Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55 - 68.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
35.91 Кб
Скачать

66. Особливості охорони праці в галузях с/г

Стаття 43 Конституції України проголошує право кожного громадянина нашої держави на "належні, безпечні і здорові умови праці". Закріплюються ці права і законом України "Про охорону праці".

Правова охорона праці являє собою діючу на основі від¬повідних законодавчих та інших нормативних актів систему соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієніч¬них і лікувально-профілактичних заходів і способів, що обу¬мовлюють безпеку, збереження здоров'я і працездатності лю¬дини у процесі праці.

Реалізація принципів державної політики у галузі охорони праці в значній мірі залежатиме від належного правового забезпечення організації заходів щодо створення здорових і безпечних умов праці у сільськогосподарських та інших підприємствах АПК незалежно від їх форм власності і господарювання. Організація охорони праці у сільському господарстві і АПК включає в себе комплекс заходів щодо державного регулювання охорони здоров'я працівників АПК, забезпечення виконання основних вимог законодавства з охорони праці безпосередньо на підприємствах, додержання кожним працівником правил і норм з охорони праці. Чинне законодавство визначає дві групи гарантій щодо забезпечення реалізації права працівників сільськогосподарських підприємств АПК на охорону здоров'я і створення безпечних умов праці. До першої групи відносяться гарантії права на охорону праці при прийомі на роботу. До другої групи - гарантії права працівників сільського господарства на охорону праці процесі трудової діяльності.

Загальні норми пошир на забезпеч охорони праці у всіх галузях народного гос-ва. До них відносяться Закон України "Про охорону праці" , КЗпПУ, ЗУ"Про КСГП", "Про фермерські господарства", "Про пестициди і агрохімікати", "Про дорожній рух", "Про пожарну безпеку" ,"Про забезпеч санітарного та епідемічного благополуччя населення" тощо.

Загальні вимоги названих законод актів конкретик у спец (галузевих) нормативних актах, а саме: в різних правилах, інструкціях, положеннях стосовно виконання робіт з сільгоспмашинами, отрутохімікатами, тваринами тощо.

67.Правове регулювання повноважень зборів працівників виробничого підрозділу та його ради с/г п-ва кооперативного типу

Впровадження в управлінській діяльності підприємства справжнього самоврядування, демократії, гласності, активної участі працівників у розв’язанні всіх питань внутрішньо колективного життя забезпечується згідно зі статутом залученням до самоврядування групових колективів у бригадах, фермах, підрядно-орендних та ін виробничо-госп підрозділах. Орг-управлінською формою такого залучення працівників є збори трудового колективу кожного виробничого підрозділу і його рада.

Збори працівників бригади, ферми, іншого підрозділу склик за необхідністю, але не рідше одного разу на квартал радою бригади, або за вимогою не менше 1/3 загальної чисельності колективу, або з ініціативи правління чи його голови.

До повноважень даних зборів належать:

обрання бригадира (керівника підрозділу ; розгляд пропозицій щодо госпрозрахункових завдань підрозділу, накреслення заходів щодо їх виконання; розгляд пропозицій ревізійної комісії щодо перевірок і ревізій, питання збереж кол власності, підрядно-орендних відносин, інтенсивних технологій, поліпш стану охорони праці і техніки безпеки; заслуховування звітів ради, керівника, спеціалістів та інших членів бригади, внесення до правління або загальних зборів членів КСГП (зборів уповноважених) пропозицій про заохочення членів колективу, які сумлінно працюють, про притягнення порушників дисципліни до відповідальності.

Рішення зборів бригади є дійсним, тобто має силу управлінського акта в разі, коли на них є присутніми та беруть участь у голосуванні не менше як 2/3 працівників підрозділу. Воно приймається більшістю голосів.

.Згідно зі статутом збори колективу бригади обирають раду виробничого підрозділу на строк, який визначзборами і закріплений у Положенні про раду. Рада і голова ради обираються відкритим голосуванням за участю не менше 2/3 членів бригади (підрозділу) більшістю голосів на строїв що визначається зборами.

Компетенцію ради становлять такі питання:планування своєї роботи, скликання зборів трудового колективу бригади; заслуховування інформації бригадира, завідувача ферми, галузевих спеціалістів про стан господарювання, а також звіти окремих працівників про виконання трудових обов'язків та інші питання, віднесені до повноважень цих зборів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]