Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sr_z_rz_gr_kl_ta_u_szn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать
  1. Послідовність консультування батьків/інших законних представників дітей, народжених віл-інфікованими матерями

Консультування проводиться у такій послідовності:

Передтестове консультування : 1. оцінка інформованості(З'ясовувати поінформованість осіб, які консультуються, про ймовірність інфікування дитини ) 2 інформування про ризик перинатального інфікування (Надати у доступній формі інформацію про ризик передачі ВІЛ від матері до дитини під час вагітності, пологів та після народження Підкреслити можливість народження дитини, не інфікованої ВІЛ, завдяки методам комплексної та послідовної профілактики ) 3. визначення ступеня ризику інфікування ВІЛ для дитини (З'ясувати, чи проводились медикаментозна профілактика перинатальної трансмісії ВІЛ; виключення грудного вигодовування. ),4. пояснення про труднощі діагностики ВІЛ у дітей раннього віку, 5. Інформування про методи діагностики ВІЛ, 6. Розяснення про необхідність систематичного обстеження дитини на наявність ВІЛ. 7. надання інформації про юридичний і соціальний захист дітей,народжених ВІЛ-позитивними матерями, 8. інформування про дотримання конфіденційності, 9. Отримання згоди на обстеження дитини. Післятестове консультування 10 – підведення підсумків бесіди. при негативномурезультаті- 1.пояснення значення негативного результату, 2. інформування про необхідність постійного диспансерного нагляду. При невизначеному статусі - Психологічна підтримка, дотримання етичних норм, надання детальної інформації повинні сприяти дотриманню батьками порад лікаря. При позитивному результаті – 1. інформування про перебіг ВІЛ-інфекції у дітей, 2. інформування про профілактичні щеплення, 3. інформування про особливості догляду за дитиною, інформування про особливості диспансерного нагляду. 4. Підсумок бесіди Коротко повторити основні теми розмови призначити час та місце наступного огляду

33.Послідовність консультування підлітків. При консультуванні необхідно обов'язково враховувати специфіку різних вікових груп підлітків, які не є гомогенною групою.Потреби підлітка при консультуванні можуть різнитися в залежності як від віку, рівня його психофізичного розвитку, так і від соц.. статусу. Особи цієївіковоїгрупиможуть бути середвсіхгруп та категорій, якізвернулись за послугами ДКТ

Специфікоюконсультуванняпідлітків є те, щовідповідно до ЗУ "Про запобіганнязахворюваннюна СНІДтасоцзах нас" :

медичний огляд осіб до18рможе проводитись на прохання чи за згодою їх батьків/ законних представників, які мають право бути присутніми при проведенні такого огляду; у разі виявлення ВІЛ-інфекції працівник закладу ОЗ, в якому проведено мед огляд,повідомляє про це його батьків або інших законних представників.

Для успішного консультування підлітків необхідна атмосфера довіри, яка буде неможливою у разі авторитарної позиції консультанта, його надмірної повчальності.Головним при консультуванні дітей підліткового віку є ввічливість, конфіденційність, доброзичливість, неупереджене ставлення до можливих особливостей їх поведінки, тактовність та розуміння, що бесіда на тему сексуальної поведінки може бути складною для підлітка. Потрібно подати інформацію коректно, однак так, щоб вона задовольнила його потреби. Необхідно враховувати розрізнення між хлопцями та дівчатами та те, як вони можуть отримувати та сприймати інформацію.

Під час первинного передтестового консультування необхідно: з'ясувати, що саме непокоїть підлітка, надати йому основні знання про ВІЛ-інфекцію/СНІД та заходи їх профілактики; встановити ставлення підлітка до тестування на ВІЛ, а також визначити, чи проводилось подібне тестування раніше. Якщо так, то з яким результатом; враховуючи, що при отриманні позитивного результату перед підлітком гостро встане проблема, кого повідомити про свій ВІЛ-статус і як це зробити, надати йому допомогу у вирішенні цих питань. Запропонувати йому прийти на післятестове консультування разом з матір'ю, батьком або його іншими законними представниками.

При проведенні первинного післятестового консультування:при негативному результаті тесту зробити наголос про необхідність дотримання заходів профілактики ВІЛ-інфекції; при позитивному результаті тесту консультант, який повідомляє підлітку результат, повинен підтримати в ньому надію, надати йому необхідну психологічну допомогу (враховуючи лабільність нервової системи у підлітків) для попередження негативних наслідків з'ясування позитивного ВІЛ-статусу, в тому числі суїциду, пояснити aнеобхідність використання підлітком засобів профілактики для недопущення поширення ВІЛ, розповісти про його права та обов'язки відповідно до чинного законодавства. Послідовність консультування: роз’яснення стосовно поширення Віл, з’ясування причин звернення підлітка за консультуванням та оцінка його ризиків,визначення наявної ризикованої поведінки,пояснення процедури ДКТ,підготовка до процедури тестування.

