Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси Заоч. Фін. (ІІ частина) 2007.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Тема 8. Державний кредит

Економічна суть державного кредиту, його роль у формуванні додаткових фінансових ресурсів держави й покриття бюджетного дефіциту. Функції державного кредиту як фінансової категорії.

Форми державного кредиту: ощадна справа і державні позики. Оформлення державних позик.

Класифікація державних позик. Внутрішні і зовнішні державні позики. Державні і місцеві позики. Ринкові та неринкові позики. Заставні і беззаставні позики. Короткострокові, середньострокові й довгострокові позики. Процентні, виграшні та дисконтні позики. Джерела погашення державних позик.

Управління державним кредитом. Управління державним кредитом у широкому і вузькому розумінні. Оперативне управління державним кредитом.

Державний борг. Капітальний і поточний державний борг. Внутрішній і зовнішній державний борг. Структура державного боргу і механізм його формування.

Управління державним боргом і його обслуговування. Форми управління державним боргом, їх характеристика. Державний борг України та механізм його обслуговування. Вплив державного боргу на фінансове становище держави.

Змістовий модуль 5 місцеві фінанси і позабюджетні фонди

Тема 9. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

Теоретичні основи становлення та розвитку місцевих фінансів. Суть місцевих фінансів, їх склад і роль у здійсненні політики зміцнення економічної самостійності адміністративно-територіальних формувань в умовах ринкових відносин. Фінансові ресурси місцевого самоврядування.

Місцеві бюджети – основа місцевих фінансів України. Доходи місцевих бюджетів України. Загальнодержавні податки і збори, закріплені за місцевими бюджетами. Роль місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Види податкових надходжень у місцеві бюджети. Кошти, що враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів. Кошти, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Видатки місцевих бюджетів. Соціальна спрямованість видаткової частини місцевих бюджетів. Фінансування витрат місцевого самоврядування. Фінансування адміністративного апарату місцевих органів влади. Розширення повноважень органів місцевого самоврядування у відповідності з Бюджетним кодексом України.

Фінанси підприємств комунальної форми власності, як складова місцевих фінансів.

Міжнародні принципи і вимоги до фінансового забезпечення діяльності місцевого самоврядування.

Основні напрямки зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування в Україні.

Тема 10. Соціальні позабюджетні фонди

Сутність державних цільових фондів. Система централізованих фондів цільового призначення.

Джерела мобілізації коштів у державні цільові фонди. Принципи організації централізованих фондів фінансових ресурсів.

Класифікація цільових фондів. Постійні фонди. Тимчасові фонди.

Основні цільові фонди у сфері соціального страхування. Пенсійний фонд; Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; Фонд загальнообов’язкового соціального страхування України на випадок безробіття; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Джерела доходів і напрямки видатків.

Тимчасові цільові фонди. Фонд соціального захисту інвалідів. Фонд охорони навколишнього природного середовища. Джерела доходів і напрямки видатків.