Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси Заоч. Фін. (ІІ частина) 2007.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Змістовий модуль 6 фінанси суб’єктів господарювання

Тема 11. Фінанси суб’єктів господарювання

Фінанси суб’єктів господарювання: фінанси підприємств матеріального виробництва, фінанси невиробничого сектору, фінанси домогосподарств.

Поняття фінансів суб’єктів господарювання, їх зміст, функції та сфери застосування.

Грошові потоки підприємств, їх склад, економічна характеристика і класифікація. Фінансові категорії, які характеризують функціонування фінансів підприємств: фінансові ресурси, витрати, доходи, фінансові результати.

Особливості організації і функціонування фінансів підприємств різних форм власності та видів діяльності. Методи організації фінансової діяльності підприємств: комерційний рахунок, неприбуткова діяльність, кошторисне фінансування, їх характеристика.

Фінансові ресурси підприємств та джерела їх формування. Фінансове забезпечення функціонування та відтворення основних фондів. Амортизація, як специфічний вид цільових фінансових ресурсів. Фінансовий аспект формування та використання оборотних коштів. Бюджетні асигнування. Надходження з державних цільових фондів. Надходження з централізованих фондів. Кредити. Прибуток.

Формування фінансових результатів суб’єктів господарювання. Фактори, що випливають на діяльність підприємств: макроекономічні та мікроекономічні, їх характеристика.

Тема 12. Фінанси домогосподарств

Фінанси домогосподарств як засіб створення та використання фондів фінансових ресурсів для задоволення особистих потреб громадян. Джерела утворення фінансів домогосподарств. Видатки домогосподарств.

Економічна сутність домогосподарств. Зв’язок домогосподарств з іншими підсистемами фінансової системи.

Модуль V змістовий модуль 7 страховий і фінансовий ринки

Тема 13. Страхування. Страховий ринок

Форми і методи страхового захисту. Система страхових фондів. Централізований страховий резервний фонд. Фонди самострахування. Страховий фонд страховика. Принципи функціонування страхових фондів.

Економічна необхідність і роль страхування в забезпеченні безперервності суспільного виробництва. Сутність страхування. Особливості фінансових відносин у сфері страхування. Стихійне лихо, нещасний випадок, ризик. Класифікація ризиків.

Організація страхової справи. Суб’єкти страхування і форми страхових відносин. Грошові потоки в страхуванні. Функції та принципи страхування.

Галузі, форми і види страхування. Класифікація страхування за об’єктами та ознакою ризику. Обов’язкове і добровільне страхування.

Страхування майна юридичних і фізичних осіб, його види і форми. Страхування підприємницьких і фінансових ризиків.

Особисте страхування, його суть і значення в забезпеченні соціального захисту громадян. Функції особистого страхування. Соціальне обов’язкове і добровільне страхування. Медичне страхування.

Страхування відповідальності.

Страховий ринок. Поняття страхового ринку та його організаційна структура. Учасники страхового ринку. Організаційні форми існування страхових компаній.

Формування і розвиток страхового ринку в Україні. Етапи розвитку страхового ринку України. Державно-правове регулювання на страховому ринку.

Перестрахування та співстрахування як види страхової діяльності.