Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВЕМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

10. Планування собівартості продукції

Планування собівартості продукції (робіт, послуг) є важливою складовою розроблення економічно обґрунтованих бізнес-планів.

Плануванню собівартості продукції передує аналіз витрат за елементами та статтями в попередньому періоді.

У собівартість продукції включаються накладні витрати (крім адміністративних витрат і витрат на збут).

У процесі планування собівартості продукції враховується вплив основних техніко-економічних факторів, таких як підвищення рівня механізації виробництва, впровадження прогресивних технологій, проведення заходів щодо поліпшення родючості ґрунтів, упровадження високопродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, порід тварин, раціональне використання матеріальних і фінансових ресурсів, застосування прогресивних форм організації та оплати праці.

Облік витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) Собівартість продукції виражає в грошовій формі індивідуальні витрати підприємства на виробництво і реалізацію одиниці або обсягу продукції в діючих економічних умовах. У собівартості відшкодовуються витрати виробничих ресурсів, витрачених на виготовлення продукції в конкретних умовах того чи іншого підприємства, в поточних ринкових цінах. На вітчизняних підприємствах прийнято розрізняти виробничу, галузеву, комерційну, цехову і технологічну собівартість виробу, а також готової продукції та інші її види. Всі вони відрізняються один від одного не тільки складом витрат, але і методами планування як окремих витрат, так і загальної собівартості.

Розрахунок витрат на виробництво окремих видів робіт і всієї продукції, що випускається називається калькулювання або калькуляцією собівартості. Під внутрішньофірмового планування застосовуються три методи калькуляції або розрахунку собівартості:

1) нормативний - на основі діючих в даний період часу прогресивних нормативів і норм витрат економічних ресурсів на одиницю продукції та інших ринкових показників;

2) плановий - на підставі розроблених на певний період (рік, квартал, місяць) планових показників прямих витрат і комплексних кошторисів витрат;

3) звітний - на основі фактичних (бухгалтерських) витрат на виробництво продукції у звітний період.

Планові калькуляції зазвичай складаються на всі види продукції, передбачені в річному плані виробництва і реалізації підприємства. При широкій номенклатурі товарів, що випускаються планові розрахунки собівартості можуть вироблятися на так звані деталі-представники однорідних груп виробів або робіт. Розглянемо більш детально нормативний метод розрахунку витрат на виробництво товарів і послуг в умовах ринкових відносин.

У сучасному виробництві планова калькуляція собівартості одиниці продукції містить наступні типові статті витрат:

1. Сировина і матеріали.

2. Поворотні відходи (віднімаються).

3. Покупні комплектуючі вироби, напівфабрикати і послуги кооперованих підприємств.

4. Паливо і енергія на технологічні цілі.

5. Разом матеріальних витрат.

6. Основна заробітна плата виробничих робітників.

7. Додаткова заробітна плата виробничих робітників.

8. Відрахування на соціальне страхування.

9. Витрати на підготовку і освоєння виробництва нових виробів.

10. Виготовлення інструменту і пристосувань цільового призначення.

11. Витрати на утримання і експлуатацію обладнання.

12. Цехові витрати.

13. Втрати від браку.

14. Інші виробничі витрати.

15. Цехова собівартість.

16. Загальногосподарські витрати.

17. Виробнича собівартість.

18. Позавиробничі витрати.

19. Комерційна собівартість.