Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ек теорії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

30. Зв'язок між ринком продуктів і ринком праці.

Ринок праці як і кожен ринок х-ться попитом, пропозицією і ціною. На ринку праці реалізується робоча сила людини – це є здатність людини до праці. Оскільки цей ринок особливий то на попит і пропозицію впливають різні особливі фактори, а ціна на товар – робоча сила – теж визначається по особливому. На попит впливає фактор, який пов'язаний з економікою. Все залежить від того, яким є попит на товари і послуги в самій економіці. Чим більшим є попит на товари і послуги, тим більшим буде попит на робочу силу. На пропозицію робочої сили впливають такі фактори: рівень з/п, податкова с-ма, культура і релігія в державі, необхідність турботи про ітей, роль і значення профспілок в країні. На ринку праці ціна визначається ставкою з/п. Існує Закаон Оукена, який показує зв'язок між ринком продуктів і ринком праці, він вказує на зв'язок між короткостроковими змінами у реальному ВНП і змінами у безробітті. Закон Оукена вказує, що коли ВНП падає на 2» по відношенню до потенційного ВНП, то норма безробіття (рівень) збільшується на 1%. Безробіття визначається як різниця між числом тих, хто знаходиться в даний момент у складі робочої сили і числом зайнятих.

29. Поняття капіталу, його форми.

Капітал як фактор виробництва являє собою майно, цінність, яка може мати форму грошей, землі, речей, що належить підприємцям або іншим власникам і використовується в процесі створення товарів і послуг.

Особливістю капіталу є те, що він має бути кимось нагромаджений, створений і в процесі застосування має мати властивість самозростання. Отже, для капіталу найважливішим є те, що за певних умов початкова вартість капіталістичних цінностей забезпечує додаткову вартість, тому, що головною функцією капіталу є принесення доходу.

Таким чином, капітал – це вартість, авансована у виробництво з метою одержання додаткової вартості, це вартість, що завдячуючи експлуатації, створює і приносить додаткову вартість. Є такі форми капіталу: 1. Основний капітал - це та частина продуктивного капіталу, яка повністю бере участь у виробництві й тривалий час зберігає свою споживну вартість, а вартість його переноситься частинами на продукцію, яка виробляється, впродовж усього періоду використання і повертається до свого власника теж по частинах, в міру реалізації готової продукції. 2. Оборотний капітал – це частина продуктивного капіталу, яка впродовж одного періоду виробництва втрачає свою стару споживну вартість товару, що виробляється, і повністю повертається у грошовій формі після реалізації товару. Поділ капіталу на основний і оборотний властивий лише для продуктивного капіталу. Грошовий і товарний капітали, які функціонують у сфері обігу, такого поділу не мають. В основі поділу капіталу на основний і оборотний лежить спосіб участі різних частин продуктивного капіталу в процесі перенесення вартості. Поділ же капіталу на постійний і змінний в основі своїй має спосіб участі різних частин авансованого капіталу в процесі виробництва додаткової вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]