Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

11.Як розраховують показники особистого доходу і доходу в розпорядженні?

Національний доход (НД) на макрорівні - це сума новоствореної вартості (V + т) всіх галузей економіки. В макроскономіці НД обчислюється:

НД =ВНП - А , або НД = ЧНП - НП ,

де НП - непрямі податки, це можуть буги акцизи та мита, які стягуються додатково до ціни товару і є перерозподілом отриманих доходів. НП - це вилучення із кишені споживача на користь держави. Якщо розглянути НД з позиції ВНП, то НД=W+R+P+i

НД підлягає розподілу і перерозподілу. Категоріями розподілу НД є:

  1. особистий доход;

  2. після податковий доход (доход у розпорядженні),

Особистий доход (ОД ):

ОД=НД- ВСС - ППК - НПр + ТП.

де ВСС - виплати на соціальне страхування; ППК - пода­ток на прибуток корпорацій; НПр - нерозділений прибуток; ТП - трансфертні платежі.

Трансфертні платежі - виплати з державного бюджету, не пов'язані з трудовою діяльністю (пенсії, стипендії, дотації, субсидії, допомоги безробітним, малозабезпеченим).

Доход кінцевим використання(доход у роторядженні ДІ )

а)ДІ=ОД-Тінд.

де Тінд.-податоке на особистий дохід;

б)ДІ=С+S

С-споживчі видатки; S - заощадження.

Отриманий доход розподіляється на споживання та заоща­дження. Споживання Спризначене для фінансування витрат домогосподарств на товари та послуги за мінусом витрат на купівлю житла. заощадження Л‘ частина доходу в розпорядженні, яка використову­ємся для заощадження коштів і призначена для придбання житла, речей, витрат майбутніх періодів

12.У чому полягає різниця між номінальним і реальним внп?

РЕАЛЬНИЙ ВНП — вартісний показник, який визначається за незмінними (базисними) цінами. Він точніше показує динаміку фізичного обсягу виготов­леного продукту.

Номінальний ВНП: NВНП= ∑Qt × Pt; Qt - Фізичний обсяг випуску продукції по галузях національної економіки в поточному періоді; Pt - ціни поточного періоду. Реальний ВНП: RВНП = ∑Qt ×P0; P0 - ціни базового періоду.

13.Як розраховують індекс цін внп (дефлятор внп)?

Дефлятор ВВП = Номінальний ВВП / Реальний ВВП *100

14.Як обчислюють реальний обсяг внп за допомогою дефлятора внп?

RВНП= NВНП / Дефлятор ВНП*100

Тема 16: Модель сукупного попиту та сукупної пропозиції Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте потоки, за рахунок яких ринок ресурсів та продуктів забезпечує економічний кругообіг.

Економічний кругообіг - це поняття макроекономіки, яке репрезентує рух суспільного продукту, виробничих ресурсів, сукупних витрат і доходів по стадіях суспільного відтворення (виробництво, розподіл,обмін і споживання) в економічній системі. Економічний кругообіг здійснюється через ринки ресурсів і продукту між суб'єктами економічної системи.

Рух ресурсів і товарів обслуговується грошовими потоками витрат і доходів. Ці потоки в ринковій економіці "протікають" між її суб'єктами - домашніми господарствами і фірмами. Вони спрямовуються ринками ресурсів і продуктів і проходять від сфери виробництва, у якій функціонують фірми, через сферу реалізації (розподілу і обміну), репрезентовану ринком, до сфери споживання, у якій знаходяться домашні господарства. Економічний кругообіг в системі вільного ринку представлено на схемі.

Потоки «доходи-витрати» (грошовий потік) і «ресурси-продукти» (реальний потік) здійснюються одночасно в протилежних напрямках і постійно повторюються.

Головний висновок з цієї моделі: сумарна велична продаж фірм дорівнює сумарній величині доходів домашніх господарств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]