Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Тема 14: предмет, метод та функції макроекономіки питання для самоконтролю

  1. У чому полягають пізнавальна й практична функції макроекономіки?

Пізнавальна — у вивченні базових категорій, які розкривають основні макроек залежності і зв'язки, показують еволюцію людей, сучасні концепції та школи дають уявлення про стан націо економіки в цілому.

Практична (прикладна) — на основі аналізу та знання макроекономічних залежностей — зрозуміти та оцінити факти та події реальної дійсності, аналізувати національну політику.

  1. Що розуміють під поняттями «матеріальні потреби» й «економічні ресурси»?

Матеріальні потреби — це бажання людей щодо придбання і використання різних товарів і послуг, які приносять їм користь.

Економічні ресурси - всі природні, людські та вироблені людиною ресурси, що можуть використовуватися для виробництва товарів і послуг.

  1. Що є об'єктом макроекономіки?

Об'єктом виступає ек система, як історично визначене явище.

Є три типи економічних систем: ринкова економіка, командно-адміністративна (планова) економіка, змішана економіка. Вони різняться формою власності на матеріальні ресурси і механізмами регулювання економіки. Сучасна економіка є змішаною, в якій співіснують приватна та державна власність та адекватні їм механізми впливу на економічні процеси. Економічна система функціонує на основі відносин між окремими її суб’єктами.

  1. Дайте характеристику основних суб'єктів макроекономіки і покажіть їх взаємодію у ринкових умовах.

На макрорівні національна економіка зображається у вигляді взаємодії чотирьох суб'єктів: сектора домашніх господарств, підприємницького сектора, держави і закордону — на чотирьох ринках: благ, праці, грошей і цінних паперів.

1. Домашні господарства – є власниками економічних ресурсів (РС матеріальних ресурсів, грошового апіталу). Проте вони самі не використовують кономічні ресурси, а надають їх підприємствам через ринок ресурсів.

2. Підприємства (фірми) – функція: вони икористовують економічні ресурси для вироблення родуктів та надання послуг і реалізують їх на товарному ринку з метою отримання доходу.

3. Держава виконує важливі регулюючі функції, пливаючи при цьому на економічні відносини. Держава здійснює підприємницьку діяльність, є виробником товарів, забезпечує регулювання відносин.

4. Сектор закордон, що містить усі економічні суб'єкти, які знаходяться за межами даної країни, а також іноземні державні інститути. Вплив закордону на вітчизняну економіку здійснюється через взаємний обмін товарами, послугами, капіталом та національними валютами.

Суб'єкти макроекономіки беруть участь у кругообігу матеріальних і грошових засобів, які утворюють економічний організм:

1. Підприємницький сектор купує ресурси у домашніх господарств;

2. Домашні господарства купують у підприємств (фірм) товари та послуги;

3. Держава (уряд): а) купує товари у підприємств та ресурси у домашніх господарств; б) виплачує заробітну плату працівникам бюджетної сфери; в) орендує або купує земельні ділянки; г) надає суспільні блага та послуги домашнім господарствам і підприємствам.

4. Домашні господарства і підприємства платять податки уряду.

5. Уряд видає трансфертні платежі домашнім господарствам і субсидії підприємствам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]