Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.81 Кб
Скачать

60. Нагляд за законністю в державному управлінні: поняття, ознаки, види

Нагляд за додержанням законності в сфері державного управління здійснюється у

формі адміністративного нагляду та нагляду прокуратури. Адміністративний нагляд - це особливий вид контрольної діяльності, який здійснюється спеціальними державними структурами з метою спостереження за дотриманням органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами спеціальних правил і норм передбачених нормативними актами. Суб’єктами адміністративного нагляду є інспекції та міліція. Нагляд прокуратури є наступною формою нагляду, як способу забезпечення законності у державному управлінні.

Здійснюючи нагляд, прокурор наділений певними повноваженнями (ст. 20 Закону),

а саме: витребовувати для перевірки відповідності закону рішення, розпорядження, інструкції, накази та інші акти; вимагати проведення перевірок, ревізій діяльності підконтрольних органів; залучати спеціалістів для проведення експертиз; викликати посадових осіб і громадян та вимагати від них пояснень з приводу порушень закону.

Формами реагування на порушення закону є: 1) протест прокурора (ст. 21 Закону ); 2) припис прокурора (ст. 22 Закону ); 3) подання прокурора (ст. 23 Закону ); 4) постанова прокурора (ст. 24 Закону ).

61. адміністративний нагляд за законністю в державному управлінні ( див 60 питання)

62. Поняття, загальні та особливі ознаки адміністративного процесу

У широкому значенні адміністративний процес - це встановлений законом порядок розгляду й рішення індивідуально-конкретних справ, що виникають у сфері державного управління, судами (загальної юрисдикції або спеціально створеними) або спеціально уповноваженими на те органами (посадовими особами).

У вузькому значенні адміністративний процес розглядається як виробництво по справах про адміністративні правопорушення й застосування до правопорушників адміністративних стягнень.

Ознаки адміністративного процесу:

• наявність чітко визначеної сфери виникнення, існування і припинення адміністративних справ (це сфера державного управління);

• особливі правила вирішення адміністративних справ, які закріплені в адміністративно-процесуальних нормах (нормативність адміністративного процесу);

• обов'язкова участь у вирішенні таких справ органів державного управління або їх посадових осіб;

• додержання принципів адміністративного процесу.

63. Принципи адміністративного процесу

Принципи адміністративного процесу як вихідні, керівні ідеї, відповідно до яких він здійснюється, спираються на конституційні принципи діяльності державних органів, їх посадових осіб, відображаючи специфіку процесуальних форм діяльності.

Основними є такі принципи адміністративного процесу (адміністративно-процесуальної діяльності): - законності; - правової рівності; - охорони інтересів держави та особи; - публічності (офіційності); - об'єктивної істини; - гласності; - обов'язковості державної мови і забезпечення права користування рідною мовою; - швидкості й економічності; - самостійності в ухваленні рішень; - дотримання правових презумпцій адміністративного процесу.