Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_практики кзшв.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
76 Кб
Скачать

Цех шампанізації

* шампанізація вина у безперервному потоці;

* розлив шампанського в пляшки, закупорка;

* пастеризація пляшок;

* бракераж та відділка готової продукції;

Цех готової продукції

* пакування готової продукції в короби, транспортування, складування;

* відвантаження готової продукції споживачам.

Також хотілося б відмітити забезпечення заводу, а саме:

- електроенергією - від державної електромережі, на заводі існує занижуюча підстанція;

- водою - з власних 3 артезіанських свердловин;

- теплом (гаряча вода, пар) - від власної котельні;

- викидання стічних вод завода здійснюється через міську каналізацію.

1.2. Організаційна структура управління підприємством

Підрозділи підприємства утворюють його організаційну структуру. Виробничі підрозділи підприємства - цехи та обслуговуючі господарства, зв’язки між ними, взяті у сукупність, утворюють його виробничу структуру. Принципова виробнича структура підприємства складається з таких підрозділів:

- основні цехи

- допоміжні цехи

- обслуговуючі господарства

На КЗШВ "Столичний" до основних цехів відносяться:

1. Цех виноматеріалів;

2. Цех шампанізації;

а) Біохімічне відділення;

б) Відділення розливу та оздоблення;

З. Цех готової продукції.

Розрізняють три типи виробничої структури підприємства: предметний, технологічний і змішаний. Аналізуюючи виробничу структуру КЗШВ "Столичний" її можна віднести до технологічної. При такій структурі в кожному цеху і на кожній дільниці здійснюється однорідні технологічні процеси по виготовленню різних виробів, наприклад, цех виноматеріалів обробляє виноматеріали різних сортів, в цеху розливу відбувається розлив шампанського різної кондиції.

Структура управління - це впорядкована сукупність взаємопов'яза­них елементів системи, що визначає поділ праці і службові зв’язки між структурними підрозділами та працівниками апарату управління щодо підготовки, прийняття і реалізації управлінських рішень. Структура управління по горизонталі становить окремі ланки, а по вертикалі - ступені. Ланки управління являють собою організаційно відокремлені структурні підрозділи. Схема структури управління КЗШВ "Столичний" представлена в додатку № 1.

1.3. Тип виробництва на підприємстві; рівень спеціалізації і кооперування

Розрізняють три основних типа виробництва: масове, серійне та одиничне. Для Київського заводу шампанській вин характерно масове виробництво. Масове виробництво характеризується великим об'ємом продукції, що випускається при суворо обмеженій номенклатурі. Виробничий процес розчленований на окремі операції, що дозволяє добиватись спеціалізації обладнання та пристосувань, широкого впровадження автоматичних ліній й ритмічної роботи підприємства.

Основним елементом, характерним для масового типу виробництва являється поточна лінія — сукупність робочих місць, розташованих по ходу технологічного процесу та призначених для виконання чітко визначених, закріпленнях за ними операцій. Характерним прикладом поточної лінії на Київському заводі шампанських вин може слугувати автоматична лінія розливу, й оздоблення шампанського.

Спеціалізація підприємства означає зосередження його діяльності на випуску певних видів виробів або збільшення однорідності виробів, що випускаються. В залежності від досягнутого рівня поділу праці розрізняють три види спеціалізації: предмету, подетальну, функціональну й технологічну (стадійну). Так як Київський завод шампанських вин являється заводом вторинної переробки вино матеріалів, то для нього характерна технологічна спеціалізація — це перетворення окремих фаз виробництва або операцій в самостійні виробництва.

Рівень спеціалізації можна розрахувати за допомогою наступних показників:

1. Питома вага виробленої основної продукції в загальному об'ємі виготовленої продукції. Цей показник характеризує рівень однорідності виробництва в в рамках окремого підприємства. Для Київського заводу шампанських вин цей показник дорівнює 100 %, так як завод виробляє один вид продукції - шампанське, і не виробляє продукції іншого призначення.

2. Кількість найменувань продукції, що виробляється (широта асортименту). Чим менше найменувань продукції, що виробляється, тим вище рівень спеціалізації підприємства. Київський завод шампанських вин виробляє 12 найменувань продукції, але продукція технологічно однорідна (шампанське).

Аналізуючи приведені показники можна сказати, що КЗШП являється вузько спеціалізованими підприємством.

Спеціалізація підприємства має велике значення. Під впливом спеціалізації підвищується рівень використання існуючого обладнання, так як при цьому скорочується або відпадає необхідність в переналадках або переключеннях обладнання з виробництва одного виду продукції на інший. Стійка спеціалізація підприємства сприяє також скороченню втрат, пов'язаних з так званою некомплектністю обладнання, невідповідністю структури обладнання асортименту продукції, що міняється.

Кооперування — це форма тривалих виробничих зв'язків між підприємствами, які сумісно виробляють певну продукцію. КЗШП не має кооперованих зв'язків з іншими підприємствами, існує звичайне матеріально-технічне постачання, яке охоплює разові поставки сировини, матеріалів, палива і стандартних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]