Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55 - 68.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
35.91 Кб
Скачать

62. Правовий режим майна в с/г підприємствах коопер типу

Кооперативи є суб'єктами права колективної власності, що дає можливість розвиватися різним формам господарювання, основою яких є власність колективу на засоби в-ва, вироблену продукцію, одержані прибутки.

Особливість колективної власності полягає в тому, що вона належить кожному кооперативу як окремому власнику. Суб'єктом права власності є не кожен член кооперативу зокрема, а кооператив в цілому як юр особа.

Об'єктом кооперативної вл. можуть бути грошові та майнові внески членів кооперативу.

Кооператив є власником будівель, споруд, грошей, майнових внесків його членів, виготовленої ним продукції, доходів, одержаних від її реалізації та іншої діяльності, передбаченої статутом кооперативу, а також майна, придбаного на підставах, не заборонених законом.

Володіння, користування та розпорядження майном кооперативу здійснюють органи управління кооперативу відповідно до своєї компетенції, визначеної статутом кооперативу.

Кошти і майно кооперативу потрібні кооперативу для того, щоб:

1) покривати витрати щодо організації кооперативу;

2) забезпечувати основні фонди;

3) покривати поточні витрати;

4) створювати резервний фонд;

5) оплачувати працю, кооперативні виплати, виплати на паї;

6) задовольняти інші потреби.

Джерелами формування власних коштів кооперативу є: 1) пайові внески членів кооперативу (грошові та майнові);

2) доходи, які кооператив отримує від власної діяльності (реалізації продукції, надання послуг та ін.);

3) доходи, які кооператив отримує від розміщення своїх коштів у банках;

4) майно, добровільно передане кооперативу його членами;

5) інші надходження, не заборонені законом.

Закон України "Про кооперацію" поділяє всі внески членів кооперативу на поворотні і неповоротні. До перших належить пай і додатковий пай, до других — вступний та членський внески.

Як правило, певну частку обов'язкового внеску, яку член кооперативу зобов'язаний внести до моменту державної реєстрації кооперативу або в разі вступу до нього, називають вступним внеском. Розмір вступного внеску, як і пайового, визначається загальними зборами членів кооперативу і має бути зафіксований у статуті кооперативу.

Щоб забезпечувати поточну діяльність кооперативу, його члени періодично сплачують членські внески.

63. Ап як галузь прав науки та навч дисципліни

Юр. наука Ап вивчає практику застосув. агр. зак-ва с/г під-тв та відпов. держ. органів, ОМС, правоохор. орг., використовує різні методи, розвив відносини з між нар юр громадськістю. Наука АП - це комплекс знань з правового регулюв. агр. відносин, що виникають і діють в залежн. від орг-ї і д-сті різних форм вл-сті. АП як наука проявляє себе як сукупність концепцій, керівних ідей, наукових позицій і підходів до вирішення проблем, які виник у сф пр. рег агр. відносин.

АП як навч дисципліна – викладення систематизованого матеріалу про АП як галузь права. В 20-х роках вивч. курс колгоспне право, з 1930 по 1938 – курс земельно- колгоспне право. 1982р – радянське с/г право; 1991р - курс АП.

Проблеми АП: огр.-пр. норми містяться в різних галузях права; розгалуженість НПА; розгалуженість відомчих НПА, які не узгодж. між собою; застосов. норми УРСР, СРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]