Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать
  1. Які нецінові фактори впливають на сукупну пропозицію?

  • Зміни цін на ресурси(наявність внутрішніх ресурсів в тому числі земля, трудові ресурси, капітал,підприємницькі здібності; ціни на імпортні ресурси)

  • Зміни в продуктивності праці

  • Зміни правових норм, в т.ч. податки з підприємств і субсидії, державне регулювання

  1. У чому полягає суть рівноваги в моделі ad – as?

В моделі AD – AS у криві AD і AS перебувають у взаємодії, оскільки на існують один без одного, тобто якщо є сукупний попит, то має бути сукупна пропозиція. Перетин кривих сукупного попиту та сукупної пропозиції дає макроекономічну рівновагу. Можливий перетин кривою AD кривої AS на трьох відрізках: кейсіанському, проміжному та класичному. На перетині кривих AS і AD визначається рівноважний рівень ціни Ре і рівноважний реальний обсяг національного виробництва Уе.

Представлені три варіанти макроекономічної рівноваги характеризують такий стан економіки, коли весь вироблений національний продукт куплено (національний доход дорівнює сукупним витратам).

Точка Е1 - це рівновага при неповній зайнятості без підвищення рівня цін (без інфляції).

Точка Е2 - це рівновага при невеликому підвищенні рівня цін і стані, близькому до повної зайнятості.

Точка Е3 - це рівновага за умови повної зайнятості, але з інфляцією.

  1. Поясніть явища економічного зростання, інфляції та стагфляції в моделі ad – as.

В модель AD – AS є важливою складовою народногосподарської збалансованості і описує стан загальної макроекономічної рівноваги.

Зміщення кривої AS можливе лише на проміжному відрізку:

Зміщення вліво (з AS1 на AS2) приводить до росту цін (Р2 > Р1) і зменшення виробництва (Y2 < Y1), виникає інфляція витрат, воно також зменшує зайнятість.

Поєднання зростання цін (інфляції) із скороченням виробництва і зайнятості є дуже небезпечним, тому що викликає стагфляцію.

Зміщення кривої AS вправо (з AS1 на AS3) збільшує обсяг виробництва (У3 > У1) і одночасно зменшує ціни (Р3 1). Це позитивне економічне явище, що свідчить про економічне зростання, збільшення виробництва і ріст зайнятості.

  1. Дайте визначення сукупного попиту та вкажіть його відмінності від попиту на окремий товар.

Сукупний попит – це агрегований попит на елементи реального та валового національного продукту при відносному рівні інфляції.

Попит на окремий товар показує ту кількість товару, яку споживач на протязі певного часу придбає

  1. Поясніть механізм дії методу храповика.

Зміщення кривої АD ліворуч на класичному та висхідному відрізах по-особливому впливає на макроекономічну рівновагу. Ця особливість пояснюється тим, що ціни раз піднявшись, не можуть просто знизитись, оскільки продавцеві непросто відмовитись від більшого доходу (рис. 4.18).

Це означає, що при зміщенні кривої сукупного попиту праворуч від АD до АD1 рівновага зміститься з точки Е і встановиться в точці Е1. Обсяг випуску зросте від Q до Q* (потенційного обсягу виробництва), а ціни зростуть з Р1 до Р2.

При зміщенні кривої сукупного попиту АD1 ліворуч до АD ціни знижуватись не будуть. Тому рівновага встановиться не в точці Е, а в точці Е2 при обсязі виробництва Q2- Це явище отримало назву “ефекта храповика”. Термін “храповик” запозичений із механіки. Він означає наявність такого механізму, який дає змогу рухатись колесу за стрілкою годинника, але не дає йому можливості крутитися у зворотному напрямку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]