Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стаціонар-Технології (ДЕК).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Інтерактивні технології кооперативного навчання в процесі трудової підготовки учнів. Розробити фрагмент уроку з використанням технологій кооперативного навчання (за вибором студента).

Технологія кооперативного навчання відноситься до інтерактивних технологій. Інтерактивне навчання – це, перш за все, діалогове навчання, в ході якого здійснюється взаємодія вчителя й учня. Інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну, передбачувану мету – створити комфортні умови навчання, таких при яких учень навчається успішно. Технологія кооперативного навчання передбачає створення невеликих за складом груп у межах одного класу які працюють над спільним завданням.

Переваги групової форми роботи: 1.За групової форми роботи навчальна діяльність не ізолює учнів один від одного, не обмежує їх спілкування (здійснюється формування навичок співпраці, створюються можливості для об’єднання зусиль діяти узгоджено та злагоджено, спільно відповідати за результати виконаного завдання). 2.можливість вчитися не лише з підручників та в учителя, а й один у одного (активне засвоєння навчального матеріалу). 3.Можливість звернутися в разі потреби за допомогою до товариша(учням буває психологічно складно звертатися за поясненням до вчителя і набагато простіше до ровесників). 3.Прагнення учня не підвести товаришів з групи, зберегти відповідний статус у групі концентрують увагу учня на виконанні спільного завдання.4.Обмін думками у групі істотно стимулюють розвиток мислення учнів, сприяють розвитку і вдосконаленню їх мовлення, поповненню знань, розширенню індивідуального досвіду. 5.Створюється доброзичлива атмосфера спілкування, де кожен почувається комфортно серед друзів. Виховне значення: Під час навчання в групі формується вміння дитини прийти на допомогу в потрібну хвилину: пояснити, перевірити, порадити. Складаються товариські взаємовідносини, створюються умови для підготовки до спілкування, співпраці, наполегливості в самостійному житті після закінчення школи. Завдяки груповій діяльності досить успішно здійснюється розвиток мислення школярів, оскільки контакти й обмін думками істотно стимулюють його.

Види груп: групи можуть бути стабільними та тимчасовими. Найефективнішими є групи чисельністю 4-5 учнів, які мають різну успішність (дієва група, яка може впоратися з своїм завданням і кожному знайдеться робота). Водночас вчитель підбирає такі навчальні завдання, щоб можна було врахувати й оцінити індивідуальний внесок кожного учасника групи.

Комплектація груп:Кількість груп у межах одного класу визначає вчитель. При цьому обов’язково враховуються такі фактори: наповнюваність класу, обсяг і складність завдання, психологічної сумісності членів групи; рівень навчальних можливостей учнів (дієвість створеної групи, яка досягається, якщо не менше половини членів групи характеризується середнім та високим рівнем навчальних можливостей).

Комплектуючі групи вчитель повинен уважно ставитися до учнів під час формування груп: враховувати симпатії, спільність інтересів, потреб, спрямувань учнів.

Способи створення груп:1 спосіб: Учитель на свій розсуд поділяє клас на малі творчі групи.

2 спосіб: За бажанням учнів. Учитель повідомляє учням про необхідність поділу класу, розповідає з якою метою це здійснюється, вказує оптимальну чисельність груп. Далі учні самі займаються комплектуванням груп.3 спосіб: Випадковий вибір. Учитель повідомляє учням про необхідність поділу класу, розповідає з якою метою це робиться. Далі учні поділяються на групи за принципом випадкового вибору (за розрахунком, за допомогою лічилки, за першою літерою прізвища).

На початковому етапі застосування інтерактивної методики роботи в малих групах вчитель сам об’єднує клас у групи; розподіляє обов’язки в групах і визначає, хто яку частину спільного завдання буде виконувати. Згодом, коли учні звикнуть працювати у групах, учні самостійно можуть об’єднуватися у групи і визначати хто, що буде виконувати. Доречно призначити в кожній групі консультанта (ланкового, бригадира). Спочатку його обирає вчитель, пізніше учні можуть самі обирати ланкового. Ним може бути учень який добре встигає з трудового навчання, зацікавлено ставиться до його вивчення, виявляє бажання допомогти товаришам у навчанні, вміє знаходити контакт з іншими учнями, не проявляє зазнайства й лицемірства, вимогливий до себе і до інших. Крім того, він повинен володіти організаторськими вміннями, умінням здійснювати аналіз навчального завдання, складати план розв’язування, залучати до цієї справи всю групу, вміти дохідливо пояснити матеріал, об’єктивно оцінювати роботу, тактовно виправляти допущені товаришами помилки.

Вчитель повинен ознайомити учнів з правилами роботи в малих групах.