Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sr_z_rz_gr_kl_ta_u_szn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

14. Шляхи передачі віл-інфекції

ВІЛ передається виключно за умови, коли в організм людини потрапляють рідини, які містять вірус.

В організмі людини є чотири рідини, через які передається ВІЛ: кров, сперма, вагінальні виділення, грудне молоко. Вірус передається, лише якщо певна кількість рідини зі значною концентрацією вірусу потрапляє безпосередньо в кров.

Існує лише три шляхи передачі ВІЛ-інфекції: статевий, через кров та від ВІЛ-позитивної матері до дитини.

татевим шляхом - при гомосексуальних чи гетеросексуальних статевих контактах (під час анального, вагінального та орального сексу).

-Парентерально (ін'єкційно, через кров та інші біологічні рідини) - після переливання інфікованої цільної крові або її компонентів; нестатеве зараження через пошкоджені шкіру і слизисті оболонки людей, що контактують з кров'ю або деякими секретами (слизом з піхви, грудним молоком, спермою, виділенням з ран, спинномозковою рідиною і ін.) хворих на ВІЛ - інфекцію; при використанні забруднених шприців, інструментарію; при пересадці інфікованих органів, кісткового мозку, штучної інсемінації інфікованою спермою.

-Перинатальним шляхом від матері до дитини - вертикальний шлях (внутрішньоутробно через плаценту від ВІЛ - інфікованої матері; під час пологів - при контакті плоду з інфікованою кров'ю або секретами матері, або при заковтуванні плодом материнської крові або інших рідин) та горизонтальний (інфікування дитини при вигодовуванні грудьми або грудним молоком ВІЛ - інфікованої матері).

Описано випадки зараження від інфікованої дитини матері-годувальниці.

Ризик зараження при одноразовому контакті

90-100% при переливанні зараженої крові;

30% - ін’єкційне вживання наркотиків з віл – позитивним.

3% - анальний секс без презерватива

0,3% - при уколах голкою з кров’ю ВІЛ

0,1-0,2% вагінальний секс при якому ВІЛ-позитивним є чоловік

0,05- 0,1% - вагінальний секс при якому ВІЛ-позитивною є жінка.

15. Особливості передачі віл-інфекції від інфікованої матері до дитини

ВІЛ передається перинатальним шляхом від матері до дитини - вертикальний шлях (внутрішньоутробно через плаценту від ВІЛ - інфікованої матері; під час пологів - при контакті плоду з інфікованою кров'ю або секретами матері, або при заковтуванні плодом материнської крові або інших рідин) та горизонтальний (інфікування дитини при вигодовуванні грудьми або грудним молоком ВІЛ - інфікованої матері).Годування грудьми подвоює ризик інфікування і частоту передачі ВІЛ новонародженій дитині. В молоці ВІЛ - інфікованої матері міститься величезна кількість вірусу та клітин, в яких продовжує розмножуватись вірус. Тому вірус може потрапити до дитини через мікротравми та тріщини в слизовій оболонці ротової порожнини дитини. Існують деякі фактори, які впливають на ризик передачі ВІЛ від матері до дитини:

1. Вірусологічний- вірусне навантаження. Це показник, який х-ся швидкістю, з якою відбувається розмножування вірусу та його клітин в організмі хворого. Цей показник – це кількість копій РНК вірусу на 1 мл плазми крові. ( менше 50 копій – дуже низьке і невизначене навантаження); до 500 копій – низьке; до 5000 середнє; до 30000 високе; понад 30000 – дуже високе). Якщо навантаження понад 10000 копій, то це є одним із визначальних факторів зраження плоду.

2.Соціально-біологічні: дефіцит вітаміну А збільшує ризик передачі в 4,5 рази, тютюнопаління в 3, споживання наркотиків з- в 2,5)

3. Імунологічні – невелика кількість в крові матері СД-4+ лімфоцитів підвищує вірогідність зараження.

4. Супутні захворювання- інфекційні та соматичні.

5. Фактори плоду- невелика вага дитини збільшує ризик зараження; дівчата заражаються частіше ніж хлопці.

6. особливості перебігу та ведення пологів- природні пологи - фактор зараження, ризик передачі при природніх пологах збільшується у 2 рази. Ускладнення в пологах , а також тривалі пологи збільшують ризик.

7 факори ризику при вигодовуванні – якщо тільки грудне вигодовування без домішок – знижується рівень зараження, укріплюючи імунітет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]