Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ IV.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
66.68 Кб
Скачать

4.2.3. Шум на робочому місці

Основними джерелами шуму у відділі є наявність офісної техніки: комп’ютер, принтер, кондиціонер та ін. Шум погіршує умови праці здійснюючи шкідливу дію на організм людини. Працюючі в умовах тривалої шумової дії розвивається дратівливість, головні болі, запаморочення, підвищену стомлюваність, болі у вухах і т.д.

Нормування шума здійснюється по граничному спектру шума і рівню звукового тиску. За першим методом гранично допустимі рівні звукового тиску нормуються в октавних полосах частот зі середньогеометричними частотами 31,5, 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Гц.

Другий метод нормування загального рівня шуму по шкалі шумоміра використовується для орієнтовної оцінки постійного і непостійного шума. Нормативи рівнів шума регламентуються “Санитарными нормами допустимых уровней шума на рабочих местах” №3223-85, утвержденными Минздравом СССР 12.03.85 г. в залежності від їх класифікації по спектральному складу і часовим характеристикам, виду трудової діяльності.

Рівень шуму у економічному відділі не перевищує нормативних значень (ДСН 3.36.037-99; ГОСТ 12.1.003-89; ДСН 3.36.039-99; ГОСТ 12.1.012-90).

4.3. Електробезпека на робочому місці

Для забезпечення захисту працюючих від дії електричного струму застосовують засоби та способи захисту, що передбачені нормативними документами, а саме ГОСТ 12.1.010-81 « Электробезопасность. Защитное заземление, зануление ».

Знання основ електробезпеки є обов´язковим для працівників економічного відділу, обслуговуючого електроустановки і електроустаткування.

У нашому випадку використовується штучний захисний заземлюючий пристрій.

Заземленню підлягають вся апаратура, а також стійки, у якій ця апаратура знаходиться. По периметру кімнати, де розташовується апаратура, прокладений контур заземлення з метою захисту людей і апаратури від статичної електрики.

Захисне заземлення виконано відповідно до ПУЕ і СНиП 3.05.06-85 («Електротехнічні пристрої»).

У відповідності з охороною праці щорічно проводиться навчання і перевірка знань працівників з електробезпеки. Навчання проводиться за участю ліцензованих викладачів та в при сутності інспекторів.

4.4. Стан пожежної безпеки на робочому місці

Пожежна безпека підприємств відповідає вимогам ЗУ «Про пожежну безпеку», Правилам пожежної безпеки в Україні та вимогам відповідних нормативних актів, НАПБ-2007, СНиП-201.02.85, ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ «Пожарная безопасность. Общие требования».

Основні причини пожеж у відділі: коротке замикання, перевантаження кабелів, утворення перехідних опорів.

Заходи для пожежної профілактики:

- будівельно-планувальні;

- технічні;

- способи й засоби гасіння пожеж;

- організаційні.

Способи й засоби гасіння пожеж:

- зниження концентрації кисню в повітрі;

- зниження температури горючої речовини нижче температури запалення;

- ізоляція горючої речовини від окислювача.

Вогнегасні речовини: вода, пісок, піна, порошок, газоподібні речовини, що не підтримують горіння (хладон), інертні гази, пара.

Економічний відділ має два вогнегасника ВВ-5, вони розташовані на видному місці, біля вхідних дверей, технічний стан яких періодично контролюється певними службами.