Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.81 Кб
Скачать

9. Класифікація адмін.-пр. Норм

Види адм.-пр. норм: І. За формою припису (спосіб впливу на адресата): 1) зобов’язуючі (діяти певним чином – правила дор.руху); 2) забороняючи (особл. Частина 2 розділу ККУ); 3) стимулюючі (заохочуючі ч.2 ст. 44ККУ); 4) рекомендаційні (можливість обрати найбільш доцільні варіанти вирішення певних питань). ІІ. За адресатом (норми, що регламентують права та обов’язки громадян, держ. служб.). ІІІ. За обсягом регулювання: 1) загальні (на всі галузі держ. управління); 2) міжгалузеві (ті сфери, що є суміжними для окремих галузей); 3) галузеві (регл. сусп. відносини в окр. галузі); 4) місцеві (в актах місцевих органів влади). ІV. За порядком дії в часі: - постійні; - тимчасові; - надзвичайні. V. За юрид. силою: - законодавчі; - підзаконні. VІ. За змістом: - матеріальні (права і обов’язки); - процесуальні (як їх реалізувати).

10. Поняття, ознаки та підстави виникнення адміністративно-правових відносин

Адм.-пр. відносини – це врегульовані нормами адм. права суспільні відносини, в яких їх сторони взаємозв’язані і взаємодіють шляхом здійснення суб’єктивних прав і обов’язків встановлених відповідними нормами.

Ознаки: - обов’язковий суб’єкт – орган наділений владними повноваженнями. – права і обов’язки цих сторін завжди пов’язані із здійсненням певних дій у сфері управління. – можуть виникати з ініціативи будь-якої із сторін. – владо відносини (нерівність сторін). – правозобов’язаний суб’єкт має виконувати свої обов’язки під загрозою санкції. – суперечки, як правило, вирішуються в позасудовому порядку (виняток – адм. судочинство).

12. Адміністративно-правовий статус громадян України

Особливості правового статусу гром. Укр.: - сама багато численна група; - гром. виступають як приват. особи.

Найчастіше громадяни вступають у адм.-пр. відносини: 1) реалізація своїх прав у сфері держ. управління; 2) виконання своїх обов’язків у сфері держ. управління; 3) порушенням громадянами своїх обов’язків у сфері держ. управління; 4) порушенням ін. стороною прав та інтересів громадян.

Адм.-пр. статус формують здатність: 1) мати права, обов’язки у сфері держ. управління; 2) реалізовувати надані права, обов’язки у сфері держ. управління, а також наявність суб’єктивних прав та обов’язків і гарантії їх обов’язків.

Зміст адм.-пр. статусу: сукупність прав та обов’язків, закріплених адм.-пр. нормами та гарантії їх реалізації.

13. Адміністративно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства Іноземець - особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав. Ознаки іноземця: - відсутність укр. громадянства; - обов’язкова наявність громадянства чи підданства іншої держави, що підтверджується відповідними документами; - існування юридичного зв’язку з органами влади в Україні. Особливість: находяться в подвійному громадянстві: - під дією законів країни перебування; - під дією законів своєї держави. Зв'язок з своєю країною постійний, більш тісний; з країною перебування – тимчасовий. Особа без громадянства - особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином. Ознаки особи без громадянства: - проживання в Україні і відсутність громадянства України; - не можна в той же час доводити свою приналежність до іноземної держави; - жодна держава не вважає цю особу своїм громадянином.