Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Перелік варіантів контрольної роботи для студентів заочної форми навчання

Варіант 1

1. Сутність та необхідність виникнення соціального страхування.

2. Організація діяльності Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань країн України.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства та розподілити її за джерелами

фінансування виплати.

Вихідні дані:

Менеджер відділу збуту надав листок тимчасової непрацездатності з 12 по 23 липня минулого року. Страховий стаж працівника становить 2 роки і 3 місяці. За попередні шість місяців він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: червень – 1850 грн, травень – 1860 грн, квітень – 1950 грн, березень – 1720 грн, лютий – 1680 грн, січень – 1620 грн.

Варіант 2

1. Історичні етапи становлення та розвитку системи соціального страхування.

2. Принципи функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по вагітності і пологах працівниці підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Бухгалтер надала листок тимчасової непрацездатності по вагітності і пологах, відкритий з 2 січня поточного року. Страховий стаж працівниці становить 4 роки і 4 місяці. Особа є постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС другої категорії. За попередні шість місяців вона отримувала доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 1500 грн, листопад – 1400 грн, жовтень – 1400 грн, вересень – 1370 грн, серпень – 1350 грн, липень – 1320 грн.

Варіант 3

1. Функції соціального страхування: основні та додаткові. Їх економічний зміст та сфера реалізації.

2. Етапи розвитку системи соціального страхування в Україні.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Економіст підприємства з 2 по 15 лютого поточного року перебував у відпустці без збереження заробітної плати. В цей час він захворів і надав листок тимчасової непрацездатності з 11 по 27 лютого. Страховий стаж працівника становить 6 років і 9 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 1600 грн, починаючи з жовтня він зріс на 7,5%, а з січня ще на 11%.

Варіант 4

1. Особливості функціонування систем соціального страхування в розвинених європейських країнах.

2. Права та обов’язки Пенсійного фонду при справлянні Єдиного соціального внеску.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності працівниці підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Касир підприємства з 14 по 27 травня поточного року надала листок тимчасової непрацездатності в зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а з 28 травня по 8 липня - довідку про догляд за хворою дитиною. Страховий стаж працівниці 7 років і 1 місяць. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування у працівниці виступав її посадовий оклад, який: у листопаді минулого року становив 1100 грн, починаючи з січня він зріс на 6,8%, з лютого ще на 5,5%, а з квітня знову на 6,8%.

Варіант 5

1. Характеристика механізмів нарахування та виплати основних видів матеріального забезпечення у разі нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.

2. Особливості побудови та розвитку системи соціального страхування в США.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства за основним місцем роботи і за сумісництвом та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Інженер – будівельник, що має основне місце роботи на підприємстві, а також працює на іншому підприємстві за сумісництвом надав листок тимчасової непрацездатності з 8 по 31 березня поточного року. (Копія листка непрацездатності надана за місцем роботи по сумісництву). Страховий стаж працівника становить 15 років.

За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 1750 грн, починаючи з жовтня він зріс на 2,5%, а з грудня ще на 8,5%.

- за сумісництвом: у вересні минулого року становив 1050 грн, починаючи з січня поточного року він зменшився на 25,0%.

Варіант 6

1. Особливості системи соціального страхування в Росії.

2. Механізм сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

3. Задача. Визначити розмір разової виплати працівнику підприємства постраждалому внаслідок виробничої травми.

Вихідні дані:

Медико-соціальна експертиза (МСЕК) встановила втрату працівником 40 відсотків професійної працездатності, внаслідок виробничої травми, отриманої 22 вересня поточного року. За попередні шість місяців до місяця, в якому була отримана виробнича травма, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: серпень – 1700 грн, липень – 1650 грн, червень – 1600 грн, травень – 1570 грн, квітень – 1550 грн, березень – 1520 грн

Варіант 7

1. Єдиний соціальний внесок: сутність, платники, порядок обчислення і сплати.

