Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ек теорії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

44. Економічні цикли. Графічне зображення економічного циклу.

Економічний цикл — це послідовність піднесень і спадів економічної активності протягом кількох років, тобто це рух суспільного виробництва від одного кризового явища до іншого, який постійно повторюється. Кожний цикл являє собою певну послідовність, яка складається з альтернативних фаз, які повторюються одна за одною. Це означає, що кожна з його попередніх фаз повинна мати здатність до відтворення наступних. У підсумку економічний цикл набуває здатності до самовідтворення. Крім цього, кожному економічному циклу притаманна регулярність його проходження. Все це дає змогу відзначити принципову спільність структури еконо­мічних циклів у ринковій економіці, а також більш-менш чітко виражену послідовність фаз.

В літературі виділяють 2 графіки економ. циклу. Оск. в 20 ст. набуло розвитку держ. регул. економікою, то між фазами немає різкого порядку і графік змінюється.

Цей графік показує, що в світовій економ. відбув. екроном. цикл і він скл. з 4 фаз: 1. Економ. криза 2. Економ. депресія 3.Пожвавлення в економ. 4.Економ. зростання.

48. Зовнішня торгівля в системі мультиплікатора.

Світові економічні зв'язки характеризуються тим, що країни експортують і імпортують різні товари та послуги, тому міжнародний діловий цикл справляє могутній вплив на кожну країну. В зв'язку з тим непотрібно ігнорувати міжнародну торгівлю. Чистий експорт теж має мультиплікуючий вплив па ВНП. Чистий експорт визначається, як різниця між експортом та імпортом товарів і послуг. Національні видатки можуть відрізнятись від національного виробництва. Причина така: 1. певна частина внутрішніх видатків направляється на товари, які вироблені за кордоном. Ці видатки будуть складати величину імпорту - m. 2. частина продуктів буде продаватися за кордон через експорт – n. n-m=x

Коли розраховується попит на товари і послуги в окремій країні, то необхідно додати і внутрішній попит і попит іноземців в цій країні.

45.Поняття монополістичної ринкової системи, причини її виникнення.Монополія - виключне право на щось(виробництво, торгівлю, промисел і т.д), яке належить 1-й особі, певній групі людей або державі. Конкуренція за своєю природою передбачає монополію тому, що вона споконвічно спирається на приватну власність, а власність - це монополія володіння, користування і розпорядження чимось. Для чистої монополії є характерним наявність на ринку 1-го продавця і багато покупців. На монополістичному ринку ціна і к-сть продукції, які максимізують прибуток відрізняються від тих, що відрізняються на ринку досконалої конкуренції. В цілому к-сть товару, що пропонується монополістом буде меншою, а ціна, що назначається монополістом буде вищою, ніж на ринку досконалої конкуренції. Тому суспільство буде мати додаткові витрати, к -сть споживачів, яка купує товар буде меншою, бо не всі бажаючі можуть придбати товар за встановленою ціною. Монополіст повністю контролює ту к-сть продукції, яка пропонується на ринку. Монополіст є саме цілим ринком. Разом з тим він не може назначати таку високу ціну, яку бажає.

46циклічний х-р розв.ви-ва. Фази ек.циклу.

Світова економіка розв. за умов нестабільності, це озн., що розвиток відбув. через виникнення і зникнення різних суперечностей вклю­чаючи економічні супе­речності. Однак наявність цих супереч. не приводить до хаотичного розвитку - відбуваються економ. цикли, тобто послідовно змінюються періоди швид­кого розвитку з економічними спадами Світова ек.функціонує через послідовну зміну ділових циклів. Світовій ек.властиві закономірності за своєю за свою внутр.х-кою, вони однакові, але в часі відрізняються кількісними значеннями. На ці закономірності вплив. Короткострок.і довгостр.умови. їх особл.має вплив на цей цикл.Ек.цикл скл.з 4 фаз:1. ек криза,2 депресія в ек.,3.ек.пожвавлення,4. ек.піднесення. Ек.криза:ек.цикл періодично повторюється, тому ек.властивим є не хаотичний розв.. а послідовний. Х-ся спадом в ек., починають падати темпи ек зростання. Депресія: являє собою такий період, коли не відбувається зростання темпів, але створ. умови для пожвавлення в ек. Ек. Пожвавлення: відбувається перехід до більш стійкого розширеного відтворення. Вперше після ек.кризи створ.попит елементи основного кап,і на роб.силу. Ек.піднесення:продовжує зростати з/п, зростає платоспроможний попит, зростає приб.

47.Поняття та принципи функціонування конкурентної ринкової системи.Конкуренція( від лат. конкуро - зіткнення) - це форма ек. відносин між суб’єктами ринкового господарства, в яких виражається суперництво за найбільш вигідні умови в-ва, продажу й купівлі товару. Конкурентність ринку визначається тими межами, в рамках яких окремі фірми здатні впливати на ринок, тобто на умови реалізації своєї продукції, насамперед на ціни. Чим менше окремі фірми впливають на ринок, де вони реалізують свою продукцію, тим більш конкурентним вважається ринок. Найвищий ступінь конкурентності ринку досягається тоді, коли окрема фірма на нього не впливає зовсім. Це можливо лише в разі, коли на ринку товарів діє так багато фірм, коли кожна з них не зможе вплинути на ціну товару, й сприймає її як таку, що визначається ринковим попитом і пропозицією. Такий ринок назив. цілком конкурентним. А фірми, що діють в умовах цілком конкурентного ринку, не ведуть між собою конкурентної боротьби. Якщо ж окремі фірми мають можливість впливати на умови реалізації своєї продукції( в першу чергу на ціни), то вони ведуть між собою конкурентну боротьбу, але ринок, де ця можливість реалізується, цілком конкурентним уже не вважається. Конкуренція £ важливим інструментом регулювання пропорція суспільного в-ва в умовах ринку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]