Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.81 Кб
Скачать

14. Адміністративно-правовий статус біженців

Біженець – це особа, яка не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Статус біженця не надається особі: - яка вчинила злочин проти миру, воєнний злочин або злочин проти людства і людяності, як їх визначено у міжнародному праві; - яка вчинила тяжкий злочин неполітичного характеру за межами України до прибуття в Україну з метою набуття статусу біженця, якщо таке діяння віднесено Кримінальним кодексом України до тяжких злочинів; - яка винна у вчиненні дій, що суперечать меті та принципам ООН; - стосовно якої встановлено, що умови, передбачені для надання статусу біженця, відсутні; - яка до прибуття в Україну була визнана біженцем або отримала притулок в іншій країні; - яка до прибуття в Україну з наміром набути статусу біженця перебувала в третій безпечній країні.

15. Поняття, ознаки та види об’єднань громадян

Об’єднання громадян – добровільне громадянське формування створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Загальні або спільні ознаки: - добровільність об’єднання; - засоби внутрішньої самоорганізації; - відсутність державно-владних повноважень за винятком делегування. Специфічні: - інститут та відносини членства; - обов’язкова участь членів об’єднання в його роботі та створенні матеріальної бази шляхом членських внесків; - наявність статуту. Види: І. За типом членства: - з індивідуальним членством (політ. партія); - з колективним членством (тов. дружби Укр. з ін. якоюсь державою); - зі змішаним (спілка юристів).ІІ. За завданнями: - задоволення духовних потреб; - вирішення політичної волі….ІІІ. За родом професійної діяльності: - профспілки. ІV. За організаційно-правовими властивостями: - масові об’єднання громадян; - органи громадської самодіяльності (формування по охороні громадського порядку); - органи громадського самоврядування. V. За метою створення: - політичні партії; - громадські організації

16. Адміністративно-правовий статус об’єднань громадян

Політичні партії створюються за ініціативою громадян України, які досягли 18 років, не обмежені судом у дієздатності і не тримаються в місцях позбавлення волі. Членами політичних партій можуть бути тільки громадяни України, які досягли 18-річного віку. Членство в політ. партії фіксоване, обов’язкова умова – заява. Членами не можуть бути: - судді; - працівники прокуратури; - працівники ОВС; - співробітник СБУ; - військовослужбовці; - працівники органів держ. податкової служби; - персонал держ. пенітенціарної служби. Засновниками громадських організацій можуть бути громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які досягли 18 років, а молодіжних та дитячих організацій - 15-річного віку. Членами громадських організацій, крім молодіжних та дитячих, можуть бути особи, які досягли 14 років. Вік членів молодіжних та дитячих громадських організацій визначається їх статутами в межах, встановлених законами України.