Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОУ 05786100.177-2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
802.3 Кб
Скачать

4 Педагогічні кадри професійного навчання

4.1 Професійне навчання робітників на виробництві здійснюють:

- викладачі з числа керівників та фахівців підприємства, а також педаго-гічних працівників навчальних закладів;

- інструктори виробничого навчання з числа кваліфікованих робітників підприємства.

Викладачі теоретичного навчання з числа керівних працівників та фахівців повинні мати вищу спеціальну освіту та стаж роботи за спеціальністю не менше трьох років. До викладання теоретичних дисциплін можуть залучатися викладачі навчальних закладів, керівні працівники та фахівці інших підприємств, установ, організацій.

Інструктори виробничого навчання з числа кваліфікованих робітників

повинні мати стаж роботи за професією не менше трьох років, високі виробничі показники, вищу або середню спеціальну освіту.

Інструктори виробничого та викладачі теоретичного навчання повинні знати основи педагогіки та мати навички в необхідному об’ємі.

Склад працівників, які залучаються до професійного навчання персоналу на виробництві затверджується наказом керівника підприємства.

5 Кваліфікаційна атестація

5.1 Для проведення кваліфікаційних екзаменів створюються кваліфікаційні комісії, що діють згідно з діючими вимогами загальних положень Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій робітників, положенням про атестацію та присвоєння кваліфікації особам, які оволоділи професіями робітників в різних формах навчання і іншими нормативними актами.

До кваліфікаційних екзаменів робітникам необхідно виконати пробну роботу ( додаток В ) та пройти перевірку теоретичних знань у межах вимог кваліфікаційної характеристики відповідної професії і тарифно-кваліфікаційного розряду.

Кваліфікаційна комісія визначає робітнику кваліфікаційний розряд по спеціальності на основі висновку про кваліфікаційну пробну роботу та перевірку теоретичних знань.

Результати кваліфікаційних іспитів вносяться до протоколу ( додаток Г ), на основі якого визначається тарифний розряд за спеціальністю з оформленням відповідних документів.

Р обота кваліфікаційної комісії, пов’язана з присвоєнням кваліфікації (категорії) службовцям, проводиться згідно СОУ 05786100.180-2009 „Порядок присвоєння посадових категорій спеціалістам ВАТ ПАТ «Гідросила».

Склад кваліфікаційних комісій визначається наказом по підприємству.

6 Навчання працівників в навчальних закладах

6.1 Навчання у вищих учбових закладах (ВУЗах) і технікумах проводиться з відривом та без відриву від виробництва за направленням підприємства за рахунок коштів, виділених на підготовку кадрів.

7 Виробнича практика студентів навчальних

ЗАКЛАДІВ

7.1 Практика студентів ВУЗів, технікумів і профтехучилищ організовується і проводиться згідно з положенням „Про проведення практики студентів навчальних закладів України”.

7.2 Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі іх майбутньої професії, формування у них одержаних у навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок в реальних ринкових і виробничих умовах, потреби систематично поновлювати свої знання та застосовувати іх в практичній діяльності.

7.3 Учбовий центр здійснює підбір досвідчених спеціалістів керівниками практики, забезпечує якість ії проходження згідно з програмою практики, контролює виконання практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, здійснює переміщення практикантів по робочим місцям, по закінченню практики видає характеристику-відгук і оцінку якості виконаного звіту.