Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

5. Управління процесом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює:

- керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням;

- провадить збір і акумуляцію страхових внесків й інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг;

- забезпечує надання допомог та соціальних послуг, а також здійснює контроль за використанням коштів.

Найвищим органом ФСС ТВП є його правління, яке працює на громадських засадах. Контроль за цільовим використанням коштів соціального страхування здійснює Наглядова рада, до складу якої входять представники від держави, профспілок і роботодавців.

Основними завданнями ФСС ТВП є:

- забезпечення надходження та акумуляції збору на обов’язкове соціальне страхування та інших коштів, призначених для фінансування видатків на виплату допомоги з тимчасової непрацездатності, інших видів допомоги, встановлених законодавством, а також на санаторно-курортне лікування та оздоровлення працюючих і членів їх сімей;

- контроль за цільовим використанням коштів, що знаходяться на рахунку ФСС ТВП;

- здійснення організаційно-управлінських заходів щодо забезпечення виплати допомоги із соціального страхування, оплати витрат на санаторно-курортне лікування і оздоровлення працюючих та членів їх сімей.

Управління ФСС ТВП здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців. Управління провадять правління та виконавча дирекція. В АР Крим, областях та в містах Києві і Севастополі безпосереднє управління здійснюють правління та виконавча дирекція від-

повідних відділень.

До складу правління входять по 15 представників держави, застрахованих осіб та роботодавців, які виконують свої обов'язки на громадських засадах. Представники від держави призначаються Кабінетом Міністрів України, представники застрахованих осіб та роботодавців обираються (делегуються) сторонами самостійно. Строк повноважень членів правління становить шість років і закінчується в день першого засідання нового складу правління.

Наглядова рада ФСС ТВП, яка діє відповідно до законодавства України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів.

Контрольні питання для обговорення

1. Сутність та необхідність соціального страхування тимчасової втрати працездатності.

2. Сучасні особливості діяльності Фонду соціального страхування з тим-

часової втрати працездатності.

3. Порядок розрахунку середньої заробітної плати для призначення допомог по тимчасовій втраті працездатності.

4. Особливості нарахування та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

5. Механізм надання допомоги по вагітності та пологах.

6. Нарахування допомоги на поховання застрахованих осіб, призначення та особливості виплати.

7. Інші виплати за соціальним страхуванням тимчасової втрати працездатності.

8. Допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дітьми до 3-х років, як виплати суміжні із системою соціального страхування тимчасової непрацездатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]