Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.81 Кб
Скачать

17. Державний контроль за діяльністю об’єднань громадян

Органи, які здійснюють нагляд і контроль: - органи, які провадять легалізацію; - органи прокуратури; - фінансові органи та органи державно-податкової інспекції.Органи, що контролюють політичні партії: - Міністерство Юстиції; - ЦВК та окружні виборчі комісії. Види стягнень щодо об’єднань громадян: попередження, штраф, тимчасова заборона чи зупинення окремих видів діяльності, примусовий розпуск. Види стягнень щодо політичних партій: попередження та недопущення незаконної діяльності, заборона політичної партії. Стаття 186-5 КУпАП встановлює відповідальність за порушення законодавства про об’єднання громадян: керівництво об’єднанням громадян, яке не легалізувалося у встановленому законом порядку чи якому відмовлено у легалізації, або яке примусово розпущено за рішенням суду, але продовжує діяти, а так само участі у діяльності таких об’єднань – тягнуть за собою накладення штрафу від 25 до 130 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

18. Поняття та основні принципи державної служби

Державна служба – комплексний, правовий інститут в якому складову частину становлять норми адміністративного права, які регулюють: - правовий статус посади державного службовця, посадової особи; - категорії, ранги службовців; - вимоги; - порядок проходження; - організація управління; - адмін. і дисциплінарна відповідальність. Державна служба – професійна діяльність осіб, що займають посади в держ. органах та їх апараті з метою практичного виконання завдань та функцій держави і одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Принципи (ст. 3 ЗУ «Про державну службу»): - служіння народу України; - демократизму і законності; - гуманізму і соціальної справедливості; - пріоритету прав людини і громадянина; - професіоналізму, компетентності, ініціативності, чесності, відданості справі; - персональної відповідальності за виконання службових обов'язків і дисципліни; - дотримання прав та законних інтересів органів місцевого і регіонального самоврядування; - дотримання прав підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян.

19. Поняття та класифікація державних службовців

Особи, які здійснюють держ. службу є державними службовцями.

Види державних службовців за обсягом повноважень: - посадові (керівники державних органів та їх апарату; заступники керівників; інші службовці, що здійснюють організаційно-розпорядчі та консультативно-дорадчі функції). – непосадові (функціональні працівники(спеціалісти); допоміжні працівники).

20. Посада: поняття, способи заміщення

Посада – визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця держ. органу та його апарату на яку покладено встановлене нормативними актами коло службових повноважень.

Способи заміщення державних посад:

1) призначення (Ст. 9 ЗУ «Про КМУ». 2) вибори (Ст. 12 ЗУ «Про державну службу» 3) конкурс 4) контракт (Ст. 13 ЗУ «Про держ. службу». Декларування майнового стану і доходів державних службовців та осіб, які претендують на зайняття посади державного службовця.