Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ек теорії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

27.Інвестиції та капіталоутворення.

Інвест-це всі види майнових та інтелект цінностей,які вкладаються в різні галузі економіки з метою отримання прибутку або досягнення соціального захисту.До інцест відносять:грошові кошти,ЦП(акції і облігації),пай,рухоме та нерухоме майно(будівлі,обладнання тощо),права користування землею та ін. майнові права.З позиції терміновості інвест поділ на: дового-,середньо- і кор.сторокові.До інцест не віднос:передача з рук в руки ЦП або грошей.В масштабах нац. ек процес інв.-ння залежить від споживання і заощадження.Частина доходу,які створ в країні спожив,а частина заощаджується,а решта інвестуються,тому в умовах зростання споживання та заощ.спороможність до інцест в нац. ек скорочується.Інвест найб сильно впливають на динаміку нац. доходу в країні через ефект мультиплікатора.Основних джерелом для інцест на п-ві є амортизац відрахування.На рівні п-ва інцест можна розгляд як чисті та валові.Чисті дорівнюють валові мінус амортизація.Якщо чисті інвестиції менші нуля,то відбувається скорочення виробничого потенціалу в-ва,чисті інцест вище нуля забезпечення виробничих можливостей п-ва.Основним джерелом інцест є частинанац доходу,яка направляється наінвест на рівні нац ек або на рівні п-ва амортизац відрахувань.Особливо важливих є збільш прямих інцест,тобто інцест повяз безпосередньо з створення певних типів виробництв.Інвестори при визнач об’єктів інвестув оцінює 2осн критерії:надійність вкладень,можливість отримання доходу.

25.Природа та функції грошей

Гроші –це особливий товар,який виконує роль загального еквівалента при обміні товару.Внааслідок обміну товарів почався стихійний обмін товару,коли товар обмінювався на товар.Поступово в процесі обміну товарів народ аг еквівалента почав вид окремі види товарів,які вваж найб зручними для обміну.Проте в тривалому історичному розвитку роль заг еквівал виділ металам:мідь,залізо,золото,срібло.Зрозв с-ва добування металу різко зросло івони втратили роль аг еквівалента.Поступово роль закріпилась за золотом і сріблом,які мали ряд переваг,а саме володіли відносною рідкістю,добре ділились і зберігались.В сучасному розумінні грошима може бути все,щовиконує функції властиві грошам:1)гроші як засіб платежу,коли гроші використ для купівлі тов. або послуг,а також сплати боргів;2)гроші як мікровартості,коли використ для виміру і порівнянь варт тов. та послуг;3)Гроші як засіб накопичення-це здатність бути активом,який зберіг після продажу тов. та послуг і забезп його володарю купівельну спроможність в майб.4)гроші як засіб платежупомірі розвитку тов.-грош відносин пост виник ситуація,коли утворюється часовий розрив у часі між в-вом тов. і отримання по них платежу. Внаслідок цього поширилось використ.банкнот,чеків,бексерів.5)світові гроші.По мірі світового розоділу праці гроші починають обслуговувати св. торгівлю.

23.Грошова система,види грошових систем.

В 16ст. сформув біметалева грошова система,яка була обудована на 2хблагородних металах-золото та срібло.Потім зросло добув золота і срібла,а також змін їх вартість,пост змінюв масштаби цін така грошова система отримала назву кульгаючої грош с-ми.Така гр. с-ма виявилась незручною і в19ст була запроваджена золотомонетна гр. с-ма.Згідно з цією с-мою золоті гроші міг виробляти будь-хто,хто забезп повноцінний зміст монет,тобто відпов номіналці монет реальному вмісту золота.С-ма зол монетного станд проіснувала до 1-ї св. війни,коли уряди багатьох країн виявились неспром здійснювати велич військові витрати і почали випускати для їх покриття нічим незабезпеченні пап. Гроші,і тоді виникла с-ма золото-злиткового стандарту.В той час право обміну грошей на золото отрим лише валюти країн-переможців на золоті банк злитки.Потім вин с-ма золото-дев стандарту ісля Генуєзької конференції,коли здатн обмін на золото була закріплена за девізами або за валютами найб потужних країн.(долар)У 1967році президент Ніксон видав декрет,яким відмінив можлив обмін.золото на долари офіксованому курсі.Таким чином припин.фіксув не тільки функціонув золотовал курсу,а це було кінцем використання золота в ролі основи гр. с-м.В 1974 на Ямайській вал конфер були закладені засади суч гр. с-ми,в якій був втрачений зв'язок золота з грошима:1)золото перетвор у звич товар;2)були розшир ф-ї МВФ,який почав визначати осн принципи обудови нац. гр. с-м.Купівельна спромо грошей залеж від ек потенц країни і заходу гр.-кредитної політики,які проводять нац. банки.Таким чином гроші перетворилисьіз дійсних грошей у неповноцінні гроші,знаки вартості або дискретні гроші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]