Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Тема 13: Економічні аспекти глобальних проблем Питання для самоконтролю

  1. В чому суть глобальних проблем?

Глобальні проблеми — це всезагальні проблеми, що відзначаються загальнопланетарним за своїми масштабами і значенням характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішенні спільними діями всіх країн світу.

Кожна з названих проблем породжена специфічними причинами, які зумовлені, з одного боку, специфікою розвитку продуктивних сил, географічного середовища, рівня прогресу техніки, природно-кліматичними умовами, тобто речовим змістом суспільного способу виробництва, а з іншого — специфічною суспільною формою, особливістю розвитку відносин власності.

  1. Назвіть причини виникнення глобальних проблем.

ПРИЧИНИ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ – кожна з цих проблем породжена комплексом специфічних причин, що зумовлені особливістю розвитку продуктивних сил, географічного середовища, рівня прогресу техніки, природно-кліматичними умовами, а також суспільною формою, політичними, юридичними, ідеологічними та іншими сферами відносин. Глобальні проблеми мають подвійний, соціоприродний характер, вони водночас і природні, і соціальні.

  • виникнення глобальних проблем пов’язаний із суперечливістю взаємодії суспільства і природи.

  • Важливою причиною зростання глобальних проблем, на думку багатьох вчених, став інтенсивний розвиток науково-технічного прогресу, наслідки якого проявилися буквально у всіх сферах життя.

  • інший комплекс причин породжений особливостями і протиріччями сучасного політичного й економічного розвитку світового співтовариства. Він пов’язаний, насамперед, з найтіснішим економічними відносинами усіх держав сучасного світу, які розкриваються через сутність такого поняття, як “глобалізація”.

Під глобалізацією мають на увазі планетарний, всеохоплюючий процес трансформації, функціонування та розвитку світового господарства у відкриту цілісну систему інформаційно-технологічних, фінансово-економічних, суспільно-політичних, соціально-культурних взаємозв'язків і взаємозалежностей.

  1. На які групи діляться глобальні проблеми сучасності?

У першу групу глобальних проблем, тобто таких проблем, які мають загальнопланетарний характер і можуть бути вирішені тільки зусиллями всіх країн світу.

Другу групу складають ті проблеми, які пов'язані із взаємодією суспільства й природи. Це проблеми забезпечення людства сировиною, продовольством, питною водою, збереження навколишнього середовища тощо.

Третя група глобальних проблем включає ті проблеми, які пов'язані із соціальними та воєнно-політичними відносинами між країнами. Це проблеми роззброєння, збереження миру, подолання відсталості в економічно слаборозвинених країнах, відносини між високорозвиненими державами і тими, хто ще не досяг такого рівня.

Четверту групу загальносвітових проблем утворюють ті проблеми, які пов'язані з людиною та її розвитком. Сюди належать демографічні проблеми, проблеми голоду, хвороб тощо.

Наведена класифікація глобальних проблем людства є певною мірою умовною. Через це кожну групу таких проблем і кожну проблему окремо необхідно розглядати тільки в тісному зв'язку з іншими проблемами і не тільки з наявними, а й з тими, які виявляються з розвитком людства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]