2. Основні функції та завдання діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

3. Задача. Визначити суму щомісячної виплати працівнику, постраждалому внаслідок професійного захворювання.

Вихідні дані:

Медико-соціальна експертиза (МСЕК) встановила втрату працівником 45 відсотків професійної працездатності, а також призначила йому 2-гу групу інвалідності внаслідок професійного захворювання, що стало наслідком нещасного випадку на виробництві, який мав місце 5 серпня поточного року, і призначила пенсію по інвалідності 820 грн. За попередні шість місяців до місяця, в якому стався нещасний випадок, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: липень – 2050 грн, червень – 2100 грн, травень – 1970 грн, квітень – 1950 грн, березень – 1900 грн, лютий – 1900 грн.

Варіант 8

1. Сучасний стан функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

2. Особливості нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності пов’язаної з хворобою застрахованої особи.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по догляду за дитиною до трьох років.

Вихідні дані:

За нарахуванням допомоги по догляду за дитиною до трьох років 25 січня поточного року звернулась працівниця підприємства, в складі сім’ї якої є: чоловік, що має середньомісячну заробітну плату 2100 грн., двоє дітей та сама працівниця, яка отримує щомісячну допомогу при народженні дитини 820 грн.

Примітка: Розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу станом на 01.01.2011р. – 941 грн.

Варіант 9

1. Фінансовий механізм державного регулювання соціального страхування.

2. Порядок нарахування та сплати допомоги по вагітності і пологах.

3. Задача. Визначити розмір пенсії за віком.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії за віком в травні поточного року звернувся громадянин, який має страховий стаж 38 років. Загальний коефіцієнт його заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 1,234. Середня заробітна плата в галузях економіки за минулий рік 2553 грн (умовно). Коефіцієнт страхового стажу 0,45782. Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 10

1. Механізм фінансового забезпечення функціонування фондів соціального страхування.

2. Особливості призначення та виплати одноразово (щомісячної) виплати при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до трьох років.

3. Задача. Визначити розмір пенсії по інвалідності.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії по інвалідності в квітні поточного року звернулась громадянка віком 35 років і 5 місяців, якій медико-соціальна експертиза (МСЕК) встановила 2-гу групу інвалідності внаслідок професійного захворювання. Страховий стаж працівниці становить 12 років. Загальний коефіцієнт її заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 1,112. Середня заробітна плата в галузях економіки за минулий рік 2553 грн (умовно). Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 11

1. Страхування від нещасного випадку на виробництві: завдання, принципи та особливості.

2. Порядок нарахування та виплати щомісячної допомоги по безробіттю застрахованим особам.

3. Задача. Визначити розмір пенсії по втраті годувальника, що має виплачуватись неповнолітній дитині.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії по втраті годувальника в лютому поточного року звернулась вдова померлого громадянина, яка виховує неповнолітню дитину віком 6 років. Страховий стаж громадянина, вік якого на момент смерті становив 31 рік і 2 місяці, складав 4 роки і 1 місяць. Загальний коефіцієнт його заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 1,378. Заробітна плата в галузях економіки за минулий рік 2553 грн (умовно). Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 12

1. Характеристика механізмів надання соціальних послуг за соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві.

2. Державний нагляд у сфері управління коштами соціального страхування.

3. Задача. Визначити розмір пенсії по втраті годувальника, що має виплачуватись неповнолітнім дітям.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії по втраті годувальника в березні поточного року звернулась вдова померлого громадянина, яка виховує неповнолітнього сина віком 4 роки та доньку, яка навчається у ВНЗ за денною формою, віком 20 років. Страховий стаж громадянина, вік якого на момент смерті становив 40 років і 7 місяців, складав 19 років і 9 місяців. Загальний коефіцієнт його заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 1,865. Заробітна плата в галузях економіки за минулий рік становить 2553 грн (умовно). Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 13

1. Теоретичні засади виникнення та розвитку в Україні загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

2. Особливості функціонування систем медичного страхування в країнах Європи.

