Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Охорона праці на підприємстві.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
194.63 Кб
Скачать

3.2. Мікроклімат

Основними нормованими факторами, які визначають мікроклімат виробничих приміщень є: температура, відносна вологість, рухомість повітря, теплове випромінювання. Крім того мікроклімат може визначатися дією інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювань і атмосферним тиском. Всі ці параметри нормуються з урахуванням із пори року і категорії фізичної роботи.

Оптимальними мікрокліматичними умовами вважаються такі, комплекс яких при тривалій і систематичній дії на людину зберігають її нормальний тепловий стан без навантаження механізму терморегуляції.

Контроль мікроклімату проводиться 1 раз у 2 місяці.

Оптимальні (допустимі) параметри мікроклімату Таблиця 1

Виробниче приміщення

Холодний період року tпов10С

Теплий період року tпов10С

Tпов, С

Відносна вологість,%

Шв.руху повітря, м/с

Tпов, С

Відносна вологість,%

Шв.руху повітря, м/с

Продуктове відділення

17-22

75

0.5

Не більше чим на 5С розрахункової літньої температури при проектуванні вентиляції, але не вище 28С

При 23С - не більше 75%

0.7-0.1

Сушка і упаковка

17-22

75

0.3

Не більше чим на 3С розрахункової літньої температури при проектуванні вентиляції, але не вище 28С

При 28С – 55%, нижче 24С – не більше 75%

Не більше 0.5

3.3. Склад повітря робочої зони

В вакуум-апаратах проходять хімічні процеси (розкладання амідів), внаслідок чого у повітрі робочої зони можлива присутність парів аміаку. ГДК- 20 мг/м3, клас небезпеки – 4 (пари).

У сушильному відділенні, упаковці цукру, на складі присутній цукровий пил.

Негативна дія пилу проявляється не тільки в забрудненості промислових приміщень, обладнання, зменшує строк його служби через зношуваність. Крім того цукровий пил може бути причиною вибуху та професійних захворювань. ГДК для цукрового пилу - 6 мг/м3, клас небезпеки - 4 (аерозоль).

Контроль забрудненості повітря здійснює служба охорони праці і органи санітарного нагляду. Запиленість і загазованість повітря перевіряється періодично 1 раз в 2 місяці.

3.4. Природне та штучне освітлення

Одним з найважливіших елементів умов праці є освітлення. Вірно виконана система освітлення відіграє суттєву роль у зниженні виробничого травматизму, зменшує потенціальну небезпеку багатьох виробничих чинників, створює нормальні умови роботи, підвищує загальну працездатність.

При освітленні виробничих приміщень використовують природне і штучне освітлення.

3.4.1. Природне освітлення

Джерелом природного освітлення є сонячна енергія. Природне освітлення найбільш сприятливе, так як спектр його найбільш адекватний людському оку, а ультрафіолетова частина спектру має бактерицидну дію. Природне освітлення-освітлення приміщень прямим чи відбитим світлом сонця, що проникає через світлові фрамуги, вікна, прорізи, зовнішньо огороджуючи конструкції. Воно може бути:

- боковим (через прорізи у стінках, вікна);

- верхнім (це освітлення крізь ліхтарі та світлові прорізи, а також через прорізи у стінках, у місцях перепаду висот будівель);

- комбіноване (поєднання бокового і верхнього штучного освітлення).

При розрахунку необхідної природної освітленості на робочих місцях і в приміщенні, окрім КПО (коефіцієнт природної освітленості), враховуються глибина приміщення, площа підлоги, вікон та ліхтарі, їх затемнення сусідніми будівлями. Це здійснюється за допомогою поправочних коефіцієнтів (додаток 5 СНІП П-4-79).

Необхідна площа в м2світлових прорізів при бічному освітленні розраховується за формулою:

Sв = SпЕнКзηвКбд/ (100тсг1),

де: Sв - площа вікон, Sп-площа підлоги приміщення, Ен - нормовані значення КПО, ηв - світлова характеристика вікон, Кз - коефіцієнт запаса, Кбд- коефіцієнт, який враховує затемнення вікон протилежними будівлями, тс -загальний кофіцієнт світлопропускання, r1 - коефіцієнт, який враховує відбиття світла при бічному освітленні.

З часом із-за забрудненості і запиленості скла ефективність попереднього освітлення знижується (до 25 -35 %). Велике значення для природної освітленості мають чистота та кольорове оздоблення стін та стелі приміщень. Тому необхідно не менше ніж 2 рази на рік очищати скло, 1 раз на рік білити стіни та стелі.