Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ IV.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
66.68 Кб
Скачать

4.2. Умови праці на робочому місці

Розглянемо умови праці економічного відділу ДП ПАТ «Київхліб» хлібокомбінат №11. Так як у відділі використовується переважно комп’ютерна техніка, то керівництво забезпечило обстановку на робочому місці, яка сприяє збереженню високої працездатності користувачів ПЕОМ.

Приміщення відділу має змішане освітлення.

Столи у відділі розташовано паралельно один до одного, стіни у кабінеті поклеєні шпалерами світлого тону, світла стеля, на підлозі покриття з лінолеуму, на підвіконні стоять кімнатні квіти. Всі ці умови створюють для працівників відділу сприятливі умови праці.

Вентиляція в приміщенні здійснюється шляхом кондиціонування повітря або через відкриті вікна. У кабінеті встановлено кондиціонер. Опалювання будівлі централізоване, водяне. Аналізуючи мікроклімат приміщення можна відмітити наступне: вогкість повітря - 60 %, температура повітря складає в середньому 240С, рівень шуму відповідає нормам.

У відділі проведена внутрішня електропроводка, обладнана розетками. У відділі є 5 комп'ютерів. Для захисту працівників від електроструму в приміщенні зроблене заземлення окремим контуром.

Безпека робочого місця відповідає вимогам виробничої санітарії, техніки безпеки й протипожежній техніці.

Економічний відділ знаходиться на другому поверсі адміністративного корпусу хлібокомбінату. Площа приміщення складає 30 м2 .

У відділі 5 робочих місць, тобто на одне робоче місце припадає 4 м2 . Можна зробити висновок, що планування відповідає діючим нормам СНиП II­II­28.

Схема розташування робочих місць

8 7 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

5

 

 

 

 ↕1200

 

 

 

 

 

 

1200

 

 

1000

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9

 

↕1200

 

 

 

 

 

 

  1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схема розташування робочих місць

економічного відділу ДП АТ «Київхліб» хлібокомбінат №11

1, 2, 3, 4, 5 – робочі місця; 6 – шафа для документів; 7 – кондиціонер; 8 – вікно; 9 – вхідні двері.

У відділі розміщені письмові столи, шафа для документів, системні блоки, монітори, принтер, сканер, факс, телефон. Для максимально правильної організації праці та її продуктивності, робочі місця розташовані вздовж стін,а також з правильною організацією робочого місця.

Також в кабінеті є медична аптечка першої допомоги та система автоматичної пожежної сигналізації з димовими пожежними сповіщувачими та переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 кв.м площі приміщення.

На працюючого за ПЕОМ постійно або періодично діють такі небезпечні та шкідливі фактори:

  • невідповідність нормам параметрів мікроклімату;

  • виникнення на екрані монітора статистичних зарядів, які змушують частинки пилу рухатися до найближчого заземленого предмету, часто їм виявляється особа оператора;

  • недостатня освітленість приміщення, в тому числі і робочої зони;

  • підвищена яскравість світла;

  • тривале перебування в одному і тому ж положенні і повторення одних і тих же рухів призводить до синдрому тривалих статичних навантажень (СТСН);

  • розумове перенапруження, яке обумовлено характером вирішуваних завдань призводить до синдрому тривалих психологічних навантажень (СТПН);

  • великий обсяг перероблюваної інформації призводить до значних навантажень на органи зору;

  • монотонність праці;

  • нервово-психічні навантаження та нервово-емоційні стреси;

  • небезпека виникнення пожежі.