3. Задача. Визначити розмір пенсії по втраті годувальника.

Вихідні дані:

Для нарахуванням пенсії по втраті годувальника звернулась вдова померлого громадянина, яка виховує неповнолітню дочку віком 9 років, сина, який навчається у ВНЗ за денною формою, віком 18 років, і сина, який навчається у ВНЗ за денною формою навчання, віком 23 роки. Мати померлого громадянина є інвалідом 3-ої групи. Страховий стаж громадянина, вік якого на момент смерті становив 52 роки і 5 місяців, складав 28 років і 6 місяців. Загальний коефіцієнт його заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 2,124. Заробітна плата в галузях економіки за минулий рік становить 2553 грн (умовно). Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 14

1. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття.

2. Управління соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

3. Задача. Визначити розмір пенсії державному службовцю.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії за вислугу років в січні поточного року звернувся державний службовець, який має стаж роботи на державній службі – 22 роки. Посадовий оклад на момент звернення становив 3000 грн.

Варіант 15

1. Фінансовий механізм здійснення допомоги з тимчасової непрацездатності внаслідок виробничої травми або професійного захворювання.

2. Перспективи розвитку недержавного пенсійного страхування в Україні.

3. Задача. Визначити розмір пенсії за вислугу років.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії за вислугу років у липні поточного року звернувся викладач вищого навчального закладу ІV рівня акредитації. Стаж науково - педагогічної діяльності становить 45 років. Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 16

1. Сутність, завдання і форми медичного страхування.

2. Управління соціальним страхуванням на випадок безробіття та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по безробіттю та розрахувати її величину за місяцями виплати.

Вихідні дані:

Громадянин, який 12 січня поточного року був звільнений з попереднього

місця роботи за згодою сторін, звернувся за нарахуванням допомоги з безробіття. Страховий стаж особи на момент звільнення становив 7 років і 2 місяці. За попередні шість місяців до місяця, в якому громадянина було звільнено з роботи він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 2000 грн, листопад – 2100 грн, жовтень – 1930 грн, вересень – 1890 грн, серпень – 1880 грн, липень – 1770 грн.

Варіант 17

1. Державний реєстр соціального страхування: призначення, складові елементи, порядок формування.

2. Суб’єкти управління коштами соціального страхування.

3. Задача. Визначити розмір пенсії державному службовцю.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії за вислугу років в серпні поточного року звернувся державний службовець, який має стаж роботи на державній службі – 11 років. Посадовий оклад на момент звернення становив 1550 грн.

Варіант 18

1. Основні напрями використання коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

2. Контрольна діяльність пенсійного фонду України при справлянні Єдиного соціального внеску.

3. Задача. Визначити розмір пенсії за вислугу років.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії за вислугу років у вересні поточного року звернулась вчителька молодших класів. Стаж науково-педагогічної діяльності становить - 30 років. Згідно поданої довідки про доходи за період страхового стажу, розрахунково встановлена, середня заробітна плата складає 854 грн. Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 19

1. Управління соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

2. Фінансовий механізм нарахування пенсії за віком.

3. Задача. Визначити розмір одноразової допомоги для розвитку підприємницької діяльності.

Вихідні дані:

Для нарахування одноразової допомоги для розвитку підприємницької діяльності 15 червня поточного звернувся безробітний, якого звільнено з попереднього місця роботи за скороченням штатів. Страховий стаж особи на момент звільнення становив 14 років і 5 місяців. За попередні шість місяців до місяця, в якому громадянина було звільнено з роботи, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: травень – 1800 грн, квітень – 1950 грн, березень – 2030 грн, лютий – 2010 грн, січень – 2080 грн, грудень – 2170 грн.

Варіант 20

1. Стратегічні напрями реформування системи пенсійного страхування в

Україні на найближчу перспективу.

2. Фінансовий механізм нарахування та виплати допомоги по безробіттю.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по безробіттю та розрахувати її величину за місяцями виплати.

