Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки з ПСИХОЛОГІЇ.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
188.4 Кб
Скачать

49. Психологічні особливості сприймання.

Сприймання передбачає наявність різноманітних відчуттів, але не може зводитися до їх суми. Воно залежить від певних відносин між відчуттями, взаємозв'язок яких залежить від зв'язків та відношень між якостями, властивостями, які входять до складу предмета чи явища. Крім відчуттів, у процесі сприймання задіяний попередній досвід, процеси осмислення того, що сприймається, тобто до процесу сприймання включаються психічні процеси ще вищого рівня, такі як пам'ять і мислення. Тому сприймання часто називають перцептивною системою людини. Сприймання—це відображення предметів та явищ у сукупності їх властивостей і частин при безпосередньому їх впливові на органи чуття. — досить складний, але разом з тим єдиний процес, спрямований на пізнання того, що вданий момент впливає на людину.

Фізіологічним підґрунтям сприймання, на думку І.П. Павлова, є „рефлекс на відношення". Учений показав, що при сприйманні окремих явищ сигнальне значення мають не самі подразники, а особливості відношень між ними. Тому в ході сприймання виробляється умовний рефлекс більшою мірою на відношення між подразниками. До властивостей сприймання належать: предметність це здатність відображати об'єкти та явища реального світу не у вигляді набору не зв'язаних один з одним відчуттів, а у формі окремих предметів; константність полягає у відносній постійності деяких властивостей предметів при зміні віддалі, ракурсу та освітленості; вибірковість це виокремлення окремих предметів та явищ з усього різноманіття навколишнього середовища; структурність полягає у відтворенні структури предмета сприймання. При зміні окремих відчуттів від предмета і збереженні окремих відношень між ними загальна структура образу залишається незмінною (одна й та сама пісня у виконанні різних співаків); цілісність внутрішній органічний взаємозв'язок частин і цілого в образі; категоріальність; осмисленість усвідомлення об'єкта сприймання; аперцепція сприймання однієї й тієї самої людини представниками різних професій: філолог зверне увагу на вимову, фотограф—на зовнішність з приводу фотогенічності;

34. Психологічні особливості пам’яті.

Під пам'яттю розуміють запам’ятовування, збереження та наступне впізнавання та відтворення слідів минулого досвіду. Ця здатність людської психіки дає змогу накопичувати інформацію, не втрачаючи при цьому попередніх знань, відомостей, умінь та навичок.

Теорії пам'яті

Пам'ять — складний процес. Тому в психології існує велика кількість теорій, які намагаються пояснити механізми пам'яті. Найбільше поширення одержали асоціативні теорії пам'яті. Головна ідея полягає в тому, що предмети і явища дійсності закарбовуються і відтворюються не ізольовано один від одного, а у зв'язку один з одним. Ученими були виокремленні принципи асоціацій: 1. Асоціації за суміжністю.Наприклад, образ шкільного друга може викликати в пам'яті події із шкільного життя, що мають позитивне чи негативне забарвлення. 2. Асоціації за подібністю. 3. Асоціації за контрастом. Образи сприймання або певні уявлення викликають у нашій свідомості уявлення, певною мірою протилежні їм, такі, що контрастують з ними. 4. За смислом. На зміну асоціативній теорії прийшла гештальтпсихологія. Вихідним пунктом даної теорії була цілісна організація — гештальт (ціле, структура, система). Досліджуючи пам'ять, прихильники цієї теорії виходили з того, що і при запам'ятовуванні, і при відтворенні матеріал виступає у вигляді цілісної структури.

За своїми поглядами біхевіористи виявилися досить близькими до асоціаністів. Єдина відмінність полягала в тому, що біхевіористи відзначали роль підкріплення в запам'ятовуванні матеріалу. Вони грунтуються на твердженні про те, що для успішного запам'ятовування необхідно підкріпити процес запам'ятовування яким-небудь стимулом. Психоаналітики показали роль емоцій, мотивів і потреб у запам'ятовуванні та забуванні. Вони встановили, що найлегше в нашій пам'яті відтворюються події, які мають позитивне емоційне забарвлення, а негативні події, навпаки, швидко забуваються.

Види пам’яті за 3 критеріями:

1. За характером психічної активності, що переважає в діяльності, пам'ять поділяють на рухову це запам'ятовування, зберігання та відтворення різних рухів; емоційну це пам'ять на емоції та почуття. Вона полягає у здатності запам'ятовувати та відтворювати почуття; образну це пам'ять на уявлення, картини природи та життя, а також звуки, запахи, смаки. Сутність її полягає в тому, що сприйняте раніше відтворюється потім у формі уявлень; словесно логічна це запам'ятовування та відтворення думок. Людина запам'ятовує думки, які в неї виникають у процесі обмірковування, пам'ятає зміст прочитаної книги, розмови з друзями.

2. За характером мети діяльності пам'ять поділяють на мимовільну та довільну.

Мимовільна пам'ять — це запам'ятовування та відтворення матеріалу, яке здійснюється без вольових зусиль, без контролю з боку свідомості, автоматично. При цьому суб'єкт не ставить перед собою спеціальної мнемічної мети запам'ятати чи пригадати матеріал. Довільна пам'ять передбачає свідому постановку мети запам'ятати матеріал та вимагає певних вольових зусиль.

3. За тривалістю закріплення і збереження матеріалу (у зв'язку з його роллю та місцем у діяльності) виокремлюють короткочасну, довготривалу та оперативну пам'ять.

Пам'ять включає такі процеси: запам'ятовування - мимовільне запам'ятовування - це запам'ятовування без свідомо поставленої мети, без використання жодних прийомів і прояву вольових зусиль, довільне запам'ятовування — це вияв вольових зусиль у вигляді постановки задачі на запам'ятовування. Багаторазові повторення дають змогу запам'ятати матеріал, що в багато разів перевищує об'єм індивідуальної короткочасної пам'яті, запам'ятовування, включене в яку-небудь діяльність, виявляється найбільш ефективним, оскільки залежить від діяльності, у процесі якої воно відбувається; збереження, сприйнята людиною інформація не лише запам'ятовується, але й зберігається в пам'яті певний час; відтворення це процес, який є доказом наявності запам'ятовування. Через нього перевіряється якість знань та вміння використовувати набутий досвід. Р Види відтворення: впізнавання - відбувається в момент його повторного сприймання і означає, що відбувається сприймання об'єкта, яке сформувалося у людини раніше або на підставі особистих вражень (уявлення пам'яті), або на підставі словесних описів (уявлення уяви). Наприклад, ми впізнаємо будинок, у якому живе наш друг, та пригадування – коли необхідні зусилля, власне відтворення, спогади – відтворення подій особистого життя.

Забування, виявляється в неможливості згадати або відтворити сприйняту раніше інформацію. Забування виявляється в двох головних формах. 1) неможливість пригадати або впізнати; 2) неправильне пригадування або впізнавання. Причини забування: інтерференція(змішування) нового матеріалу з відомим: проективне гальмування – наступний матеріал забувається під впливом попереднього, ретроактивне – забування відомого матеріалу під впливом нового. Згасання умовних нервових зв’язків.

Г. Еббінгауза, Зустрічаються випадки, коли людина не може згадати чогось у даний момент, але пригадує або впізнає це через деякий час - ремінісценція (смутне пригадування).