Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать
  1. Що є предметом макроекономіки?

Предметом макроекономіки є ек процеси і явища, які стосуються національного господарства в цілому, а також зв'язки як форми між сферами та галузями макроекономіки. Предметом — є також механізм функціонування в цілому в межах повного історичного розвитку.

  1. У чому полягають позитивна й нормативна функції макроекономіки?

Розрізняють позитивну та нормативну макроекономіку як науку.

Позитивна макроекономіка покликана пояснити зміст макроекономічних явищ і процесів та поведінку економіч­них суб'єктів за цих умов. Це розуміння поведінкових фун­кцій та об'єктивних реалій на макрорівні, необхідне для розробки рекомендацій щодо здійснення економічної полі­тики держави. Позитивна макроекономіка, таким чином, прагне дати відповідь на запитання: якою є макроекономічна ситуація в країні.

Нормативна макроекономіка — це сукупність уявлень стосовно того, якою має стати економіка. Вона ґрунтуєть­ся на певних ідеологічних засадах (чи то егоїстичного інди­відуалізму, чи то превалювання суспільних інтересів над індивідуальними, чи будь-яких інших) та "еталонних" поведінкових функціях господарюючих суб'єктів.

  1. Назвіть основні цілі, що вирішує держава своєю економічною політикою.

Цілі:

1. Економічне зростання, що дає змогу забезпечити виробництво більшої кількості товарів та послуг, поліпшення їхньої якості, а в кінцевому результаті – вищий рівень життя населення.

2. Економічна ефективність виробництва на базі науково-технічного прогресу, що сприяє мінімізації витрат при обмежених виробничих ресурсах для виробництва певного обсягу товарів та послуг.

3. Економічна свобода, що забезпечує створення для підприємців, працівників і споживачів умов вільного та оптимального вибору.

4. Повна зайнятість трудових ресурсів, яка дає змогу кожному індивіду реалізувати свої професійні здібності й одержати доходи залежно від кількості та якості затраченої праці.

5. Стабільність загального рівня цін, що означає чіткий контроль за рівнем інфляції та обмеження її на рівні помірної інфляції.

6. Справедливий розподіл доходів, аби запобігти як невиправданій диференціації рівня життя різних груп населення, так і зрівняльності в оплаті праці.

7. Соціальний захист, що гарантує належне існування безробітним, непрацездатним, престарілим та дітям.

8. Оптимальний платіжний і торговий баланс, що полегшує досягнення рівноваги у міжнародній торгівлі, зовнішньоекономічних зв'язках, підтримання стабільного курсу національної валюти.

9. Екологічна рівновага: процес оптимальної взаємодії людини з природним середовищем для підтримки належного рівня життя сучасного і наступних поколінь населення.

Обґрунтуванням економічної політики і розробленням механізму займається макроекономіка.

Серед економістів склалось 2 підходи до моделі поведінки сучасних керівних структур:

Неокласичний чим менше керівництво втручається в економіку, тим краще. Прибічники класичної школи вважають, що ринок повинен сам розв’язувати власні проблеми.

Кейнсіанський ринок не в силах стабілізувати всі відносини і керівництво повинне шляхом фіскальних, кредитно-грошових та інших інструментів постійно регулювати економічні відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]