Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prgrama_DEK_4_kurs_Tkh_2012_divchata (1).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Методика трудового навчання

Місце методики трудового навчання в системі педагогічних наук. Предмет та завдання методики трудового навчання.

Мета та завдання трудового навчання в загальноосвітньому навчальному закладі. Основні положення Державного стандарту освітньої галузі «Технологія». Структура трудового навчання у 5-9 класах? Загальна характеристика змісту трудового навчання. Особливості побудови навчальної програми з трудового навчання. Сучасні підходи до обґрунтування змісту трудового навчання.

Проектна технологія - модель особистісно-орієнтованого трудового навчання. Зміст проектно-технологічної діяльності, її основні етапи. Загальні основи методики організації в 5-9 класах проектно-технологічної діяльності учнів.

Контроль як обов’язковий елемент навчального процесу, його складові, функції та принципи. Методи і форми контролю навчальних досягнень учнів. Критерії та рівні оцінювання навчальних досягнень учнів на уроках трудового навчання. Особливості контролю і оцінювання знань та вмінь учнів у процесі проектно-технологічної діяльності.

Урочні та позаурочні форми трудового навчання. Форми організації навчальної та практичної роботи, продуктивної праці школярів. Забезпечення безпеки життєдіяльності учнів у процесі трудового навчання. Дидактичні вимоги до уроку трудового навчання. Особливості вибору типу уроку в залежності від змісту навчання та дидактичної мети. Структура різних типів уроків. Підготовка вчителя трудового навчання до занять. Планування роботи. Методичні поради до організації і проведення уроків та дотримання ПТБ.

Сутність педагогічної технології. Поняття про інноваційні педагогічні технології. Впровадження активних та інтерактивних педагогічних та інформаційних технологій на уроках трудового навчання.

Сутність поняття методи проектування. Характеристика методів проектування: фантазування; комбінування; фокальних об’єктів; комбінаторики; методу дизайнерської біоніки. Методика засвоєння методів проектування.

Методика вивчення відомостей про текстильні волокна, пряжу, процес утворення тканини, основні характеристики тканини, способи їх визначення, властивості волокон і тканин, догляд за виробами, що виготовляються з різних текстильних матеріалів. Добір форм навчання та організації діяльності учнів у процесі засвоєння теми. Можливості застосування різноманітних методів навчання на різних етапах уроку. Прийоми здійснення самоконтроль та оцінювання діяльності учнів. Аналіз необхідної наочності і вимоги до неї.

Методика вивчення відомостей про вишивання як вид декоративно-прикладного мистецтва, національні традиції, термінологія ручного вишивання. Методика навчання ручним прийомам вишивання, способам підбору матеріалів і інструментів для вишивання, технологія оздоблення виробів ручною вишивкою на уроках інваріативних, варіативних модулів («Технологія виготовлення вишитих виробів», «Технологія вишивання мережками» ) та курсів за вибором(«Українська народна вишивка»). Форми організації діяльності учні, методи навчання, необхідна та бажана наочність.

Методика вивчення відомостей про плетення і в’язання як різновиди декоративно-прикладного мистецтва; термінологія ручного плетення і в’язання. Методика навчання ручним прийомам плетення і в’язання на уроках інваріативних, варіативних модулів(«Технологія виготовлення м’якої іграшки», «Технологія оздоблення одягу »). Форми організації діяльності учні, методи навчання, необхідна та бажана наочність.

Методика вивчення відомостей про технологічну послідовність виготовлення швейних виробів машинним способом. Методика навчання прийомам роботи на побутових швейних машинах з різними типами приводів, художнього і технічного моделювання, конструювання та пошиття швейних виробів на уроках інваріативних, варіативних модулів(«Технологія виготовлення швейних виробів ( машинним способом»)) та курсів за вибором(«Технологія виготовлення виробів для інтер’єру технікою клаптикового шиття»). Підбір форм навчання та організації діяльності учнів у процесі засвоєння теми. Можливості застосування різноманітних методів проектування та навчання на різних етапах уроку. Прийоми здійснення самоконтроль та оцінювання діяльності учнів. Аналіз необхідної наочності і вимоги до неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]