Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

13. Що таке мультиплікатор і яка різниця між простим та складним мультиплікатором?

Мультиплікатор — це числовий коефіцієнт, який показує залежність змін доходу від змін інвестицій. Мультиплікатор використовується для визначення числового коефіцієнта, що показує, у скільки разів зміниться (зросте чи зменшиться) національний доход при певній конкретній зміні (збільшенні чи зменшенні) інвестицій. З приводу цього Дж. Кейнс зазначав, що у разі, коли здійснюються додаткові інвестиції, отримуваний доход зростає на суму, яка в к разів перевищує суму, на яку збільшені інвестиції.

Простий мультиплікатор в економічній моделі, очищений від чистих податкових надходжень, що визначається з припущення про незалежність інвестицій від рівня доходу. Є величиною, оберненою граничній (найбільшій) схильності до ощадливості.

Складний мультиплікатор це економічний показник, який відображає зміну обсягу збережень, чистого розміру податкових надходжень і обсягу імпорту, що відбувається під впливом зміни чистого національного продукту (ЧНП).

14. Яка залежність між гсс, гсз і величиною мультиплікатора?

15. Який взаємозв'язок моделей "витрати-випуск" та аd-аs?

АD = С = І; IU – величина товарних запасів; в точці Е – Y = AD = C + I.

Якщо в суспільстві є надлишок ВНП, то можна не вживати заходів щодо скорочення виробництва, а перевести цей надлишок ВНП у товарні запаси (IU). Товарні запаси в суспільстві є фактично стабілізатором оскільки у випадку повернення економіки нижче точки Е, де С + І > Y, не вистачає ВНП і споживання перевищує виробництво. Тому можна, не нарощуючи обсягів виробництва, за рахунок перенесення товарних запасів, накопичених у період перевиробництва, збаансувати економіку. Модель "витрати-випуск" орієнтується на те, що в суспільстві є лише два види або елементи сукупного попиту (елементи сукупних витрат) В реальній дійсності економіки без держави не існує, тобто, G0, відповідно АD = С + І + G. Це є сукупні витрати закритої економіки, зберігається NX = 0 16.Пояснити особливості дії мультиплікатора в моделі АD-АS.

Мультиплікатор в моделі AD - AS

а) модель мультиплікатора (вплив інвестицій на сукупний попит);

b) модель AD - AS потенційний ВНП.

В моделі мультиплікатора наявність в економіці лише споживчих витрат С показує, що економіка працює при низьких обсягах виробництва У1 при чому має місце значне розходження між обсягами попиту та обсягами виробництва .

Відставання виробництва викликано низькими цінами , які склалися в умовах кризи чи депресії.

Кейнсіанський відрізок - застій економіки.

Поява інвестицій збільшує АД до С+І і це відповідає проміжному відрізку кривої АS , тобто інвестиції дають поштовх до економічного зростання. Це зображується переміщенням точки рівноваги з Е1 у Е2 . Відповідно розпочинається приріст ВНП від У1 до Уf. В точці Е досягається рівність АД=АS. Точка F в межах приросту інвестицій ?І в сукупному попиті і в сукупних витратах вмикає дію мультиплікатора і економіка досягає стану повної зайнятості з потенційним ВНП УF.

Дана модель дозволяє зробити висновки :

1. Аналіз мультиплікатора доцільно застосовувати в ситуаціях, коли обсяг виробництва менший за потенційний при наявності вільних ресурсів, тобто для економіки у фазах циклу депресії та пожвавлення.

2. Якщо в економіці відсутні вільні ресурси, тобто вона працює на потенційному максимумі, то розширення виробництва є неможливим і збільшення АД за цих умов викличе підвищення цін у вигляді руху по вертикальному відрізку кривої АS.

3. Якщо інвестиції та інші автономні видатки збільшуються при наявності резервних виробничих потужностей і резерву робочої сили або безробіття, то приріст сукупних витрат втілиться в рості реального ВНП при незначному зростанні цін.

4. Якщо економіка працює на рівні потенційних можливостей, то більше виробити за поточного рівня цін неможливо. А ефект зростання цін не дасть приросту виробництва. Тобто отримаємо нульовий економічний ріст.

Рівноважний ВНП з врахуванням цінового чинника

Вплив чистого експорту на рівноважний ВНП

1) С + I - початкова величина сукупних витрат в умовах закритої економіки. Рівновага в точці К з відповідним ВНП Y0.

2) У відкритій економіці до складу сукупних витрат входить чистий експорт NX.

Парадокс ощадливості. Похідні інвестиції.

Прагнення до заощаджень пов'язане з тим, що при певному рівні доходів населення прагне заощадити кошти і інколи економічний обсяг заощаджень перевищує інвестиційні можливості виробництва. Тобто, виникає парадокс ощадливості, коли ріст заощаджень супроводжується скороченням інвестицій. Аналізуючи теорію мультиплікатора, потрібно звернути увагу на той факт, що первинний поштовх для розвитку економіки дають автономні інвестиції, незалежні від поточного доходу. Їх вливання в економіку викликає мультиплікаційний ефект. Відповідно, починається пожвавлення ділової активності, ріст зайнятості, ріст граничної схильності до інвестування. .

Дія мультиплікатора викликає до життя похідні інвестиції, породжені автономними інвестиціями, які залежать від динаміки національного доходу. Похідні інвестиції доповнюють автономні, накладаються на них і посилюють економічне зростання. Виникає ефект прискорення економічного росту - "ефект акселератора ".

Чим швидше ростуть заощадження і зменшується споживання, тим стрімкіше розкручується дія мультиплікатора та акселератора в зворотному напрямку і економіка починає рухатись до стану стагнації.

17.У чому суть парадоксу ощадливості?Парадокс ощадливості означає, що спроби суспільства більше заощаджувати можуть призвести до зниження обсягу заощаджень, особливо якщо вони не супроводжуються приростом інвестицій. Заощадження скорочують споживання і зменшують доходи населення, що в свою чергу веде до падіння рівня заощаджень і скорочення інвестицій. Особливо це виявляється в періоди економічних спадів і депресій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]