Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 3.4.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Обслуговування холодильних установок

На кожний вид холодильного обладнання завод-виробник складає інструкцію для його обслуговування, розробляє заходи щодо техніки безпеки під час експлуатації.

Правила обслуговування основних елементів холодильних установок передбачають:

1. При обслуговуванні компресора персонал має стежити за температурою і тиском на всмоктувальному і нагнітальному трубо­проводах (не допускати відхилень від норми), температурою циліндрів, сальників і підшипників компресора (можна перевірити на дотик), тиском масла в машинній системі, рівнем масла в картері компресора, подаванням води до водяних сорочок циліндрів.

2. Особливу увагу слід приділяти контрольно-вимірювальним приладам і запобіжним клапанам, періодично їх перевіряючи і підтримуючи в постійній справності.

3. У разі появи стуку в компресорі треба негайно його зупинити.

4. При обслуговуванні конденсаторів необхідно періодично спускати повітря (неконденсовані гази знижують коефіцієнт теплопе­редачі), видаляти масло, перевіряти можливе витікання холодильного агента, очищати теплопередавальні поверхні від забруднень маслом і водяним каменем, постійно наглядати за щільністю з’єднань. Якщо є зрошувальні конденсатори, слід стежити за рівномірним зрошенням. змійовиків водою.

5. Під час роботи треба контролювати температуру і подавання води на конденсатор.

6. При обслуговуванні випарника і батарей холодильних камер слід постійно контролювати: температури холодоагенту, повітря примі­щення, що охолоджується; подавання холодоагенту, герметичність системи, стежать за чистотою поверхні випарника або батарей (постійно очищають від забруднень, осаду солі і масла, "снігової шуби").

7. Ознакою нормальної роботи холодильних батарей є рівно­мірне утворення інею по всій поверхні. У кожухотрубних випарниках рівень рідкого холодоагенту визначають за обмерзанням труби, що з’єднує нижню частину кожуха із сухопарником.

8. Масло з випарників необхідно випускати кожного тижня через гумовий шланг на маслоспускному вентилі при надлишковому тиску у випарнику.

9. Холодильний агент і масло додавати у систему відповідно до інструкції і у визначений термін.

Засоби безпеки при експлуатації холодильних установок

Експлуатація холодильних установок пов’язана з рядом факторів, що становлять небезпеку для обслуговуючого персоналу і навколишнього середовища:

  • холодоагенти можуть викликати отруєння, а їх суміш з повітрям вибухонебезпечна;

  • компресорні холодильні установки належать до об’єктів, що працюють під тиском, і тому небезпечні у разі вибуху;

  • при роботі холодильного обладнання виникає шум і вібрація;

  • наявність електричних пристроїв створює небезпеку ураження електричним струмом.

У зв’язку з цим при експлуатації холодильних установок слід дотримуватися певних правил, які б виключали можливість дії зазначених факторів.

Для запобігання витіканню холодильного агента слід якісно, з подальшою перевіркою і випробуваннями здійснювати всі види технічного обслуговування і ремонт холодильного обладнання. Особливу увагу слід приділяти запобіжним клапанам і пристроям, які, як і всі манометри, мають бути опломбовані. На манометрах і посудинах, що працюють під тиском, має бути клеймо перевірки. На склі нагнітального манометра має бути позначена межа допустимого тиску.

Для поліпшення обслуговування холодильних установок усі трубопроводи слід фарбувати у певні кольори.

При обслуговуванні складних установок вся арматура має бути пронумерована і мати напис, яке обладнання або камеру вона обслуговує.

Схему холодильної установки вивішують на видному місці. На робочих місцях операторів повинні знаходитися інструкції з експлуатації обладнання і виписки з правил техніки безпеки і правил надання долікарської допомоги у разі нещасного випадку.

Необхідно систематично перевіряти місця можливого витікання холодоагенту за допомогою спеціальних приладів  течошукачів або індикаторів. Місця витікання аміаку визначають за допомогою індикаторного папірця, який у разі наявності аміаку змінює колір.

Місця витікання холодильного агента можна знайти за масляними плямами.

У приміщеннях, де змонтовані компресори, підлога має бути з вогнемаслостійкого і нековзкого матеріалу. Площа вікон, дверей, ліхтарів і легкознімних панелей повинна становити не менш як 0,05 м2 на 1 м3 об’єму приміщення.

Холодильні установки розміщують у будівлях за ступенем пожежонебезпечності. Відділення мають бути висотою не менш як 4 м, поблизу них не повинно бути житлових будинків і будинків загального призначення.

Компресорне відділення слід розміщувати на першому поверсі. Воно повинно мати не менше двох виходів, розміщених на максимальній відстані один від одного, з дверями, що відкриваються назовні. Машинне відділення повинно мати аварійне освітлення.

У приміщеннях для холодильних установок має бути витяжна вентиляція, яка б забезпечувала триразовий обмін повітря за годину. Температура повітря в машинному і апаратному відділеннях має бути не нижча за 12°С.

До обслуговування компресорів і холодильних установок допускаються громадяни віком старше 18 років, які пройшли медичний огляд і мають свідоцтво на право обслуговування обладнання. Обслуговуючий персонал раз на рік, а УТР  раз на три роки проходять періодичну перевірку знань у спеціальних комісіях з реєстрацією у спеціальному журналі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]