Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_практики кзшв.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
76 Кб
Скачать

1.4. Матеріально-технічне постачання підприємства

Матеріально-технічним постачанням на заводі займається відділ маркетингу. Згідно технічно-промислового плану підприємства формується план по заявкам начальників відповідних цехів:

1) Виноматеріали (Головними постачальниками їх є Франція, Македонія, Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська та Закарпатська області);

2) пляшки;

3) фольга (головний постачальник - Росія);

4) алюмінієвий ковпачок (Україна);

5)мюзле (власного виробництва). Для виготовлення мюзле використовується оцинкована проволока діаметром 1 мм;

6) пробки: поліетиленова (для внутрішнього ринку) та коркова (на експорт). Для виготовлення поліетиленової пробки використовується поліетилен високого тиску та низької щільності;

7) етикетна продукція (етикетка, коліретка, контретикетка - Україна, Італія);

8) гофрокороби (виробляються на Рубежанському та Жидачівському картонно-паперових комбінатах), поліетиленові ящики (на 12 пляшок);

9) будівельні матеріали, метал.

Решта допоміжних матеріалів забезпечується територіальними управліннями України.

1.5. Система планування діяльності підприємства

Ефективність діяльності підприємства в умовах ринкової економіки визначається багатьма обставинами:

  1. правильним встановленням кількості, якості і асортименту продукції;

  2. оптимальної технології і організації виробництва;

  3. своєчасним і раціональним ресурсним забезпеченням: розміром основного і оборотного капіталу;

  4. формами та методами реалізації продукції.

В умовах ринкової системи господарювання кожне підприємство повинно забезпечити оптимальне поєднання цих факторів, що передбачає дотримання відповідних форм і методів їх внутрішнього взаємоузгодження. Такою формою є планування виробничої та господарської діяльності підприємства.

Досвід країн із розвинутою ринковою економікою свідчить, що в умовах ринку з жорсткою конкуренцією планування господарсько-виробничої діяльності - головна умова виживання та економічного зміцнення підприємств, оскільки дає змогу найповніше використати ресурси, комплексно й швидко вирішити питання виробництва продукції з урахуванням попиту і пропозиції на ринку. Це зумовлено самою суттю планування, бо воно, по-перше, має справу з вибором можливої альтернативи розвитку підприємства з їх значної кількості. По-друге, реалізація вибраної альтернативи здійснюється на основі сьогоднішніх рішень. По-третє, планування - це безперервний процес прийняття рішень з уточненням мети і завдань розвитку підприємства, визначення його стратегії й тактики. По-четверте, в розроблених деталізованих планах скоординовано показники, що всебічно характеризують економіку підприємства. І, по-п'яте, вихідними принципами планування є рентабельність і забезпечення надходження коштів в обсязі, що задовольняє власників, засновників, акціонерів, державу тощо.

План розвитку підприємства включає такі розділи:

1. Виробництво і реалізація продукції (виробнича програма): виробництво і реалізація видів продукції в натуральному і вартісному виразі, підвищення якості продукції, завдання щодо введення нових потужностей.

2. Розвиток науки і техніки: заходи по створенню нових видів продукції, впровадженню прогресивної технології, механізації і автоматизації виробництва, стандартизації та сертифікації продукції.

3. Підвищення економічної ефективності праці, основних фондів, оборотних засобів, капітальних вкладень, сировинних і матеріальних ресурсів, фондовіддачі, рентабельності, оборотності оборотних засобів, матеріаломісткості тощо.

4. Капітальні вкладення та капітальне будівництво: введення в дію основних фондів і виробничих потужностей, окремих об'єктів та споруд виробничого призначення; приріст виробничих потужностей за рахунок технічного переозброєння й організаційно-технічних заходів, обсяг незавершеного будівництва.

5.Матеріально-технічне забезпечення: потреби у матеріально-технічних засобах такими основними групами:

- норми затрат праці (норми затрат робочого часу на одиницю продукції, норми виробітку - продукції за одиницю часу, норми обслуговування, норми чисельності);

- норми матеріальних витрат (питомі витрати сировини, матеріалів, палива, енергії);

- нормативи використання знарядь праці (нормативи використання машин, устаткування, механізмів, будівель, споруд);

- нормативи організації виробничого процесу (тривалість виробничого циклу, обсяги незавершеного будівництва, запаси сировини, матеріалів, палива);

- норми тривалості освоєння потужностей підприємств, виробництв, цехів, ліній.

Техніко-економічне обґрунтування планів та підвищення ефективності ресурсів, джерела задоволення цих потреб. Даний розділ розробляють із розрахунками щодо зниження питомих витрат сировини, матеріалів, палива, енергії на основі прогресивних технічно обґрунтованих норм їх витрати, а також науково обґрунтованих нормативів використання устаткування, машин, механізмів.

6. Праця, кадри: підвищення продуктивності праці, чисельність персоналу, фонд заробітної плати, додаткові потреби персоналу, охорона праці.

7. Витрати на виробництво і реалізацію продукції: раціональне використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, економічно обґрунтоване визначення розміру витрат на виробництво продукції, обчислення розміру доходу від виробничої діяльності.

8. Фінансовий план: встановлюють найважливіші фінансові показники (розрахунок потреби у власних оборотних засобах і завдання щодо прискорення їх обігу, взаємовідносини з бюджетом, кредитні відносини, створення і використання основних виробничих фондів, завдання щодо прибутку).

9. Соціальний розвиток колективу: завдання щодо соціального розвитку колективу, поліпшення умов праці, відпочинку і побуту.

10. Заходи з охорони природи і раціонального використання природних ресурсів: охорона і раціональне використання водних ресурсів, землі, повітряного басейну тощо. Тут передбачають широке впровадження мало відхідних і безвідхідних технологічних процесів, які забезпечують комплексне використання сировини та матеріалів, що включають або істотно знижують шкідливий вплив на навколишнє середовище.

РОЗДІЛ 2. Аналіз ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]