Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стаціонар-Технології (ДЕК).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Проектно-технологічна робота на уроках трудового навчання. Розробити фрагмент уроку на тему: «Макетування хатнього інтер’єру» (колективний проект) (4 клас).

Метод проектів – це система навчання, в ході якої учні отримують знання в процесі планування і виконання практичних завдань – проектів, які поступово ускладнюються. Проектно-технологічна діяльність є основою особистісно-орієнтованого навчання, інтегрує всі види сучасної діяльності людини: від появи творчого задуму до реалізації його у виробі. Проектування передбачає планування, аналіз, пошук, реалізацію, результат (замислив – спроектував – здійснив). За допомогою проектної діяльності реалізовується гуманістичний підхід до навчання, оскільки сприяє формуванню розкріпаченої творчої особистості. Діяльність учнів вже в цьому віці спрямована на впровадження власних ідей, перетворення навколишнього середовища (виготовлення моделей, конструкцій, пристосувань) виходячи з різних потреб на основі своїх можливостей.

Вперше метод проектів був запропонований американськими вченими (Д. Снезден, Д. Дьюї, У. Кіппатрік) метод проектів знайшов своїх прихильників і в Росії. Велику увагу приділяв цій проблемі відомий педагог С. Шацький (1904 р.). Впровадженням цього методу в Україні займається В. Тименко, автор програм, підручників та посібників для вчителів з художньої праці.

Метою використання методу-проектів – розвиток творчих здібностей, основних видів мислення учнів, прагнення самому створити щось нове, усвідомити себе творцем, працюючи з різними інструментами та матеріалами.

Завдання проектної технології:

1.активізувати навчання, надавши йому дослідницького, творчого характеру, передати учневі ініціативу в організації своєї пізнавальної діяльності.2 навчити учнів прогнозувати, складати задум і практично його реалізовувати в своєму виробі.3. розвивати уяву, що є потужним стимулом народження нових ідей. 4. сприяти формуванню в учнів комунікативних навичок. 5. сприяти формуванню технологічної культури. 6. не тільки передати учням знання, а й навчити здобувати ці знання самостійно, застосовувати їх для розв’язання нових пізнавальних і проблемних завдань. Етапи діяльності при виконанні творчих проектів. Метод проектів передбачає включення учнів у всі етапи проектної діяльності. 1.Організаційно-підготовчий етап – вибір проекту; конструювання майбутнього виробу, створення графічної документації, підбір матеріалів, інструментів, аналіз етапів майбутньої роботи; визначення критеріїв контролю за якістю; організація робочого місця. 2.Технологічний етап – практичне виготовлення виробу (учні виконують технологічні операції при дотриманні технологічної і трудової дисципліни, культури праці). 3. Заключний етап – оцінка і захист об’єкта діяльності (презентація).

Види проектів: За кількістю учасників: індивідуальні, групові, колективні. За тривалістю виконання: короткотривалі (реалізація проекту за кілька уроків з програми предмета), середньої тривалості (від тижня до місяця) і довготривалі (реалізація проекту охоплює кілька місяців). В початковій школі учні найчастіше виконують короткотривалі проекти, щоб не втрачався інтерес до роботи.

Зміст проектної діяльності в початкових класах: (1 клас: художнє проектування листівок за власним задумом; 2 кл. проектування карнавальних масок; 3 клас проектування костюмів для святкових персонажів). 4 клас : колективний проект «Клумба», колективний проект виготовлення декорацій та персонажів до казки. 5 клас Сервірування столу в народних традиціях.

Вчитель обов’язково повинен пояснити учням як працювати над творчим проектом. Продемонструвати кращі варіанти виконаних проектів. Ознайомити учнів з планом роботи над проектом, з процедурою презентації та оцінювання проектів. Особливу увагу слід приділити тому, щоб в учнів не згасав інтерес до цього процесу, стежити щоб учні доводили розпочату справу до кінця, це загартовує волю дітей, характер, вони не бояться важких справ, вчаться їх вирішувати.