Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перед дип..практика.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Правління

Системний адміністратор

Менеджер з фінансів

(Головний бухгалтер)

Менеджер адміністративно-господарчої служби

Менеджер ресторанної служби

Менеджер готельної служби

Головний адміністратор

(1 особа)

Рецепція (3 осіб)

Завідувач поверхом (2 особи)

Пральня (5 осіб)

Прибиральниці

(6 осіб)

Покоївки (9 осіб)

Кухарі

(7 особи)

Шеф-кухар

(3 особа)

Бармени

(4 осіб)

Офіціанти

(8 осіб)

Адміністратор (2 особи)

Відділ технічних послуг

(3 осіб)

Відділ бухгалтерії

(4 особи)

Рис.1. 2.1. Організаційна структура ЗАТ «Європейський дім » готель «Леополіс»

Згідно штатного розкладу в готелі працює 70 працівників, включаючи апарат управління. Штатний розклад затверджений генеральним директором готелю. На кожного працівника є посадова інструкція, яка визначає загальні положення роботи

Директор готелю також має визначенні права та обов’язки як перед працівниками, так і перед вищою ланкою управління. До обов'язків генерального директора відносять здійснення управління всією господарською діяльністю готелю; користування всіма видами банківських послуг, у т. ч. кредитами, відкриття і закриття розрахункових, поточних та інших рахунків і розпоряджання ними, підписання чеків на отримання готівки, цінностей тощо; підписання договорів, зобов'язань і доручень; виконання завдань, пов'язаних із загальними напрямками діяльності готельного комплексу, в тому числі проведення фінансової політики.

Керівництво вищої ланки також приймає рішення щодо того, яку систему розрахунків із клієнтами використовувати в готелі. Менеджер з готельної служби, служби продажу та маркетингу, менеджера ресторанної служби,менеджер з фінансів і менеджер з адміністративно господарчої служби. Вони представляють середній рівень управління і забезпечують реалізацію політики готельного комплексу, розробленої вищим керівництвом, відповідають за доведення детальніших завдань до підрозділів і відділів, а також за їхнє виконання. Як правило, вони мають широке коло обов'язків і велику свободу щодо прийняття рішень. Загалом працівники повинні: приймати самостійні рішення в межах своєї компетенції; повідомляти керівників, якщо рішення виходять за межі компетенції; відкрито висловлювати свою думку; продумувати можливість покращення своєї діяльності; інформувати керівника про свою діяльність; координувати свою діяльність з іншими співробітниками; підвищувати свою кваліфікацію тощо.

Без людей не може бути готелю «Леополіс», без кваліфікованих кадрів жоден готель не зможе досягти своїх цілей. Управління персоналом готелю пов’язане з людьми та їхніми відносинами у колективі.

Оскільки готель невеликий – кадрова служба у ньому відсутня. Підбором і відбором персоналу займається безпосередньо менеджер з персоналу також до його обов’язків входить організація і проведення роботи з добору, обліку і розстановці кадрів; систематичне вивчення кадрів для висування найбільш здібних і перевірених працівників на вищі посади; організація і проведення всіх видів підготовки і перепідготовки кадрів.

Процес відбору кадрів на підприємстві виконується в декілька етапів. Основними з них є попередня відбіркова розмова; заповнення анкети та заяви; співбесіда з менеджером по персоналу, або з головним директором безпосередньо; тестування; перевірка рекомендацій; медичний огляд. На основі цих даних приймається рішення про прийом на роботу. Основними критеріями є досвід, ділові якості, професіоналізм, фізичні характеристики, тип особистості кандидата, його потенціальні можливості. Претенденти, які успішно пройшли попередню співбесіду, заповнюють спеціальний бланк заяви .

Робота з кадрами в готелі направлена на досягнення такого стану, при якому б кожен працівник дорожив би своїм робочим місцем. З врахуванням кваліфікації на підприємстві відбуваються переміщення працівників. Для цього менеджером по персоналу організована підготовка та перепідготовка кадрів.

Праця персоналу готелю «Леополіс» характеризується безперервним графіком роботи, нерівномірністю навантаження впродовж року, місяця, тижня й навіть доби. Чисельність обслуговуючого персоналу від місткості готелю.

Якісний склад персоналу визначається потребою в категоріях, професіях, спеціальностях різного рівня кваліфікації. При якісній оцінці потреби в персоналі враховуються можливості персоналу визначати оперативні і стратегічні цілі функціонування підприємства та здійснювати формування оптимальних управлінських рішень, що забезпечать досягнення цих цілей.

Проаналізувавши штатний розпис можна зробити висновок, що якісний та кількісний склад працівників відповідає об’ємами надання послуг готелю, розроблений раціонально згідно норм готельного підприємства.

Концепція кад­рової роботи підприємства передбачає регулярне, не рідше одного разу на п'ять років, підвищення кваліфікації керівних кадрів, фахівців і оперативних працівників організації.

Підвищення кваліфікації працівників здійснюється переважно у формі курсів, тренінгів, стажування також практикується наставництво — індивідуальне прикріплення молодих працівників до кваліфікованих досвідче­них фахівців із метою передавання ними трудового і життєвого досвіду, знань та вмінь.

В готелі «Леополіс» оплати праці включає два взаємно поєднаних елементи: тарифну систему та форми оплати праці.

Тарифна система оплати праці являє собою сукупність нормативів, за допомогою яких диференціюється та регулюється рівень заробітної плати різних груп і категорій працюючих у залежності від кваліфікаційного рів­ня, складності, інтенсивності та відповідальності робіт, що виконуються, умов праці. Тарифна система включає в себе тарифну сітку, тарифні став­ки, посадові оклади, перелік різних професій з віднесенням їх до розрядів єдиної тарифної сітки оплати праці.

Основними формами оплати, що застосовуються в готелі є погодинна та відрядна.

Погодинна оплата праці розділяється на просту погодинну та погодинно-преміальну. Проста погодинна оплата праці передбачає виплати у відповідності до встановленого окладу. Більш широке застосування отримала почасово-преміальна оплата, за якої заробітна плата включає в себе посадовий оклад (тарифну ставку) та премію. Ця система застосовується для оплати працівників адміністративно-управлінського апарату, молодшого обслуговуючого персоналу та ін.

Відрядна оплата передбачає виплати в залежності від обсягу робіт у натуральному чи вартісному вираженні за раніше встановленими розцінками. Розрізняють просту відрядну та відрядно-преміальну оплату праці. Згідно простої відрядної оплати праці заробіток залежить від обсягу виконаної роботи за встановленими розцінками.

Відрядно-преміальна оплата праці на відміну від простої відрядної оплати передбачає виплату премій за певні досягнення у праці. Ця система оплати широко застосовується для категорії «робітники», тобто покоївки, старші покоївки, кастелянші, та ін.

Отже, на даному етапі ми дослідили організацію праці та управління в готелі «Леополіс». Ми визначили особливості побудови організаційної структури підприємства, ланки управління, дослідили якісний та кількісний склад працівників готелю на основі штатного розкладу, проаналізували організацію роботи з персоналом підприємства, а також визначили перспективи розвитку даного закладу розміщення.