34.Послідовність консультування споживачів ін'єкційних наркотиків. СІН можуть із обережністю та недовірою ставитись до послуг з консультування та тестування, що надаються держ службами чи службами на базі закладів ОЗ. Послуги з ДКТ, що є частиною цієї системи, можуть ускладнюватись труднощами у залученні пацієнтів з числа СІН. Прикладом успішного вирішення цієї проблеми можуть бути програми, у яких ДКТ організується у співпраці з громадськими організаціями, що реалізують програми з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу "за межами кабінетів" - з виходом чи виїздом до місць звичного перебування споживачів наркотиків. У такі програми співробітники часто залучаються із числа колишніх споживачів наркотиків, які мають уявлення про соціальні норми та цінності наркокультури.

Послідовність:оцінка загального стану пацієнта,мотивування клієнта до повного проходження консультування та тестування,обговорення переваг знання Віл-статусу, інформування клієнта про можливість отримання різних видів допомоги для СІН, інформування про групи взаємодопомоги,обговорення можливої екстренної профілактики,проведення оцінки індивідуальних ризиків,обговорення існуючих ризиків, обговорення можливостей зменшення ризику інфікування.

35. Особливості психологічних реакцій ВІЛ-позитивних клієнтів. У процесіконсультуваннянеобхідноврахуватипевнупослідовністьрозвиткупсихологічнихреакцій у пацієнтів. Робота з пацієнтом, якомутільки-но повідомили про йогоінфікування на ВІЛ, суттєвовідрізняєтьсявідконсультуваннялюдини, яка вжезгодилась з вірусоносійством, але звернулась по допомогу через відчуттясамотності, відчуженості, ізоляції. Люди по-різномуреагують на повідомлення про наявність у них ВІЛ-інфекції. Цевизначаєтьсячисленними факторами різного порядку (особливо психологічними, соціальними, сімейними та інш.). Умовноможнавиділити два етапирозвиткупсихологічнихреакцій: Перший - криза, щохарактеризуєтьсявідчуттямвеликоїнебезпеки, людинавражена і розгублена, емоційнопаралізованавідсутністю будь-якоговиходуіз становища, щосклалося, - абсолютна безнадія. Другий - цепоступоваадаптація.

36. Завдання кризової психологічної допомоги ВІЛ-позитивним клієнтам. Коли пацієнтперебуває у станікризи, для нього є характернимпереживання таких станів, як шоку, страху, неприйняттяінформації. Передбачитиреакціюпацієнта на інформацію про ВІЛ-інфікованість практично неможливо. У деяких людей моженаступитишоковий стан, у інших - байдужість до отриманоїінформації про ВІЛ-інфікування і усвідомленнясвого стану лише при проявахзахворювання на СНІД. Природно, шок є нормальною реакцією на повідомлення, що становить загрозу для життя. Цілкомзрозумілий страх, зокрема, страх неминучоїсмерті.Зусилля консультанта повинні бути спрямовані на те, щоблюдиназмоглаоволодіти собою. Цедосягається шляхом проявутерпимості, наданняемоційноїпідтримки, а такожпрямихзапитань типу: "Чизбираєтесь Ви прожитизалишоксвогожиттяабо ж вмирати весь цей час?" Консультант не повинен піддаватисяпаніціабонадаватифальшивих, оптимістичнихзапевнень. Під час консультування на етапікризивиникає один з психологічнихстресовихмеханізмів - стрімкезрушення в сприйняттісвоєїособистості. Інодітакий стан супроводжуєтьсяімпульсивнимпориванням до яких-небудьдій. Цідіїможутьматиагресивнезабарвлення, спрямоване на оточуючих, на себе, у т. ч. й на консультанта. Консультант на такіпрояви не повинен ображатись. Психологічнапідтримкасаме в цей момент, прийняттяреакціїпацієнта і співчуття до його стану даютьзмогузаощадити час для включення в діюмеханізмівпсихологічноїадаптації. Важливо при цьому, не применшуючинебезпекизагрозиздоров'ю, підкреслитизначимість того часу, що є у пацієнта до захворювання на СНІД. Консультанту треба зняти у пацієнтавідчуттяунікальностіситуації, вякійвінопинився. Цьогоможнадосягти, наводячиприклади з життявідомих людей, щоінфіковані ВІЛ, багато з якихвиявлялитворчуактивність та інтерес до життя, усвідомлюючи при цьомунеможливістьвилікуватися.Під час консультування на етапікризивелику роль для інфікованоговідіграєможливістьзвернення до людини, яка об'єктивно, неупереджено і з повагою обговорить проблему і ситуацію, щосклалась, надастьпсихологічнудопомогу.Важливу роль на етапікризивідіграєстворення консультантом системибезперервноїпідтримкипацієнта. У цей час консультанту важливозавоюватидовірупацієнтадо себе, щонадастьзмогу в подальшомупроводитиконсультативну роботу більш продуктивно. У значніймірізростедовіра до консультанта, якщопацієнтзможезберегтивласнуанонімність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]