Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перед дип..практика.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

1.3.Економічна характеристика підприємства.

Прагнення підприємств до отримання найбільшого прибутку та зростаюча платоспроможність споживачів послуг спонукають підприємство надавати не лише послуги проживання та харчування, а й розширити обсяг додаткових і супутніх послуг. Це в свою чергу розширює сферу діяльності готельних підприємств, що надають послуги і власного виробництва, і суміжних галузей.

Готель «Леополіс» надає різноманітний обсяг послуг. Номенклатура послуг готелю тісно пов’язаний з сезонним коливанням попиту. Зокрема у зимовий період знижується споживання послуг з розміщення туристичних груп, але підвищується продаж ресторанних послуг (організація корпоративних вечірок) . Таким чином діяльність готелю є прибутковою не залежно від сезонних коливань попиту на різні види послуг. Готель «Леополіс» надає як основні послуги так і широкий ряд додаткових послуг (перелік вказаний в першому питанні).

Загальна структура послуг, які надаються готелем в середньому за рік є наступною:

  • послуги розміщення – 40-45%;

  • послуги ресторанного обслуговування – 35-40%;

  • інші послуги – 5-10%.

Готель «Леополіс» завдяки своїй репутації готелю високого класу, хорошому сервісу займає значну частку на ринку готельних послуг .

Для успішної роботи готельного підприємства, надання комплексу основних і додаткових послуг готель повинен мати у своєму розпорядженні необхідне для експлуатації обладнанням та інвентар, а також мати на своєму розпорядженні такі засоби експлуатації, які можуть забезпечити певний комплекс комунальних послуг, обов'язковий для обслуговування гостей, що проживають в готелі. В процесі свого функціонування готелю потрібний цілий комплекс матеріальних і технічних засобів, а також такі ресурси, як паливо, вода і електроенергія.

Успішне вирішення цих питань в готелі «Леополіс» забезпечує менеджер адміністративно-господарчої служби – він займається розрахунком потреб готелю в різних матеріалах, а також визначає джерела їх покриття.

Для того щоб забезпечити готель необхідними матеріалами відповідно до виявлених потреб, організується матеріально - технічне постачання готелю. Його завдання полягає у визначенні потреби готелю в матеріальних і технічних ресурсах, вишукуванні можливостей покриття цієї потреби, а також у проведенні контролю за правильним використанням матеріально-технічних ресурсів і сприяння в їх економії Всі ці функції виконує відділ технічних послуг готелю.

Менеджеру адміністративно – господарчої служби, притаманні наступні завдання: організація контролю над постачанням за обсягом і асортименту відповідно до укладених договорами; дотримання нормативу та структури товарних запасів; знаходження шляхів зниження товарних втрат при зберіганні та транспортуванні.

В даному готелі комерційні функції виконує:менеджер з фінансів та служба продажу та маркетингу.

Менеджер з фінансів та ще відділ бухгалтерії із 5 працівників: на чолі з головним бухгалтером, замісника головного бухгалтера і 3 провідних бухгалтерів,які відповідають за роботу певних підрозділів (згідно із штатним розписом). Менеджер з фінансів забезпечує облік, контроль обігу фінансових ресурсів, несе відповідальність за забезпечення готелю матеріально-технічними та виробничими ресурсами.

До обов'язків менеджера з фінансів відносять:

- контроль за ефективністю фінансових потоків у готелі, забезпечення оптимальних витрат і відрахувань;

- складання річного плану фінансових потоків з урахуванням перспективного планування економічного стану готелю — обсягу збуту, прибутку та рівня раціональної організації праці;

- розроблення та впровадження виробничого обліку, складання детального звіту про витрати готельного підприємства, введення нових методик.

- контроль за використанням бланків оперативного обліку, їхнім збереженням;

- підтримка тісних зв'язків з менеджерами інших служб, участь у нарадах керівників закладу.

Менеджер з фінансів, а також головний бухгалтер аналізує фінансово-господарську діяльність, організовує складання бухгалтерських звітів згідно з нормативними документами, бізнес-планів, фінансово-господарських планів та кошторисів за встановленою формою, відповідає своєчасне складання звітів, балансів і рахунків, прибутків і збитків, ціноутворення і визначення тарифів, виконує роботу з обліку. У загальній структурі готелю, які виконують комерційні функції особлива роль належить службі продажу та маркетингу. Вона складається із :

  • Начальника служби( який призначений генеральним директором, він одночасно є заступником генерального директора з комерційної діяльності);

  • Фахівця з методів розширення ринків збуту;

  • Спеціалістів відділу бронювання.

Готель проводить маркетингові дослідження, розробку нових послуг, розробляє заходи щодо стимулювання збуту. Сучасна система управління продажами готелю будується на раціональному поділі праці і чіткому закріпленні повноважень.

Функціонування комерційної служби готелю припускає злагоджену роботу підрозділів із збуту (продажів) і маркетингу. Якщо фахівці відділу маркетингу, виходячи з даних маркетингових досліджень, намагаються виділити ринкові сегменти, домогтися збільшення прибутковості готелю і розширити займану ним частку ринку, то фахівці з продажів працюють безпосередньо з клієнтами, покладаючись на свій досвід і уміння просувати готельні послуги. Різні функціональні підходи цих підрозділів найчастіше приводять до конфліктів, що негативно відбивається на роботі готелю, і зокрема на системі взаємозв'язків між такими найважливішими підрозділами, як служба прийому і розміщення, планово-економічний відділ, бухгалтерія та ін.

Для того, щоб підвищити ефективність комерційної діяльності необхідно розширити коло маркетингових заходів, провести дослідження між споживачами стосовно покращення якості обслуговування в готелі.

Власники готелю зацікавлені в покращенні діяльності підприємства, вони докладають значних зусиль для проведення інвестиційної діяльності. Структуру інвестицій готелю складають власні, залучені та позичені кошти. Структура джерел фінансування інвестиційної діяльності змінюється залежно від фази ділового циклу: частка внутрішніх джерел знижується у період оживлення та підйому (підвищується інвестиційна активність). Основними джерелами фінансових інвестицій є прибуток підприємства, амортизаційні відрахування, акціонерний капітал, кредити банків, лізинг.

Можна сказати,що інвестиції є основними засобами впровадження нововведень в готелі. Говорячи про нововведення в готелі «Леополіс » це введення в готелі єдиної системи відео спостереження , перехід до системи в мережі SERVIO яка значно спростила ведення документації та роботи в цілому.

Фінансовий стан готелю за 2010,2011 рр. характеризується нижче наведеними показниками на основі балансу Ф№ 1 і фінансової звітності Ф№ 2.( дод. )

Таблиця 1.3.1