Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медицина.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

40. Поліноз. Причини, прояви, профілактика, перша мед допомога

Поліноз (або сінна лихорадка)(від лат. pollen - пилок) - поразка дихальних шляхів, кон'юнктивальної оболонки, шкіри, нервової, травної систем і інших внутрішніх органів, обумовлене алергічним запаленням у тканинах внаслідок підвищеної чутливості до пилку рослин. Не належать до числа захворювань, що впливають на тривалість життя, показники смертності, але пилкова алергія істотно погіршує якість життя пацієнтів. Приєднання пилкової сенсибілізації обтяжує перебіг алергічних хвороб (бронхіальної астми, атопічного дерматиту). Поширеність полінозу залежить від клімато-географічної зони проживання. Пилкова алергія частіше зустрічається в регіонах з пишним рослинним покривом, сухим і спекотним кліматом.

Поліноз - приклад класичного атопічного захворювання. Його розвиток визначається генетичними і внешнесредовимі чинниками. патогенетичну основу полінозу складають IgE-опо-средованние алергічні реакції. По механізму реалізації генетичних факторів полінози можуть бути віднесені до полігенних хвороб із спадковою схильністю

Проявлення таких симптомів:

- відчуття свербіння та лоскотаня у носі, - приступоподібне чихання з великими слизовими виділеннями; - свербіння у гортанні і вушних раковинах; - набряк, - почервоніння і свербіння повік, - сльозотечивість, - чутливість до світла, - утрудненене дихання, - кашель, - відчуття важкості у грудях, - а також можливість загальної слабкості тіла, зменшення працездатності та головний біль.

Розпочинається поліноз, як правило, раптово, проте, згідно із календарним цвітінням, а також йому притаманний сезонний характер.

Профілактика, загальні поради

• Часто проводити вологе прибирання вдома. Потрібно не забувати про кімнатні рослини, які можуть викликати загострення хвороби, серед них це герань, а також до таких можуть належати садові і польові квіти (конвалія, бузок, троянда, фіалка, ...). • При можливості уникнути гулянню на вулиці зранку. • Провітрювання приміщення бажано проводити вночі, а вдень закрити всі вікна і було б ефективним завісити їх вологою марлею. • При поверненні додому потрібно прийняти душ і промити ніс і очі водою. • Наявнісь сонцезахисних окулярів надворі. • Уникнути поїздок за містом, а позитивним було б відпочинок на морі чи річці.

Лікування:

• Виключити контакт із специфічним алергеном.

• Дотримання гіпоалергенної дієти.

• Медикаментозне лікування при назначенні лікарем. Прийом антигістамінних препаратів, таких як спреї або краплі розпочинати треба перед цвітінням рослин і обов’язково, продовжувати напротязі такого сезону. Що ж стосується протиалергічних препаратів то іх спектр є великим, тому необхідно проконсультуватись у лікаря-алерголога. Також існує ще один спосіб лікування - імунотерапія (введення хворому причинних алергенів за допомогою ін'єкцій або крапель) і аутолімфоцітотерапія (введення в організм пацієнта його власних клітин імунної системи лімфоцитів і гранулоцитів).

• Фізіопроцедури (інгаляції розчинів антигістамінних препаратів, ендоназальний електрофарез, та інші).

• Санаторно-курортне лікування – морські та гірські санаторії і курорти з урахуванням календаря цвітіння дерев і трав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]