє на піскові майданчики, де зневоднюється. Із пісковловлювача стічна вода надходить у метантенк, де зброджується при термофільному режимі, в результаті чого утворюється біогаз, який накопичується у газгольдері.

Після цього стічна вода потрапляє в аеротенк на доочищення, де відбувається окиснення забруднюючих речовин. Біомасу гідробіонтів, що наростає під час очищення води, відокремлюють у вторинному відстійнику. Циркулюючий активний мул повертають в аеротенк, а надлишковий активний мул направляють на муловий майданчик для зневоднення. Очищена вода скидається у каналізацію.