Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

4) Поясніть, яким чином, згідно з монетариською теорією, гроші відіграють вирішальну роль в регулюванні економіки.

Монетаристи дотримуються думки, що ринкова система е достатньо стійкою і здатна самостійно відновлювати економічну стабільність.

В основі монетариської теорії лежить рівняння обміну, яке можна відобразити такою формулою:

М-У=Р.О,

де М — грошова маса;

V — швидкість обертання грошей;

Р — рівень цін;

О — фізичний обсяг вироблених товарів та послуг.

Згідно з монетариською теорією, головну роль у регу­люванні економіки виконує грошово-кредитна, а не фіскальна політика. При цьому основним інструментом регулювання економіки є гроші. Збільшуючи або зменшу­ючи грошову масу, держава може здійснювати регулю­ючий вплив на економічну активність.

Цій концепції підпорядкована формула рівняння обміну. Ліва частина цієї формули виконує роль причини, а права є наслідком тих змін, які відбуваються у лівій частині. Спираючись на емпіричні докази, монетаристи запевняють, що швидкість обертання грошей є стабільною в тому розумінні, що чинники, які впливають на неї, змінюються поступово й досить передбачливо. Отже, зміну швидкості обертання грошей можна передбачити і врахувати. За цих умов роль активного елементу моне-тариської формули відіграє грошова маса. Це означає, що ж грошовою масою і номінальним ВВП (Р О) існує пряма і передбачувана залежність. Завдяки цьому держава, здійснюючи цілеспрямовану грошову емісію, може впливати на грошову масу і в такий спосіб регулювати номі­нальний ВВП.

Важливою особливістю монетариської теорії є принци­пово нове, порівняно з кейнсіанською теорією, бачення механізму, за допомогою якого грошова маса впливає на номінальний ВВП. У кейнсіанців механізм причинно-наслідкових зв’язків між грошовою масою і номінальним ВВП складається із таких елементів: інструменти грошо­во-кредитної політики -> банківські резерви -> грошова маса -> відсоткова ставка -> попит на інвестиції як компо­нент сукупного попиту -> реальний ВВП. Наведений механізм, згідно з кейнсіанською теорією, має місце тоді, коли економіка працює в умовах неповної зайнятості. В цьому випадку зміни в інвестиціях впливають на номінальний ВВП переважно через зміну фізичних обсягів виробництва, що спрямовує економіку до стану повної зайнятості.

У монетаристів цей механізм має інший вигляд: інстру­менти грошово-кредитної політики -> банківські резерви -> грошова маса -> сукупний попит -> номінальний ВВП. Отже, у монетаристів грошова маса впливає на сукупний попит безпосередньо, тобто цей вплив не опосередко­вується відсотковою ставкою. У зв’язку з цим грошова маса впливає на всі елементи сукупного попиту, а не лише на інвестиційний попит. Крім того, у монетаристів вплив сукупного попиту на номінальний ВВП здійснюється переважно через зміну цін, а не завдяки зміні фізичних обсягів виробництва.

5. Поясніть за допомогою графіка, як впливає на рівноважний ВВП збільшення державних закупок.

Вплив державних закупівель на ВВП. Припустимо, що уряд збільшив державні закупівлі. Згідно з рівнянням рівноважного ВВП зростання державних закупівель означає збільшення автономних витрат. Як показано на рис. 12.1, зі зростанням державних закупівель на G крива автономних витрат на таку саму величину переміщується вгору від положення в положення . Внаслідок цього рівновага в економіці переміщується з точки A1 в точку A2, а ВВП зростає від Y1 до Y2. З рис. 12.1 видно також, що величина приросту ВВП є більшою, ніж приросту державних закупівель, тобто Y  G. Це означає, що державні закупівлі впливають на ВВП мультиплікативно, а відношення Y / G є мультиплікатором витрат.

Рис. 12.1. Вплив державних закупівель на ВВП у «кейнсіанському хресті»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]