Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55 - 68.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
35.91 Кб
Скачать

58. Особливості і порядок застосув дисцип стягнення до працівників в с/г п-вах кооп типу

Дисциплінарна відповідальність полягає в накладенні на членів КСГП, які вчинили дисциплінарний проступок, дисциплінарних стягнень, передбачених Статутом і Правилами внутрішнього розпорядку підприємства. Ними є: догана, попередження про виключення з членів і виключення з членів КСГП. Виключення з членів КСГП є надзвичайним заходом дисциплінарного впливу, який застосовується до осіб, котрі систематично порушують трудову дисципліну або статут навіть після накладення на них інших дисциплінарних стягнень.Особа може бути виключена з членів КСГП лише за рішенням загальних зборів.

Відповідно до Статуту і Правил внутрішнього розпорядку підприємства члени КСГП можуть притягатися до дисциплінарної відповідальності правлінням або загальними зборами (зборами уповноважених). Порядок накладення стягнень встановлено Правилами внутрішнього розпорядку підприємства. Згідно з ними збори бригади (ферми) або рада виробничого підрозділу розглядають та обговорюють усі випадки порушення трудової дисципліни, допущені окремими членами колективу даного підрозділу, і залежно від ступеня порушення вносять до правління КСГП свої пропозиції про притягнення винних до відповідальності.

Перед тим, як розглянути питання про накладення стягнення на засіданні правління або загальних зборах (зборах уповноважених), член правління, якому доручено підготувати дане питання, має одержати від порушника письмове пояснення. Після уважного розгляду обставин вчинення порушення правління може застосувати догану або попередження про виключення членів КСГП, а загальні збори або збори уповноважених — будь-яке зі стягнень аж до виключення з членів КСГП.

За кожен вчинений дисциплінарний проступок застосовується лише одне стягнення. Воно накладається не пізніше одного місяця від дня виявлення проступку і шести місяців від дня його вчинення. Якщо протягом року члена підприємства не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він уважається таким, що не мав стягнень. За заявою притягнутого до відповідальності члена підприємства і клопотанням зборів або ради виробничого підрозділу стягнення може бути знято до закінчення річного строку. Застосування до членів КСГП заходів дисциплінарного стягнення не звільняє їх від матеріальної відповідальності за недбале ставлення до колективного майна чи до роботи, якщо це призвело до загибелі тварин чи рослин, псування або втрати майна.

59. Правове забезпечення вирощування рослинницької продукції

Рослинництво – це галузь с/г в-ва, яка грунт на вирощуванні культурних с/г рослин з метою одержання продуктів харчування і сировини для переробної промисловості. Рослинництво поділ на підгалузі, осн з яких є: зернове гоп-во, цукробуряківництво, картоплярство, льонарство, овочівництво, кормо виробництво та ін.

В-во окремих видів продукції рослинництва врегульоване на законодавчому рівні. Напр, прийнято ЗУ « Про зерно та ринок зерна в Україні», « Про виноград та виноградне вино», «Про охорону прав на сорти рослин», «Про збір на розвиток виноградарства садівництва і хмелярства»(так, на розвиток галузі хмелярства у вигляді 1% відрахувань від реалізації алкогольних напоїв та пива надходять кошти у сумі 15 млн грн. на рік), « Про насіння і садівний матеріал»(визначає насінництво та розсадництво як галузь рослинництва, що займається розмноженням насіння і садивного матеріалу, збереження і поліпшення їх сортових, посівних, врожайних якостей, а також здійснює сортовий та насіннєвий контроль) . Проте відсутнє законодавче регулювання цукробуряківництва, картоплярства, овочівництва.

Існують такі галузеві програми: Галузева програма розвитку садівництва України на період до 2025 року, Галузева програма розвитку виноградарства та виноробства України на період до 2025 року, ГАЛУЗЕВА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ЛЬОНАРСТВА В УКРАЇНИ НА 2006 – 2010 РОКИ, «Соя України – 2008-2015».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]