Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси Заоч. Фін. (ІІ частина) 2007.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Тема 14. Фінансовий ринок

Сутність фінансового ринку, його роль у мобілізації та розподілі фінансових ресурсів.

Класифікація фінансових ринків. Ринок грошей і ринок капіталів. Кредитний ринок і ринок цінних паперів. Характеристика фінансового ринку за ознакою організації торгівлі. Ризикові та безризикові фінансові ринки. Місцеві, регіональні, національні, міжнародні, всесвітні фінансові ринки.

Інструменти фінансового ринку. Грошові кошти і цінні папери. Типи і види цінних паперів. Їх характеристика. Суб’єкти фінансового ринку: емітенти, інвестори, посередники, фондова біржа.

Ринок цінних паперів і особливості його регулювання в Україні. Принципи функціонування ринку цінних паперів. Основні форми державного регулювання ринку цінних паперів.

Фондова біржа, її функції. Організація й порядок роботи фондової біржі.

Структуризація ринку цінних паперів за стадіями торгівлі та місцем торгівлі. Первинний і вторинний ринок цінних паперів. Біржовий та позабіржовий ринок цінних паперів.

Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

Змістовий модуль 8 фінансовий менеджмент

Тема 15. Фінансовий менеджмент

Сутність і мета фінансового менеджменту підприємства. Роль фінансового менеджменту в структурі управління діяльністю підприємства. Принципи і функції фінансового менеджменту. Умови функціонування фінансового менеджменту на підприємстві. Система організаційного та інформаційного забезпечення фінансового менеджменту. Стратегія і тактика фінансового менеджменту.

Фінансове, правове та податкове оточення підприємства. Вплив змін зовнішнього середовища на можливість реалізації стратегії бізнесу. Фінансовий ринок як фінансове середовище бізнесу.

Загальна характеристика, мета, задачі, принципи і призначення фінансового і управлінського обліку на підприємстві. Презентація звітності як засіб залучення капіталу.

Змістовий модуль 9 фінансова безпека держави і міжнародні фінанси

Тема 16. Міжнародні фінанси

Економічна природа й призначення міжнародних фінансів. Поняття міжнародних фінансів у вузькому й широкому розумінні. Складові ланки та грошові потоки міжнародних фінансів.

Міжнародні фінансові відносини та валютний ринок. Форми міжнародних розрахунків та системи валютного регулювання. Порядок проведення міжнародних розрахунків. Основні форми міжнародних розрахунків: інкасо та акредитив. Банківський переказ та відкритий рахунок.

Фінанси міжнародних організацій. Фінансова діяльність міжнародних організацій. Формування і використання бюджету та цільових фондів.

Організація Об’єднаних Націй і Європейського Союзу.

Міжнародні фінансові інституції. Всесвітні та регіональні фінансові інституції. Міжнародний валютний фонд, основні напрямки його діяльності.

Група Світового банку. Міжнародний банк реконструкції і розвитку. Банк міжнародних розрахунків. Європейський центральний банк. Європейський інвестиційний банк. Європейський банк реконструкції і розвитку.

Міжнародний фінансовий ринок.

Тема 17. Фінансова безпека держави

Фінансова безпека держава як інтегральна складова державної економічної безпеки. Об’єкти економічної безпеки. Національні економічні інтереси. Внутрішні та зовнішні загрози економічній безпеці.

Поняття фінансової безпеки держави. Показники, що визначають фінансову безпеку держави: величина внутрішнього і зовнішнього боргів, рівень інфляції, стійкість національної валюти, сальдо платіжного балансу.

Оптимальний розмір боргів держави відповідно до міжнародних стандартів. Система страхування ризиків. Політика обмеження допуску нерезидентів на ринок державних цінних паперів.

Вплив на державну фінансову безпеку чинників грошово-кредитної політики, політики запозичень, валютного регулювання, фіскальної сфери та податкової політики, інфляційних процесів та антиінфляційної політики, державного регулювання цін, динамки платіжного балансу, внутрішнього і зовнішнього державного боргу.

Фінансова криза як дестабілізатор фінансової безпеки держави. Економічні і політичні чинники, що зумовлюють фінансову кризу. Їх характеристика. Сучасна фінансова криза в Україні та шляхи її подолання.