Вихідні дані:

Громадянин, який 16 лютого поточного року був звільнений з попередньо

го місця роботи за згодою сторін, звернувся за нарахуванням допомоги по безробіттю. Страховий стаж особи на момент настання страхового випадку 10 років і 11 місяців. За попередні шість місяців до місяця, в якому громадянина було звільнено з роботи, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: січень – 2200 грн, грудень – 2050 грн, листопад – 2030 грн, жовтень – 2010 грн, вересень – 1990 грн, серпень – 1970 грн.

Варіант 21

1. Етапи формування та розвитку нормативної бази в сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення.

2. Сутність, завдання та сучасні форми медичного страхування.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Бухгалтер фірми надала листок тимчасової непрацездатності з 10 по 25 квітня поточного року. Страховий стаж на момент страхового випадку становить 6 років і 2 місяці. За попередні шість місяців, вона отримувала доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: березень – 1600 грн, лютий – 1580 грн, січень – 1550 грн, грудень – 1500 грн, листопад – 1400 грн, жовтень – 1400 грн.

Варіант 22

1. Фінансовий механізм функціонування недержавних пенсійних фондів.

2. Характеристика ринку добровільного медичного страхування в Україні.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по вагітності і пологах.

Вихідні дані:

Доярка надала листок тимчасової непрацездатності по вагітності і пологах який відкрито 12 лютого поточного року. На момент настання страхового випадку вона відпрацювала 17 календарних днів у січні, за які отримала заробітну плату 880 грн та 11 календарних днів у лютому, за які отримала заробітну плату 549 грн.

Примітка: Заробітна плата в галузях економіки за січень поточного року становить 2287 грн (умовно). Мінімальна заробітна плата у лютому поточного року становить 941 грн.

Варіант 23

1. Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

2. Стан адміністрування страхових коштів та управління соціальним страхуванням: позитивний світовий досвід.

3. Задача. Визначити розмір ЄСВ, який має сплати страхувальник-

роботодавець, що належить до підприємств з 15 класом економічного ризику, за результатами звітного місяця.

Вихідні дані:

Витяг з Розрахунково-платіжної відомості роботодавця

за лютий поточного року

Індифікаційний номер

найманого працівника

Вид доходу

Розмір

доходу, грн.

1241458744

зарплата

1800

1241458744

лікарняні

380

5487236548

зарплата

2050

6627458278

зарплата

1980

1227795876

зарплата

1000

1227795876

виробнича премія

950

2350011876

зарплата

2100

2440000879

зарплата

1745

2440000879

лікарняні

278

Варіант 24

1. Управління соціальним страхуванням на випадок безробіття та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

2. Характеристика напрямів видатків Пенсійного фонду.

3. Задача. Визначити розмір ЄСВ, який має сплати страхувальник-роботодавець, що належить до підприємств з 22 класом економічного ризику, за результатами звітного місяця.

Вихідні дані:

Витяг з Розрахунково-платіжної відомості роботодавця

за березень поточного року

Індифікаційний номер

найманого працівника

Вид доходу

Розмір

доходу, грн.

2211457895

зарплата

2200

2211457895

лікарняні

420

4411457895

зарплата

3210

5511457895

зарплата

1100

6611457895

зарплата

970

6611457895

виробнича премія

2000

7711457895

зарплата

1980

8811457895

зарплата

2745

8811457895

лікарняні

478

Варіант 25

1. Перспективи розвитку недержавного пенсійного страхування в Україні.

2. Механізм розрахунку та надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

3. Задача. Визначити розмір ЄСВ, який має сплати страхувальник-роботодавець, що належить до підприємств з 41 класом економічного ризику, за результатами звітного місяця.

Вихідні дані:

Витяг з Розрахунково-платіжної відомості роботодавця

за травень поточного року

Індифікаційний номер

найманого працівника

Вид доходу

Розмір

доходу, грн.

