Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55 - 68.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
35.91 Кб
Скачать

64. Правове регулювання повноважень виконавчого органу с/підприємства коопер типу

Стаття 16 ЗУ «Про кооперацію», Ст. 15 ЗУ « Про с/г кооп»

Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу.

Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу. Правління кооперативу обирається у кооперативі, до складу якого входить не менш як 10 членів, на термін, що не перевищує трьох років( якщо менше ніж 10 членів - обирається лише голова кооперативу).

Правління кооперативу:

розробляє і вносить на затвердження загальних зборів напрями розвитку кооперативу;

скликає загальні збори членів кооперативу і контролює виконання прийнятих ними рішень;

вирішує найсуттєвіші питання господарської діяльності згідно із статутом;

вносить на затвердження загальних зборів рішення про прийняття до кооперативу нових членів та припинення членства;

укладає трудові договори (контракти) у разі найму на роботу виконавчої дирекції та оцінює її діяльність;

делегує виконавчій дирекції кооперативу право на прийняття поточних рішень;

забезпечує збереження майна кооперативу;

організовує у разі потреби проведення незалежних аудиторських перевірок;

вирішує питання навчання членів кооперативу, співробітництва з вітчизняними та іноземними організаціями.

Члени правління кооперативу можуть обирати із свого складу голову кооперативу, заступника голови та секретаря правління відповідно до статуту кооперативу.

Члени правління кооперативу працюють переважно на громадських засадах. У статуті кооперативу можуть бути передбачені винагороди за роботу членів правління.

Періодичність проведення засідань правління кооперативу визначається статутом кооперативу. Рішення приймається більшістю голосів за наявності не менш як 2/3 складу членів правління кооперативу.

Правління кооперативу може наймати виконавчого директора для оперативного управління діяльністю кооперативу. Виконавчий директор не може бути членом кооперативу.

Виконавчий директор виконує свої функції на умовах контракту, який укладає з ним правління кооперативу, формує виконавчу дирекцію та виконує функції, делеговані йому правлінням кооперативу.

Виконавчий директор несе персональну відповідальність за виконання покладених на нього обов'язків, визначених контрактом та статутом кооперативу.

65. Правове регулювання збереження членства в с/г підприємствах кооп типу осіб, які тимчасово не працюють

У радянському колгоспному праві при характеристиці права членства звертали увагу на принцип безперервності (збереження членства у визначених випадках). Так, членство зберігалось за особами, які тимчасово вибували з колгоспу у випадках: проходження дійсної строкової військової служби; обрання на виборні посади в партійні, радянські, громадські і кооперативні організації; вступу на навчання з відривом від виробництва; направлення на роботу в інші колгоспи. Членство зберігалось також за колгоспниками, які припиняли роботу по старості або інвалідності. Таким чином, тимчасове вибуття з колгоспу тягнуло за собою припинення певних відносин (наприклад, трудових), але членство зберігалося.Це в свою чергу означало, що колгоспник продовжував користуватися усіма правами, гарантованими для членів колгоспу. І тільки з припиненням відносин членства припиняли свою дію і всі інші внутрішньоколгоспні відносини

Згідно з Законом України “Про сільськогосподарську кооперацію” підставою припинення членства в кооперативі є припинення трудової участі в його діяльності, тобто у вищезазначених випадках особа повинна припинити членство чи переоформити його (хоч на це прямо і не вказано в законі) на асоційоване. Як слушно зазначається у літературі, “виконання цієї норми може спричинити багато негативних наслідків для тих членів кооперативу, які втратили працездатність у зв’язку з їх віком або інвалідністю (зокрема, стосовно земельних та майнових паїв, права участі в роботі загальних зборів, одержання доходів тощо)”.

Є доцільною чітка регламентація в законі та відповідно в статутах кооперативів випадків збереження в них членства. Так, для осіб, які певний час працювали в кооперативі, отримали інвалідність під час роботи в ньому, були призвані на дійсну військову службу, осіб пенсійного віку тощо повинні діяти гарантії щодо збереження членства, а отже і на користування повним обсягом прав, якими наділені всі члени кооперативу. Крім того, кооперативи повинні отримати право у своїх статутах встановлювати і інші випадки припинення членства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]