Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_практики кзшв.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
76 Кб
Скачать

2.7. Місце та роль маркетингу у плануванні діяльності підприємства

Маркетингова стратегія заводу побудована на основі ситуаційного аналізу, встановлення мети і розробки маркетингової програми і передбачає реалізацію наступних головних напрямків:

- розробка і реалізація стратегії ринкового проникнення та розвитку, мається на увазі впровадження на нові ринки України та усунення конкурентів;

- розширення межей збуту продукції заводу шляхом проникнення та закріплення на закордонних ринках.

В основі маркетингової стратегії КЗШВ знаходиться філософія забезпечення максимальної вигоди споживачем, а саме:

- Незмінно висока якість;

- Широкий асортимент;

- Розумне відношення ціни та якості виробляємої продукції.

З метою глибокого проникнення на ринок України та розширення ринку збуту КЗШВ має намір використовувати наступні елементи змішаного впровадження продукції:

- управління продажем;

- рекламу.

У сфері управління продажем фахівцями заводу проводиться аналіз та уточнення цільових груп споживачів, кваліфікація потенційних клієнтів та розробка планів роботи з ними на основі досліджень консалтингових кампаній.

У сфері реклами необхідно визначити мету рекламної кампанії та основні засоби реклами. Також необхідно розробити рекламну програму з метою привернення уваги потенційних споживачів до продукції заводу, включаючи план участі у виставках і конкурсах, розміщення реклами у журналах, підготовки рекламних проспектів та ін. Необхідно виділити кошти на проведення рекламних кампаній по впровадженню нової продукції на ринок.

2.7.1. Роль відділу збуту в системі маркетингу підприємства

Для будь-якого виробника, крім виробництва свого продукту, важливе місце в діяльності займає реалізація цієї продукції, адже якщо продукція не знаходить свого споживача, немає ніякого сенсу її виготовляти. На підприємствах з метою пошуку покупців та реалізації продукції створюються спеціальні підрозділи (відділи збуту).

Серед функцій, які виконує на КЗШВ відділ збуту можна виділити такі основні:

  1. оформлення договорів;

2) перевірка на достовірність доручень, ліцензій на право торгівлі алкогольними напоями, свідоцтв платника ПДВ, товарно-транспортних накладних;

3) вчасне оформлення замовлень на транспорт, в тому числі залізничний;

4) прийом покупців, надання їм необхідної інформації;

5) зв'язок з потенційними покупцями, (в тому числі їх пошук).

2.7.2. Збут продукції Київського заводу шампанських вин

Шампанське, вироблене на Київському заводі шампанських вин, реалізується дилерськими фірмами чи дрібно оптовим покупцем. Невелику кількість шампанського завод постачає безпосередньо у магазини.

Реалізація продукції Київського заводу шампанських вин проводиться по всій території України. Найбільші обсяги продаж відбуваються в Києві і Київській області, в Львівській, Черкаській, Волинській, Чернівецькій та Житомирській областях.

Завод намагається отримати вихід на ринки збуту Західної Європи і зберегти ринки колишнього Радянського Союзу. Експорт продукції здійснюється в Німеччину, Росію, Вірменію, Прибалтику.

Шампанське не є товаром першої необхідності, а є специфічним товаром, яке споживається переважно у святкові дні. Виробник вимушений працювати в умовах сезонності попиту. Піки підвищення реалізації шампанського припадають на грудень (Новорічні свята), березень, червень— липень (випускні вечори в навчальних закладах).

Концентруючи зусилля на задоволенні потреб внутрішнього ринка України— шампанському, керівництво заводу планує розвивати експорт продукції у країни СНД і країни Західної та Центральної Європи. Розподіл продукції по ринках збуту у 2003р. має наступний вигляд:

На ринку України завод у 2003р. поставив 11,7 млн. пляшок шампанського, що складає приблизно 30% внутрішнього ринку; на зовнішній ринок поставлено 677 тис. пляшок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]