Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2МЕТОДИЧКА- БІОТЕХНОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Національний університет харчових технологій затверджую

Ректор __________ Іванов С.В.

«____» ___________ 2012 р.

Процеси і апарати біотехнологІчних виробництв методичні рекомендації

до вивчення дисципліни, виконання

курсових і контрольних робіт

та індивідуальних завдань

для студентів

напряму 6.051401 "Біотехнологія"

денної та заочної форм навчання

Реєстраційний номер

електронних методичних рекомендацій НМУ ___________

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри процесів і апаратів харчових виробництв

Протокол № 7 від 23.02.2012 р.

Київ нухт 2012

Процеси і апарати біотехнологічних виробництв: Метод. рекомендації до вивчення дисципліни, виконання курсових і контрольних робіт та індивідуальних завдань для студ. напряму 6.051401 "Біотехнологія" ден. та заоч. форм навч. /Уклад.: Зав’ялов В.Л., Бодров В.С., Запорожець Ю.В., Мисюра Т.Г., Попова Н.В., Зоткіна Л.В. – К.: Нухт, 2012. – 98 с.

Рецензент Т.П. Пирог, д-р біол. наук

Укладачі: В.Л. Зав’ялов,

В.С. Бодров,

Ю.В. Запорожець,

Т.Г. Мисюра,

Н.В. Попова,

Л.В.Зоткіна

Відповідальний за випуск О.Ю. Шевченко, д-р техн. наук, проф.

1. Загальні відомості

Дисципліна "Процеси і апарати біотехнологічних виробництв" – загально-інженерна дисципліна і є базовою для вивчення дисциплін спеціальної технології та спеціального обладнання. Дисципліна фактично складається з двох розділів: "Процеси і апарати хімічних виробництв" та "Процеси і апарати біотехнології". Останній дає знання основ теорії біореакторів, загальних закономірностей розвитку біосистем, забезпечення їх захищеного культивування, особливостей масообміну на мікро- і макрорівні у трьохфазних системах в умовах значної інтенсифікації та машстабуванні процесів.

На основі знань з математики, фізики, фізичної хімії, теплотехніки, прикладної механіки дисципліна "Процеси і апарати хімічних виробництв" дає теорію основних технологічних процесів, основи методики розрахунку апаратів, їх раціональну класифікацію, принципи моделювання і оптимізації з урахуванням екологічних обмежень. Теорія процесів базується на сучасних уявленнях і досягненнях фундаментальних наук. Матеріал подається у порядку зростання складності й розповсюдженості процесів. Теорія біоінженерних процесів базується як на класичних фундаментальних науках, так і на їх об'єднанні в нову інтегральну науку (полінауку) – біофізичну хімію.

Вивчення процесів і апаратів пов'язується з екологічними проблемами і питаннями економіки. Враховуючи те, що дисципліна "Процеси і апарати хімічних виробництв" використовується як базова для дисципліни "Процеси і апарати біотехнології", вивчення загальних властивостей процесів ведеться з орієнтацією на можливість їх реалізації в біотехнології, а також детальніше розглядаються ті розділи загального курсу, які в біотехнології застосовуються на більш високому фундаментальному рівні.

Предметом дисципліни є основні процеси і апарати біотехнологічних виробництв та їх застосування в біоінженерії.

Мета дисципліни - підготувати студента до вивчення спеціальних дисциплін навчального плану, усвідомлення та засвоєння фізичної суті теплових, масообмінних та гідромеханічних процесів, будови і методів розрахунку типових апаратів.

Завдання дисципліни завершити загальноінженерну підготовку бакалавра, ознайомити його з основними технологічними процесами, забезпечити опанування студентами методик розрахунку апаратів, принципами моделювання і оптимізації.