Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси Заоч. Фін. (ІІ частина) 2007.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Передмова

Система підготовки фахівців за напрямом підготовки “Фінанси і кредит” повинна забезпечувати оволодіння теорією, методологією і методикою пізнання і вивчення фінансових процесів і дії фінансових відносин. Дисципліна “Фінанси” є теоретичною і методологічною основою цілого ряду спеціальних фінансових навчальних курсів. Вона вивчає форми прояву економічних законів у сфері фінансів.

Це необхідно майбутньому спеціалісту, щоб об’єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються у суспільстві, розуміти суть і тенденції розвитку фінансових відносин та їх особливості у сфері державних фінансів і фінансів господарських одиниць, розробляти й вирішувати актуальні питання теорії і практики розбудови фінансової політики держави.

Знання теоретичних основ фінансових відносин дає змогу досить швидко опанувати зміни, які відбуваються у фінансовій практиці.

У процесі вивчення дисципліни забезпечується формування у студентів різностороннього аналітичного мислення в області фінансів, придбання навичок аналізу фінансово-економічних проблем стану фінансових відносин та їх впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання складений на основі програми навчальної дисципліни “Фінанси”, затвердженої Вченою радою ДДФА у 2007 р., для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” напрямом підготовки “Фінанси і кредит”. Навчально-методичний посібник охоплює всі теми, передбачені галузевим стандартом вищої освіти “Освітньо – професійна програма підготовки бакалавра” і складається з трьох частин.

ІІ частина посібника містить: зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи, методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з модулів ІІІ, ІV, змістових модулів 4, 5, 6. За кожною темою курсу проведені бібліографічні дослідження та наведені питання для самостійної підготовки як у реферативній формі, так і у вигляді тестів, що важливо для кредитно – модульної системи. До його змісту включені також індивідуальні завдання, які носять науково-дослідний характер та надані питання для підготовки до ПМК (змістові модулі 4, 5, 6), та бібліографічний список.

Метою пропонованого навчального посібника є забезпечення студентів навчально-методичними матеріалами, необхідними для опрацювання теоретичного матеріалу.

ПрограМа навчальної дисципліни «фінанси»

Мета дисципліни: формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

Тематичний план навчальної дисципліни

  1. Предмет фінансової науки, як пізнання сутності фінансів

  1. Генезис і еволюція фінансів

  1. Становлення та розвиток фінансової науки

  1. Фінансове право і фінансова політика

  1. Податки. Податкова система

  1. Бюджет. Бюджетна система

  1. Бюджетний дефіцит

  1. Державний кредит

  1. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

  1. Соціальні позабюджетні фонди

  1. Фінанси суб’єктів господарювання

  1. Фінанси домогосподарств

  1. Страхування і страховий ринок

  1. Фінансовий ринок

  1. Фінансовий менеджмент

  1. Міжнародні фінанси

  1. Фінансова безпека держави

  1. Фінанси країн з розвиненою ринковою економікою

  1. Фінанси Європейського Союзу