3311457895

зарплата

1200

3311457895

лікарняні

660

3411457895

зарплата

2810

3511457895

зарплата

2200

3611457895

зарплата

1970

3611457895

виробнича премія

200

3711457895

зарплата

2080

3811457895

зарплата

1745

3811457895

лікарняні

578

Варіант 26

1. Порядок призначення пенсій за вислугу років різним категоріям громадян України.

2. Місце і роль соціального страхування в системі соціального захисту населення.

3. Задача. Визначити розмір пенсії за віком.

Вихідні дані:

Громадянин, який народився 20 квітня 1957 року, звільнився з роботи 31 січня поточного року, а 5 травня звернувся за призначенням пенсії за віком на пільгових умовах. Даний громадянин з 12 грудня 2002 року і до моменту звільнення працював на роботах за Списком № 1. Загальний страховий стаж громадянина - 30 років 9 місяців.

Громадянин надав довідку про заробітну плату, згідно якої сума коефіцієнтів заробітної плати дорівнює 209,76248. Заробітна плата в галузях економіки за минулий рік становить 2553 грн (умовно). Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Варіант 27

1. Порядок призначення і виплати пенсій по інвалідності та за втратою годувальника.

2. Механізм фінансового забезпечення функціонування фондів соціального страхування.

3. Задача. Визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Продавець з 10 по 23 вересня поточного року надала листок тимчасової непрацездатності в зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а з 24 вересня по 30 вересня - довідку про догляд. Страховий стаж працівниці 4 роки і 8 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування у працівниці виступав її посадовий оклад, який: у березні поточного року становив 1240 грн, починаючи з травня він зріс на 9,8%, з липня ще на 3,2%, а з серпня знову на 3,1%.

Варіант 28

1. Особливості пенсійного забезпечення громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Державний нагляд у сфері управління коштами соціального страхування.

3. Задача. Визначити розмір допомоги по безробіттю та розрахувати її

величину за місяцями виплати.

Вихідні дані:

Громадянин, який 10 січня поточного року був звільнений з попереднього місця роботи за власним бажанням, звернувся за нарахуванням допомоги по безробіттю. Страховий стаж особи на момент настання страхового випадку 27 років і 1 місяць. За попередні шість місяців до місяця, в якому громадянина було звільнено з роботи, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 1200 грн, листопад – 1130 грн, жовтень – 1010 грн, вересень – 990 грн, серпень – 970 грн, липень – 960 грн.

Варіант 29

1. Порядок формування та подачі звітності по Єдиному соціальному внеску.

2. Управління процесом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

3. Задача. Визначити розмір разової виплати працівнику підприємства постраждалому внаслідок виробничої травми.

Вихідні дані:

Медико-соціальна експертиза (МСЕК) встановила втрату працівником 28 відсотків професійної працездатності, внаслідок виробничої травми отриманої 2 серпня поточного року. За попередні шість місяців до місяця, в якому була отримана виробнича травма, він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: липень – 1420 грн, червень – 1400 грн, травень – 1330 грн, квітень – 1290 грн, березень – 1320 грн, лютий – 1300 грн.

Варіант 30

1. Характеристика механізму надання соціальних послуг за соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності.

2. Особливості розвитку системи соціального захисту населення через механізми соціального страхування в США та Росії.

3. Задача. Визначити розмір пенсії по інвалідності.

Вихідні дані:

Для нарахування пенсії по інвалідності в лютому поточного року звернулась громадянка віком 25 років і 4 місяці, якій медико-соціальна експертиза (МСЕК) встановила 1-гу групу інвалідності. Страховий стаж працівниці становить 2 роки і 4 місяці. Загальний коефіцієнт її заробітної плати за вибраний розрахунковий період становить 1,007. Середня заробітна плата в галузях економіки за минулий рік 2553 грн (умовно). Коефіцієнт страхового стажу 0,32110. Мінімальна пенсія за віком станом на початок звітного року 800 грн (умовно).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]