Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ-9ук.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Терміни

1.Спот-курс – курс, за яким обмінюються валюти протягом не більше двох робочих днів з моменту досягнення угоди про курс;

2.Фіксований валютний курс – курс, за яким обмінюються валюти протягом не більше двох робочих днів з моменту досягнення угоди про курс;

3.Фіксований валютний курс – офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, яке допускає тимчасове відхилення від нього в той чи інший бік не більше ніж на 2,25%;

4.Форвардний курс – узгоджений курс, за яким обмінюються валюти в певний момент у майбутньому, більше ніж через три дні після досягнення угоди про курс.

5.Джей-крива – тимчасове погіршення торгового балансу в результаті зниження реального курсу національної валюти, що приводить до його наступного поліпшення.

6.Еластичність попиту на валюту – співвідношення зміни в обсягах попиту та пропозиції валюти з процентною зміною валютного курсу.

7.Єдність валютного курсу – використання одного ефективного курсу для всіх видів валютних операцій усіх учасників цих операцій і валют, в яких вони здійснюються.

8.Множинність валютних курсів – законодавчо встановлене використання різних ефективних курсів національної валюти залежно від видів валютних операцій, учасників цих операцій і валют, у яких вони здійснюються.

9.Повзуча фіксація – механізм встановлення валютного курсу як відсотка коливання навколо центрального паритету, що передбачає регулярну його заміну на певну величину.

10.Реальна девальвація – зниження реального курсу національної валюти за режиму фіксованого валютного курсу, яке відбулося з урахуванням зміни рівня цін у своїй країні та в тій країні, до валюти якої котирується національна валюта.

11.Умова Маршалла – Лернера (Marshall-Lerner condition) - зниження вартості національної валюти (девальвація) приводить до поліпшення торгового балансу, якщо сума абсолютних значень еластичності національного попиту на імпорт та іноземного попиту на національний експорт більша за одиницю.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]