Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.81 Кб
Скачать

81. Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» державна реєстрація всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми та підпорядкування, а також фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором виключно в районній державній адміністрації за місцем знаходження юридичної особи та за місцем проживання фізичної особи-підприємця. Згідно з даним Законом створюється Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з метою забезпечення державних органів та суб’єктів підприємницької діяльності достовірною інформацією про юридичних осіб та приватних підприємців.

82. Реєстрація обєднань громадян

Основою законодавчого регулювання діяльності об’єднань громадян є: Закони України "Про об’єднання громадян”, "Про політичні партії в Україні”, "Про благодійництво та благодійні організації”, "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". "Об’єднання громадян” - це добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Реєстрація - легалізація (офіційне визнання) об’єднань громадян є обов’язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. Діяльність об’єднань громадян, які нелегалізовані або примусово розпущені за рішенням суду, є протизаконною. здійснюється відповідно Міністерством юстиції України його територіальними органами, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. У разі реєстрації об’єднання громадян набуває статус юридичної особи. Для реєстрації об’єднання громадян до реєструючого органу подається заява відповідної форми, нотаріально посвідчена, підписана не менш як трьома засновниками об’єднання громадян або їх уповноваженими представниками.

83. Реєстрація символіки обєднань громадян

ПОЛОЖЕННЯ про порядок реєстрації символіки об'єднань громадян. Об'єднання громадян можуть використовувати власну символіку: прапори, емблеми тощо, які є їх символами і відмітними знаками. Символіка об'єднань громадян затверджується центральними статутними органами об'єднань відповідно до їх статутів. Реєстрація символіки зареєстрованих об'єднань громадян здійснюється Укрдержреєстром.

Для реєстрації символіки об'єднання громадян подається заява до Укрдержреєстру, яка підписується двома членами центрального статутного органу об'єднання громадян. До заяви додаються: 1) положення про символіку об'єднання громадян; 2) опис символу і відмітного знака 3) рішення центрального статутного органу про затвердження положення та опису; 4) зображення символіки; 5) документ про сплату реєстраційного збору; 6) копії свідоцтва про реєстрацію об'єднання громадян та його статуту.

84. Порядок ліцензування господарської діяльності

Законодавче визначення ліцензування міститься у ст. 1 Закону про ліцензування, відповідно до якого ліцензуванням вважається видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування. Суб'єкт господарювання, який має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії (ст. 10 Закону про ліцензування). У заяві про видачу ліцензії повинні міститися такі дані: 1) відомості про суб'єкта господарювання-заявника:- найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код - для юридичної особи; - прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце проживання), ідентифікаційний номер фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів - для фізичної особи; 2) вид господарської діяльності, на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію. До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа.