Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

5. Розкрийте зміст теорії «відносного доходу Дж. Дьюзенбері.

Пояснення до рис. 4.5: Cs - функція споживання в короткому періоді: С1- функція споживання в довгому періоді; Е2-е2 - додаткові заощадження.

Передбачається, що домашні господарства прагнуть підтримувати обсяг споживання на незмінному рівні незалежно від коливань поточного доходу.

Коефіцієнт а характеризує переваги споживача відносно розподілу споживання у часі. Як правило, він приймає більше значення тоді, коли доход стійко зростає, ніж тоді, коли рівень доходу коливається.

Якщо поточний доход зростає (падає), то перманентний доход також зростає (падає), але з меншою швидкістю.

6. Розкрийте зміст гіпотези «життєвого циклу» ф. Модельяні.

7. У чому полягає суть теорії перманентного доходу м. Фрідмана?

9. Проаналізуйте, як впливають на попит та інвестиції очікувана норма чистого прибутку й відсоткова ставка.

Приватні інвестиції визначають два основні фактори:

1) очікувана норма чистого прибутку, яку підприємці розраховують одержати від інвестицій;

2) ставка позичкового процента, тобто ціна, яку потрібно заплатити за грошовий капітал, необхідний для придбання реального капіталу.

Якщо очікувана норма прибутку (напр., 10%) перевищує ставку позичкового процента (напр., 7%. 10% — 7% = 3%), то інвестування буде прибутковим і буде зростати, і навпаки. Іде мова про реальну, а не номінальну ставку процента, тобто, якщо відсутня інфляція. Отже інвестиції будуть здійснюватися тоді, коли норма очікуваного чистого прибутку перевищує реальну ставку процента. Цей взаємозв'язок між попитом на інвестиції і ставкою процента можна показати на графіку (рис. 3.36).

Рис. 8.36. Крива попиту на інвестиції

Держава може змінювати ставку процента і таким чином впливати на попит на грошовий капітал і на інвестиції. При високій ставці позичкового процента будуть здійснюватися тільки ті інвестиційні проекти, які забезпечують високу норму прибутку. Отже, при високій нормі процента рівень інвестицій буде низьким. При зниженні процентної ставки він буде зростати.

10. Як пов'язані заощадження та інвестиції?

Сектор фірм може збільшити свої чисті інвестиції тільки за рахунок заощадження домашніх господарств. Тому важливу роль в інвестиційній політиці відіграють заощадження.

Певна частина коштів по каналу «заощадження» використовується для поповнення запасу грошей, решта трансформується в інвестиції. Заощадження домогосподарств є єдиним джерелом чистих інвестицій у закритій економічній системі.

11. Чому функція заощадження є дзеркальним відображенням функції споживання?

заощадження знаходяться в тісному взаємозв’язку із споживанням, і вони є немовби дзеркальним відображенням один одного. В макроекономічному аналізі особливе місце займає спо¬живання і пов’язана з ним категорія заощадження. Споживання С - це частина доходу в розпорядженні ДІ, яка надходить для купівлі товарів та послуг у поточному періоді. Заощадження S - частина доходу в розпорядженні, яка залишається після задоволення споживчих потреб і спрямовується на споживання у майбутньому.

12. Поясніть, чому ССС+ССЗ=100%, ГСС+ГСЗ=1.

середньою схильністю до заощадження (ССЗ) називають частку безподаткового доходу, що спрямовується на заощадження (у відсотках) ССЗ = (З / БД) * 100%

Оскільки БД = СВ + З, то ССС+ССЗ = 100%, або 1,0.

Переважно ССС більше ССЗ.

Гранична схильність до споживання (ГСС) показує, яка частка додаткового доходу спрямовується на додаткове споживання: ГСС = ((СВ / (БД) * 100%

Гранична схильність до заощадження (ГСЗ) вказує на співвідношення між додатковими заощадженнями та додатковим доходом, який спричинив ці заощадження: ГСЗ = ((З / (БД) * 100% ; ГСС + ГСЗ = 1,0 або 100%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]