Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sr_z_rz_gr_kl_ta_u_szn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

17. Стадії перебігу віл-інфекції у дорослих

Існує розроблена клінічна класифікація стадій ВІЛ - інфекції у дорослих, але потрібно мати на увазі, що перебіг ВІЛ - інфекції, як і терміни настання та тривалості кожної стадії захворювання, можуть значною мірою відрізнятися між собою у різних людей.

Нульова клінічна стадія-стадія госторії інфекції – контак із збудником. Може проходити без симптомі. В цей час дуже високе вірусне навантаження, після 8-го тижня вірусне навантаження знижується. Антитіла з’являються через 12 тижнів після зараження. Цей період наз. «сліпим вікном».

Клінічна стадія 1. Після інкубаційного періоду, що при ВІЛ - інфекції становить від двох до шести тижнів, у більшої частини ВІЛ - інфікованих впродовж багатьох років не виявляється жодних симптомів захворювання. Проте у невеликої частини ВІЛ - інфікованих розвиваються клінічні симптоми гострої вірусної інфекції: висока температура, болі у горлі, слабкість, висипка, збільшення завушних, шийних, над - і підключичних, підпахових та інших лімфатичних вузлів та інші симптоми. Поступово усі вищеназвані симптоми згасають і ВІЛ - інфекція набуває безсимптомного перебігу. В цей час ВІЛ - інфіковані, як правило, почуваються добре, ведуть звичайне життя, проте впродовж всього часу безсимптомного перебігу вірус розмножується в організмі людини.

Клінічна стадія 2. Захворювання прогресує.ВІЛ - інфікований може швидко втрачати вагу. Рівновага між  імунною відповіддю організму і дією вірусу порушена у бік активації репродукції і зменшення кількості СД -4-клітин. Спостерігають ураження слизових оболонок та шкіри бактеріями, герпесвірусами, грибами: рецидивуючі бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів, оперізуючий лишай, сверблячий дерматит, себорейний дерматит, грибкові ураження нігтів.

Клінічна стадія 3. Поступово кількість СД-4 - лімфоцитів зменшується, що призводить до розвитку бактеріальних, вірусних, грибкових уражень; спостерігається волосиста лейкоплакія язика, легеневий туберкульоз. Формуються важкі бактеріальні інфекції. ВІЛ - інфікований може багато часу проводити у ліжку - не менше  50 % денного часу через втрату сил. Можливі значні втрати ваги тіла - понад 10 %, тривала та немотивована діарея, лихоманка більше місяця.

Клінічна стадія 4 (стадія СНІДу). У 80-90 % хворих  спостерігається ураження ЦНС, що спричиняє сильний головний біль, знижується зір, людина втрачає орієнтацію, розвивається опосередкована неврологічна симптоматика, загальмованість, депресія та прогресуюча недоумкуватість - деменція.

Таким чином для ВІЛ - інфекції характерний багаторічний перебіг хвороби. Захворюваність з часом призводить до прогресуючого зниження клітинного імунітету та, якщо його адекватно не лікувати,  до важких форм опортуністичних захворювань.У більшості осіб, інфікованих ВІЛ, впродовж тривалого часу клінічні прояви хвороби відсутні; у частини  - слабо виражена клінічна картина; і тільки у незначної кількості клінічна картина розвивається гостро.

18. Особливості протікання віл-інфекції у дітей

Інфікування дитини може відбутися внутрішньоутробно (тобто під час вагітності), під час пологів або при вигодовуванні грудним молоком.

У всіх дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів, до 18 місяців визначаються антитіла до ВІЛ (питання в тому, чи це його власні антитіла чи материнські). Наявність антитіл до ВІЛ у дитини, яка народилася від ВІЛ-інфікованої матері, до 18 місяців ще не свідчить про те, що дитина інфікована. Зникнення антитілдо ВІЛ у дитини після 18 місяців свідчить про те, що вона не інфікована. Збереження антитіл у дитини після 18 місяців підтверджує діагноз ВІЛ-інфекції, тому щоці антитіла виробляє уже імунна система дитини, яка інфікована ВІЛ.

Якщо ВІЛ-інфікована жінка буде годувати свою не інфіковану дитину грудним молоком, то вона може інфікуватися під час вигодовування груддю в будь-який період вигодовування. Тому відмова від вигодовування грудним молоком - дуже важливий компонент профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини.

Клінічні ознаки ВІЛ-інфекції у кожної дитини в окремому проміжку часу можуть проявлятися по-різному. Крім того, симптоми, стани і захворювання, які характерні для ВІЛ-інфекції і СНІДу, можуть спостерігатися і в не інфікованих ВІЛ дітей, тобто вони неспецифічні. Тому дітям, народженим від ВІЛ-інфікованих матерів, не може бути встановлено діагноз «ВІЛ-інфекція» лише на підставі клінічних проявів. Для підтвердження діагнозу необхідне лабораторне дослідження.

У дітей раннього віку при ВІЛ-інфекції часто спостерігаються бактеріальні інфекції. Перебіг їхній важкий, і, як правило, дитина потребує госпіталізації. Бактеріальні інфекції з важким хронічним або рецидивуючим (епізоди захворювання повторюються) перебігом у дітей, віднесені до СНІД індикаторних захворювань. Характерними ознаками ВІЛ-інфекції у дітей є розлади фізичного розвитку та підвищення температури тіла.

Виділяють такі стадії розвитку ВІЛ у дітей:

1-ша – Асимптомна, можливе збільшення лімфовузлів

2-га Хронічна діарея, яка не піддається поясненню, Зменшення маси тіла чи відставання в рості, Важкі бактеріальні інфекції, які часто повторюються

3-тя СНІД-індикаторні опортуністичні інфекції: ураження стравоходу або бронхо-легеневої системи; ураження шкіри, спричинене вірусом простого герпесу, пневмонія, поширені або позалегеневі форми туберкульозу. Значне відставання в рості за відсутності захворювань, окрім ВІЛ-інфекції, які можуть бути причиною:

а) втрати більше 10% маси тіла

б) хронічної діареї (більше двох раз або рідкі випорожнення впродовж 30 днів чи більше)

Прогресуюча енцефалопатія (як мінімум, один із вказаних нижчесимптомів присутній впродовж 2 місяців і більше за відсутності іншихзахворювань, крім ВІЛ-інфекції, які пояснюють ці симптоми):

а) розлади уваги або втрата навичок інтелектуальних функцій, які виявляються при стандартному неврологічному обстеженні або за допомогою нейрофізіологічних тестів

б) розлади росту головного мозку або набута мікроцефалія, яка виявляється при обмірюванні обводу голови, чи атрофія головного мозку, яка виявляється при комп’ютерній чи магнітно-резонансній томографії

в) набуті симетричні розлади руху

Злоякісні новоутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]