Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ек теорії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

67.Валюта та режими валюти курсів.

Валютним курсом наз співвідношення обміну двох грош одиниць або ціна грош одиниці однієї країни, виражена в грош одиниці іншої країни. Фіксування курсу нац грошової одиниці в іноземній наз валютним котируванням. Воно дає змогу визначити співвідношення двох грош одиниць, запропонованих для обміну.

На валютному ринку його учасники використ два курси: курс продавця і курс покупця. Курс продавця — це курс, за яким банк-резидент продає іноземну валюту за національну, а курс покупця — це курс, за яким він купляє іноземну валюту за національну. Курс продавця завжди вищий за курс покупця.

Різниця між курсом продавця і покупця наз маржею. За рахунок маржі банк покриває видатки і формує прибуток за валютними операціями.

Валютний курс х-зує співвідношення попиту та пропозиції кожної валюти, що відображається в платіжному балансі.

У міжнародній практиці використовуються два методи встановлення валютних курсів:1)режим фіксованих курсів валют; 2)режим плаваючих курсів.

Перший метод діяв до 70-х років у межах Бреттон-Вудської валютної с-ми і передбачав обмеження коливання національних валют відносно встановленого між ними співвідношення.Тепер використовується другий метод, за якого курси визначаються на валютному ринку під впливом попиту та пропозиції.

68. Суть структура фінансової с-ми.

Фін с-ма складається з фінансів п-в,домогосподарстві державних фінансів.Основою фін с-ми є фінанси п-в,які обслугов кругооборот коштів та забезпеч розширене відтвор в результаті чого формуються грош фонди від реаліз продукції. Фінанси держави складаються з: 1)держ бюджету; 2)фінансів держ п-в; 3)урядові фін. Основним фін докум держави є держ бюджет.де відображені всі поступленя фін ресурсів або доходів і відображу всі витрати.Перевищ витрат над доходами наз дефіцитом держ бюджету,а перевищ доходів над в-тами наз профіцитом держ бедж.Національна фін с-ма скл із механізмів та установ які забезпеч її функціонуваня.Вона ділиться на реальну фін с-му в якій відбув формув фондів грош кош в результатв госп д-сті п-в та сплати ними податків.Чиста фін с-ма –це суку інститутів,механізмів які забезпеч розподіл та перерозподіл фін ресурсів.Фінанси домогосподарств –це грош фонди,які зосередж у населення і призначені для відтвор робочої сили.

69.Економічні цикли.

Економічний цикл — це сукупність постійних фаз нац економіки — розширення та скорочення обсягів в-ва. Його ще наз циклом ділової активності або кон'юнктурним циклом.

Економічний цикл являє собою чергування піднесення і спаду рівня ринкової активності протягом кількох років. Економічні цикли можуть відрізнятися один від одного за тривалістю й інтенсивністю, але всі вони мають одні й ті самі фази.Фази ек циклу: криза, депресія, пожвавлення, підйом. Економічні цикли поділяються: 1)на функціональні цикли (у процесі яких економіка змінює свої параметри, не виходячи на іншу траєкторію розвитку); 2)цикли розвитку (у процесі руху яких відбувається глибока якісна зміна структури і функціонування економіки, перехід на нову траєкторію розвитку).

Розрізняють три види циклів : 1) Короткотермінові тривалістю 3-4 роки,

2) Середньотермінові тривалістю 7-11 років. 3) Довготермінові тривалістю 45-55 років. Економічний цикл аналізується за всіма параметрами господарського механізму, відбувається пошук можливостей пом'якшити циклічні коливання і наслідки кризи. Такий аналіз дає змогу обґрунтувати шляхи виходу з кризи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]